Zelenszkij fölényesen verte Porosenkót, új elnököt avat Ukrajna

Szerző: Illés Gergő
2019.04.21. 19:53

Ezzel pedig Magyarországnak már két olyan szomszédja is van, melynek az élén egy humorista áll.

Zelenszkij fölényesen verte Porosenkót, új elnököt avat Ukrajna

Felmosta a padlót Petro Porosenko regnáló elnökkel az elitellenes színész-humorista Vologyimir Zelenszkij az ukrán elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában – a hivatalos exit pollok szerint

a csokigyáros üzletember csupán a szavazatok 25,3 százalékát szerezte meg, míg a színész-showman a voksok 73,2 százalékát zsebelte be, 

írja az Unian ukrán hírügynökség.

Még nyugaton is kikapott Porosenko

Az urnák ukrán idő szerint este 8-kor zárultak az országban, de a hivatalos eredményekre továbbra is várni kell. Mindenesetre a különbség olyan jelentős, hogy talán biztosra mondhatjuk, hogy Ukrajna következő elnökét Vologyimir Zelenszkijnek fogják hívni.

Az ukrán Szluga Narodu (A nép szolgálatában) című sorozatban már az ország elnökét alakító Zelenszkij főleg Kelet- és Dél-Ukrajnában volt különösen népszerű: az előbbi régiókban a szavazatok 87,7, az utóbbiban pedig a voksok 85,4 százalékát szerezte be. Porosenko ezen területeken csak 11,2, illetve 13,4 százalékot tudott elérni.

A leköszönő elnök még a hagyományos hátországának számító nyugati területeken sem tudta legyőzni Zelenszkijt, itt 57%-41,3% volt a megoszlás,

szintén a humorista javára. Az ország középső részét Zelenszkij 70,3%-28% arányban húzta be. A hivatalos exit polltól jelentősen az ukrán TSZN hírműsor adatai sem térnek el – itt Porosenko egy kicsit jobban teljesített, 27,3 százalékot szerzett, de Zelenszkij így is 72,7 százalékon áll.

Porosenko gratulált, Zelenszkij a posztszovjet térségnek üzent

Petro Porosenko az exit pollok megjelenését követően elismerte vereségét, és gratulált utódjának. „2014-ben olyan országot vettem át, melyben Putyin hordái portyáztak. Nincs még egy ország, amely ilyen kihívásokkal nézett volna szembe, mint mi akkor. Egyre kevesebben lettek azok, akik elnökké akartak válni. Soha ne add fel, hallhattuk akkor. Soha ne add fel, ezt hallom most is, mikor az exit pollok eredményét látom. Habár ezek minden okot megadnak arra, hogy felhívjam az ellenfelemet, és gratuláljak neki” – jelentette be vereségét a leköszönő elnök.

Zelenszkij is kihirdette saját győzelmét, üzenetében kiemelte, együtt csinálták meg.

„Habár még hivatalosan nem vagyok elnök, a volt Szovjetunió összes polgárának mondhatom: nézzenek csak ránk - lehetséges!” – tette hozzá.

Nagy lendülettel futott be a Nép Szolgája

Az újdonsült elnök 1978-ban született Krivoj Rog (Krivij Rih) városában zsidó származású és orosz anyanyelvű családba, 1995-ben jogászként végzett. Szakterületén azonban csak két hónapig dolgozott, hamar a szórakoztatóiparban találta meg számításait, és

megalapította a Kvartal 95 stúdiót, mely sikeres kabaréműsorokat szervezett, ezeket pedig az Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha tulajdonában álló 1+1 televízióadón sugározták.

A nagypolitikába a most megválasztott elnök 2018 szilveszterén lépett be, mikor újévi üzenetben jelentette be, hogy indul a 2019-es elnökválasztáson. Hamarosan megszervezte az ő főszereplésével forgatott sorozat mintájára a Nép Szolgálatában nevű pártját is.

Az elnökválasztás március 31-i első fordulóját Zelenszkij a szavazatok 30,24 százalékával nyerte meg, második helyen Porosenko 15,95 százalékkal követte. Így már csak ők ketten fordultak rá az elnökválasztás második fordulójára, melyet most vasárnap tartottak – és melyet immáron biztosan Zelenszkij fölényesen nyert meg.

Ezzel pedig Magyarország egy furcsán hangzó rekordot tudhat magáénak: immáron két olyan országgal is szomszédos, melyek élén egy színész-komikus áll: Ukrajna mellett ugyanis Szlovéniát szintén a szórakoztatóiparból érkező Marjan Šarec vezeti tavaly augusztus óta.

Ha kíváncsi vagy, milyen hangulatban is zajlott az elnökválasztás első fordulójának finise, akkor ide kattints Fekő Ádám zseniális helyszíni riportjához, ha pedig inkább a jelöltek személye és kampányuk érdekel, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnod.

BORÍTÓKÉP: Vologyimir Zelenszkij éppen ukrán elnököt játszik a Szluga Narodu nevű sorozatban

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek