+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. április 19. péntek, 08:30
Zavargások voltak egy rendőrségi rajtaütés miatt Londonderryben: a rendőrökre lőttek, Molotov-koktélokat dobáltak, egy fiatal nő meghalt.

Lelőttek egy újságírót az északír Londonderryben csütörtök este: a 29 éves Lyra McKee a városban elindult zavargásról tudósított, amik abból indultak, hogy a rendőrség rajtaütött a város több házán a Mulroy Parknál. A ház lakói nem csak lövéseket adtak le, de Molotov-koktélokat is dobáltak a rendőrautókra.

 

Az egyik eltévedt golyó találta el McKee-t akit az egyik rendőrautó hátsóülésén vittek be a kórházba, ahol viszont már nem tudták megmenteni.

 

Az északír hatóságok bejelentették, hogy ezt a lövöldözést terrortámadásként fogják kezelni amellett, hogy a konkrét gyilkosságban is elindult a vizsgálat.

 

Észak-Írország miniszterelnöke, Michelle O’Neill közleményben ítélte el az értelmetlen erőszakot, és ítélte el azokat, akik felelősek a fiatal nő haláláért.

 

Az elkövetők valószínűleg ír republikánusok voltak. Az országban már jó ideje elindult a félelem a brexit miatt, ugyanis a jelenlegi állás szerint vissza kéne állítani a határellenőrzést Észak-Írország és Írország között, a sziget kettészakadása pedig újra lángra lobbanthatja az ír- és a britpárti lakók között. Januárban már felrobbantottak egy autót Derryben, azt az Új IRA nevű szervezet vállalta magára.

 

McKee 2016-ban felkerült a Forbes legtehetségesebb fiatal médiamunkásainak listájára is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Cseh sejtetőleg támogat,
Dobrev az elnökségre bízza, Szájer kiáll mellette, Ujhelyi pedig elvi okokból Ursula von der Leyen ellen szavaz.

Francois de Rugy még a parlament elnökeként rendezett luxusvacsorákat állítólagos civileknek közpénzből. Azóta az otthonát is felújította.

Magáncég vette volna meg a lakásokat, a lakók tüntettek, a város közbelépett.

Ez a nap legfontosabb kérdése!

Ki van mellette, ki van ellene? És mi lesz, ha az Európai Parlament nem szavazza meg Ursula von der Leyent? Gyorstalpaló!

A hét kérdése

Annyi remek hely veszi körül Magyarországot, nem? De itt az ideje igazságot tenni abba, hol számíthatunk a legtöbb jóra, ha átlépjük a határt! Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás