Notre-Dame-tűz: elszabadult a dilivonat a lengyel jobboldalon

Szerző: Pál Benedek
2019.04.17. 08:29

A Fidesz lengyel barátai, a kormányzó PiS politikusai muszlim tettesekről és a nyugati kereszténység hanyatlásáról twitteltek a Notre-Dame-tűz kapcsán.

Notre-Dame-tűz: elszabadult a dilivonat a lengyel jobboldalon

Miután hétfőn a párizsi Notre Dame székesegyház jelentős része tűzvészben megsemmisült, a lengyel jobboldalon többen is a keresztény Európa halálát vizionálták. A komoly veszteségekkel járó tűzeset kapcsán lengyel kormánypárti politikusok, publicisták és a nőellenességéről hírhedt korábbi ultrakonzervatív EP-képviselő, Janusz Korwin-Mikke is a legvadabb összeesküvés-elméleteket osztották meg a közösségi médiában.

Ezekből egy lengyel mémoldal, a Kraków żąda przynajmniej Bukaresztu szemezgetett. Amúgy az oldal neve annyit jelent, hogy Krakkónak legalább Bukarest kell, ami egy duplafenekű poén: egyszerre utal arra a mondásra, hogy Krakkónak tenger kell, és a Jog és Igazságosság (PiS) nevű nacionalista-konzervatív kormánypártot vezető Jarosław Kaczyński 2011-es nyilatkozatára, miszerint Varsóban Budapest, azaz erős jobboldali kormány lesz.

A Notre-Dame-tűz PiS-es narratívába helyezéséért folytatott küzdelem egyik legerősebb versenyzője Ryszard Czarnecki PiS-es EP-képviselő volt. Szerinte a franciák csöndben és még hangosan is, de mindenképpen

csak négyszemközt azt emlegetik, hogy a muszlimok voltak a tettesek, akik számára ez Európa elfoglalásának egyik formája.

A képviselő állításával ellentétben – a párizsi rendőrség tájékoztatása szerint – azonban csak baleset történt.

A legdurvábbat azonban mindenképpen az egykori EP-képviselő, a Strasbourgból 2018 elején a lengyel belpolitika kedvéért távozó Janusz Korwin-Mikke szélsőjobbos botrányhős alkotta. „A párizsi Notre-Dame székesegyházban keletkezett tűzvész mindenképpen Franciaország közel-keleti söpredékkel való gazdagításának eredménye.

Pedig mennyiszer figyelmeztettünk”

– twittelte a politikus.

De a dobogóra felfért Adam Andruszkiewicz digitalizációért felelős miniszterhelyettes is. Mint azt a magyar sajtóban az Azonnali egyedüliként megírta: a szélsőjobboldali Nemzeti Mozgalom képviselőjeként, vagyis nem is PiS-esként kormánytaggá váló politikus főként oroszbarátságáról híres. A politikus Facebookon tette közzé fejtegetéseit: „Szimbolikus... ég Franciaország leghíresebb temploma, a Notre-Dame. Egy olyan Franciaországé, amely rég maga mögött hagyta a keresztény értékeket a multikulturalizmusért és az iszlám bevándorlásért.

Nehéz beszédesebb jelképét találni a nyugati kereszténység hanyatlásának.”

A buliból természetesen a szélsőjobboldali körökben igencsak befolyásos fundamentalista Tadeusz Rydzyk atya Mária Rádiója sem maradhatott ki (ami nem összetévesztendő a Magyarországon is működő vatikáni központú hálózathoz tartozó másik Mária Rádióval). Az általuk megszólaltatott, Franciaországban élő lengyel missziós pap szerint a tűzeset egy figyelmeztetés a franciáknak, mivel Franciaországban minden harmadik nap megszentségtelenítenek egy templomot. „A keresztényellenesség pedig terjed. Erről kevés szó esik.

Mikor egy zsinagógát vagy egy mecsetet szentségtelenítenek, meg, botrány van, ha egy templomot, akkor csend”

– nyilatkozta a pap a következetesen antiszemita rádiónak.

A mezőnyhöz képest a legvisszafogottabbat Jadwiga Emilewicz vállalkozásért és technológiáért felelős miniszter twittelte. „Ég Franciaország, ami már nem létezik... szimbolikus a nagyhéten” – írta a politikusnő.

A kormánypárti propagandacsatornává alakított közszolgálati TVP pedig nemes egyszerűséggel csak arról posztolt, hogy a lengyel ellenzék a hétfői tűzesetet a kormány és az egyház támadására használja.

Pál Benedek
Pál Benedek az Azonnali állandó szerzője

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek