+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 18. csütörtök, 08:22
A Facebook ígéri: kitörli a jogosulatlanul szerzett kontaktokat.

Elismerte a Facebook: „nem szándékosan”, de 2016 májusa óta több mint másfélmillió új felhasználó e-mail-címében szereplő kontaktlistát szerzett meg és töltött fel rendszerébe anélkül, hogy ők ebbe beleegyeztek volna – írja a Business Insider.

 

Ez úgy derült ki, hogy egy cyberbiztonsággal foglalkozó informatikus felhívta rá a figyelmet Twitteren: a Facebook elkéri az újonnan regisztrálók e-mail címének a jelszavát is, holott ehhez semmi közük nem kéne, hogy legyen. Ezt követően a Business Insider felfedezte azt is: aki beírta ezt a jelszót, azt láthatta, hogy felugrik a Facebook felületén egy üzenet, mi szerint

 

„importálják” az illető kontaktjait anélkül, hogy erre ezt megelőzően engedélyt kért volna a közösségi oldal.

 

Azt, hogy másfélmillió ember e-mail-címének kontaklistáját szerezték meg, a Facebook is elismerte. Elmondásuk szerint az adatokat olyan célokra használták, minthogy célzottabban tudjanak hirdetni a felhasználóknak, vagy hogy ismerősöket ajánljanak nekik. Azt ugyanakkor állítják: a címlistákhoz ugyan hozzáfértek, de az e-mailek tartalmához nem.

 

A Facebook az eset kapcsán azt tervezi: értesíti a hibában érintett másfélmillió felhasználót, és kitörli a kontakjaikat a rendszeréből.

 

A Facebook egyébként kedden is botrányba keveredett, akkor az NBC News írta meg: négyezer oldalnyi kiszivárgott belsős dokumentum szerint a Facebook arra használta felhasználói adatait, hogy ezzel előnyt biztosítson a vele jó kapcsolatot ápoló cégeknek.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.

Ha vasárnap, akkor coubhíradó, Feri Poterrel, kézcsókolgató Orbánnnal és szürke Bayerrel!

A gyöngyöspatai cigányok kötelező, elitgimiben való továbbtanulását? Magyar György rabosítását? Esetleg a saját lemondását Rácz Zsófi javára?

Marokkó homokkal fedett részében töltöttünk egy éjszakát, ami még a nyilvánvaló kényelmetlenségek és a túlgondolt turistaműsorok ellenére is varázslatos úticél.

Újra itt a Helyzet, az Azonnali heti podcastje, ezúttal az Európai Parlamentből: Deutsch Tamást kérdeztük a Fidesz és európai pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt sagájáról.

Nem kap elég olajat az oroszoktól, ezért az Európát ellátó Barátság vezetékből csapolna magának Belarusz: tovább folytatódik a Putyin és Lukasenka közti szkander.

A Fidesz által is támogatott Smer már csak hibahatáron belül vezet, jelentősen feljött rá Igor Matovič populista OĽaNO-ja. A magyar indulók közül Bugár orrhosszal vezet, de a másik magyar listát sem szabad leírni.

A hét kérdése

A filmipar legfontosabb díja idén megint robbantott, és a történelem során először nem amerikai film nyerte meg a legjobb filmnek járó szobrot. De te egyet is értesz vele? Egy szavazással eldöntheted!

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Könyvbemutató február 18-án, kedden a magyar-szlovén bilateriális kisebbségvédelmi megállapodásról a TK Kisebbségkutató Intézetében.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás