Tudtad, hogy van egy horvát Baranya is?

2019.04.20. 07:48

Van egy vidék, amely bár közel van Magyarországhoz, szinte alig ismert, holott a gasztroturisták egyenesen imádnák. A horvát Baranyában, Drávaszög falvaiban többnyire magyarul is elboldogul az ember, olyan halászlét ehet, amilyet még Baján vagy Szegeden se, és a horvátok kulenje, azaz gömböce is felveszi a versenyt a magyar kolbásszal. Ja, és a környék borvidék. Videó!

A horvát Baranyáról Bukovics Martin már írt pár tippet szerdán a Reggeli fekete olvasóinak – ha még nem iratkoztál fel rá, itt tudod pótolni – méghozzá ezeket:

+ Megnézni a Kopácsi-rétet.

Ez egy óriási mocsár, ami a Dráva dunai torkolatánál található: természetvédelmi terület, nagyjából már a határt követően mindenhol kitáblázzák az utak mellett. Azért izgalmas, mert állandóan változik, attól függően, hogy épp mennyi vizet kap, ebben kicsit a Szigetközhöz is hasonlít. Lehet sétálni, sétahajózni, biciklizni, madarakat nézni, vagy csak simán elmélyedni a tájban. Sajnos mi olyan esős időt fogtunk ki, hogy kénytelenek voltunk lemondani róla, de itt egy kedvcsináló cikk hozzá azoknak, akik szerencsésebben időzítenek.

+ Elmenni Josićékhoz ebédelni/vacsorázni.

Éttermük Vörösmart (Zmajevac) csodaszép pincesorán található, rögtön az elején. Borászatként kezdték, azóta bővültek, a konyhában a baranyai borok mellé igazi dunai ételeket készítenek: van csiptetett ponty, sült harcsa, halpörkölt, meg természetesen rendes halászlé. Erre 40 percet kell várni, és eleve csak két személy számára készítik el (a bogrács méretéből kifolyólag egynek nem), de meg is éri, mert csak a rendelés után kezdik el készíteni frissen fogott halból. Ráteszik a bográcsot a nyílt tűzre, majd lobogó tűzön jó 35 percig főzik.

A Molnár B. Tamás - Bittera Dóra páros írta: ez az igazi halászlé, mert a vendég vár az ételre, nem pedig fordítva. És hát micsoda véletlen: pont a szomszédban van a kóstolótermük, ahol a 40 perces várakozás alatt végig lehet kóstolni az összes borukat (ütős érv: ingyen). A rendkívül gyümölcsös, málnaszörpös-epres sillert és a graševinát (ez az olaszrizling horvát neve, a nemzetközi térben így sokkal inkább ismert a fajta, mint magyar nevén) ajánljuk, ezek amúgy az itt felszolgált szlavóniai (sajnos nem baranyai) kulenhez is passzolnak.

+ Kulent venni Petar Dobrovactól.

A kulen Baranya ikonikus és eredetvédett hústerméke: megtöltenek egy vakbelet disznóhússal, pirospaprikával, fokhagymával és még egy csomó más fűszerrel, majd hónapokon keresztül érlelik. Magyarul helyben gömböcnek is mondják az alakja miatt. A bajszáról és vigyoráról ismert hercegszőlősi (Kneževi Vinogradi) hentes, Petar Dobrovac kulene az egyik legjobb, igaz, az egyik legdrágább is: míg a helyi agrárgigacég, a borkészítéstől a húsiparon át a tejtermékekig mindennel foglalkozó Belje kulene kilónként 130 kunába (5600 forintba) kerül, Dobrovac 200-at (8600 forintot) is elkér érte. És igaza van.

+ Borozni.

A magyar Baranyában lévő borvidékekhez (Pécs, Villány) hasonlóan itt is foglalkoznak szőlészettel-borászattal. Mivel a Duna miatt ez egy alapvetően löszös terület, ezért nem meglepő, hogy szép gyümölcsös borokat lehet itt készíteni. Magyarul szinte mindenhol beszélnek, még Horvátország egyik legnagyobb és legismertebb itteni pincészetében, a 650 hektáros területén 500 hektáron kizárólag graševinát (olaszrizlinget) termesztő Vina Beljében is: a gyönyörűen, rengeteg pénzből felújított pincében tett túrát követően itt nyilván a prémium graševinára érdemes rámenni (palackja 50 kuna, azaz 2100 forint), illetve az alap graševinájuk se rossz, szódával pláne nem.

A Báni-hegy lejtőiről szüretelő csúzai (Suza) Pinkert borászatnál a sauvignon blanc-ra érdemes rámenni, de kifejezetten szép lesz a 2018-as kékfrankosuk is, ha palackba kerül. És persze a karancsi (Karanac) Szabó Pincészetet sem szabad kihagyni: itt a pinot blanc mellett a vörösök is rendkívül izgalmasak. Jól teszi ez a borvidék, ha a jövőben a vörösborokra koncentrál.

Ha mindezen kívül arra is kíváncsi vagy, hogyan sztorizik nevetve egy fiatal horvát baranyai magyar borász a délszláv háborúról – igen, ez az a generáció, amelynek már ez is megy – nézd meg a videót!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek