Művészettörténeti értékű plakátokkal kampányol a berlini AfD

Szerző: Techet Péter
2019.04.20. 12:59

A szélsőjobboldali párt fővárosi szervezete szerint az európaiak az AfD-t választják. Ezt pedig az európai kultúrtörténetből vett festmények átértelmezésével igazolja a párt egy valóban ötletes és szellemes plakátkampány keretében.

Művészettörténeti értékű plakátokkal kampányol a berlini AfD

A berlini AfD híres arról, hogy a pártközponttól szeret eltérni. Egyrészről az idegen- és EU-ellenes párt fővárosi szervezetét az a Georg Pazderski vezeti, aki pártja mérsékeltebb szárnyához tartozik. A politikus szerint például az AfD hosszú távú célja nem lehet az, hogy megmaradjon széljobbos, elitellenes protestpártnak – hanem nyitnia kell a kormányra kerülés érdekében a CDU/CSU és a liberális FDP felé. Berlin tartományban amúgy ma valóban e három jobboldali párt alkotja a baloldali városvezetés ellenzékét.

Másrészről az AfD berlini szervezete mindig szeretett eredetibb, ötletesebb kampányokkal feltűnni, mint a pártvezetés.

A mostani EP-választáson is ezt teszi. Azon – már eleve provokatív, mert eddig főleg a baloldal által az AfD ellen használt – mottó köré, hogy „Tanuljunk az európai történelemből”,

a párt kiválasztott pár ismert festményt az európai kultúrtörténetből, és azokkal indokolta meg, miért lenne „európai” elutasítani a multikulturalizmust, az iszlámot vagy a bevándorlást.

Az egyik plakáton Jean-Léon Gérôme Rabszolgapiac c. festménye látható, rajta a hatalmas felirattal: „Azért, hogy Európa ne legyen »Eurábia«”.

AZ AfD BERLINI EURÁBIÁS PLAKÁTJA

Egy másik plakáton ugyanezen festményre csak annyi van írva: „Kölni szilveszteréjszaka 2015/2016”.

KÖLN, 2015/16 SZILVESZTERÉNEK ÉJSZAKÁJA

Van olyan plakát is, amin pedig az idősebb Pieter Bruegel bábeli toronyról készült 1563-as festménye szerepel – itt a felirat azt hirdeti: „Azért, hogy Brüsszel ne legyen Babilon”.

A BALOLDALI PLAKÁT BRÜSSZEL BABILONIZÁLÓDÁSA ELLEN SZÓLAL FEL, A JOBBOLDALI PEDIG AZT ÍRJA, HOGY A „LEFEJEZŐKET” AZ EU HATÁRAINÁL MEG KELL ÁLLÍTANI.

De vannak még ilyen festmény-átértelmezések Merkel ellen (mint az a cikk címe fölött látható) vagy a dízelautók mellett is.

INKÁBB A DÍZEL, MINT A ZÖLD HÜLYESÉGEK, MONDJA A PLAKÁT

Az EP-kampányban Németország EU-ból való kilépését is felvető AfD-t a közvélemény-kutatók 12-13 százalék között mérik, vagyis szinte semmennyit sem változott a párt támogatottsága a 2017. őszi szövetségi parlamenti választáshoz képest, ahol a szélsőjobboldali párt 12,6 százalékot kapott. Az AfD legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a Spiegel feltárta: az egyik parlamenti képviselőjük, a romániai születésű Markus Frohnmaier lényegében Oroszország hasznos hülyéje. A párt azonban összezárt a politikus mögött, akinek egy azóta távozott, kifejezetten jó orosz kapcsolatokkal rendelkező tanácsadóját terhelő bizonyítékokkal alátámasztva azzal vádolják Lengyelországban, hogy ő áll az ungvári KMKSZ-iroda elleni egyik támadás mögött.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek