Juncker szerint Merkel kifejezetten alkalmas lenne EU-s vezetőnek

Szerző: Pintér Bence
2019.04.20. 08:58

Az Európai Bizottság leköszönő elnöke szerint sose lesz olyan, hogy Európai Egyesült Államok.

Juncker szerint Merkel kifejezetten alkalmas lenne EU-s vezetőnek

„Nem tudom elképzelni, hogy Angela Merkel csak úgy eltűnjön a süllyesztőben. Nagy kár lenne érte egyébként is” – mondta a német Funke-médiacsoportnak adott interjújában az Európai Bizottság leköszönő elnöke, a néppárti Jean-Claude Juncker. A bizottsági elnök szerint a német kancellár szavának továbbra is súlya lesz a politikában, nem tudja elképzelni a német és az európai dolgokat nélküle.

Juncker szerint Merkel nem csak tiszteletreméltó, hanem egy „szeretetre méltó műalkotás”,

aki Juncker szerint kifejezetten alkalmas egy európai tisztség betöltésére, de az elnök emlékeztetett: a német kancellár mandátuma 2021-ig tart, és addig még van dolga Németországban. A Spiegel azonban legutóbb arról írt, hogy Merkel már 2021 előtt átadhatja a kormányrudat pártbéli utódjának, Annegret Kramp-Karrenbauernek.

Már többen spekuláltak arról, hogy Merkel elvállalhatná valamelyik vezető EU-s pozíciót: idén az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Központi Bank elnöke is leköszön – Merkelt sokan az Európai Tanács élére, tehát a lengyel Donald Tusk helyére ültetnék.

Juncker szerint nem lesz Európai Egyesült Államok

Junckert arról is kérdezték, hogy mikor lesz az EU-ból Európai Egyesült Államok: az elnök szerint ezt a kifejezést ő utoljára 14 éves kora előtt használta, és

szerinte fel kell adni ezt a dolgot, az EU sosem lesz olyan, mint az USA, és ezt ő sem szeretné,

szerinte az EU nem válhat olyan olvasztótégellyé, ahol eltűnik minden különbség. Szerinte nem „több Európa”, hanem „jobb Európa” kell

„Azóta hallom, hogy az EU válságban van, mióta aktív vagyok Brüsszelben, tehát 1982 óta” – mondta Juncker. Szerinte a migráció kérdése a és a klímaváltozás problémája kihívás, mindegyikben jobban kéne teljesítenie Európának.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek