+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. április 17. szerda, 15:58
Egy német katolikus vezető szerint az egyháznak a Fridays For Future mozgalom ügyvédjének kellene szegődnie.

Több német katolikus püspök is kiállt a Fridays For Future klímatüntetések és ezek vezéralakja, a 16 éves svéd diáklány, Greta Thunberg mellett. „Véleményem szerint az egyháznak a Fridays For Future mozgalom ügyvédjének kellene szegődnie” – fogalmazott a német dpa hírügynökség megkeresésére Heiner Wilmer. A hildesheimi püspök szerint mivel a klímavédelem mindenki ügye, ezért a hangzatos szavakat és a cselekvési terveket ideje, hogy tettek kövessék. „Greta Thunberg és társai teljes joggal emlékeztetik erre a politikai elitet.”

 

Rottenburg-Stuttgart püspöke, Gebhard Fürst szintén Thunberg hatása alá került. „Csodálom Greta Thunberget, és kifejezetten jónak tartom, hogy a pápa fogadja őt.” Essen püspöke, Franz-Josef Overbeck szintén bejelentette, hogy a klímamozgalom mellé áll. „Nagy benyomást tett rám, mennyire elkötelezetten képviselik a diákok a klímavédelem témáját a nyilvánosságban – annak ellenére, hogy néhány pedagógust és jogászt ez érthető okokból aggaszt.” Az esseni püspök szerint a diákok klímatüntetései egyben felhívás a bolygó komplett lakosságának, hogy gondolja át az életmódját, és változtasson rajta.

 

Hasonlóan látja ezt Heinrich Timmerevers drezdai püspök is: „Nagyon imponál nekem, mennyi fiatal vonul az utcára hétről hétre ezen mottó alatt.” A német katolikus egyházi vezető bár vitathatónak tartja a tüntetések formáját, mégis úgy látja, a fiatalság figyelmeztetése ébresztőként kell szolgáljon mindenki számára: 

 

„Nem csak ők [fiatalok] viseltetnek felelősséggel a jövő iránt, nekünk [felnőtteknek] is következetesen ki kell állnunk a holnapért!”

 

Greta Thunberg már kedden is rengeteg fontos politikussal találkozott az Európai Parlamentben, köztük a vele a Facebookra azon nyomban közös fotót posztoló Manfred Weberrel, a KDNP-t és valamennyire a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt EP-választási csúcsjelöltjével.

 

WEBER SZERINT A NÉPPÁRT TOVÁBBRA IS AZON VAN, HOGY ÉLETSZERŰ MEGOLDÁST TALÁLJANAK A KLÍMAVÁLTOZÁSRA. FOTÓ: WEBER / FACEBOOK

 

A svéd lányt azonban továbbra sem hagyják békén rajongói: szerdán személyesen Ferenc pápa fogadja majd a Vatikánban. Nagypénteken pedig Rómában vesz rész a heti klímatüntetésen. Erről Twitterre azt írta ki Thunberg: 

 

„Tudom, hogy ünnepnap, de mivel a klímaválság se megy el szabadságra, ezért mi se fogunk!”

 

CÍMLAPFOTÓ: Julia Krohmer / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az biztos, hogy 2020-ban soha nem látott számú embernek kerül be a mindennapi életébe az online piálás a haverokkal. De igazából van ennek bármi értelme? Leteszteltük!

Ugyanazzal a kanállal áldoztattak végig híveket, miközben a koronavírus a nyállal terjed leginkább. Megkérdeztük, hogy csinálják ezt a magyarországi ortodoxok.

A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a kényszerűségből nem versenyző csapatok segíthetnek be.

Vlagyimir Putyin szóvivője maga erősítette meg, hogy az elnöki hivatalból is pozitív lett egy ember tesztje. A sajtó tud.

Az érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, akkor is, ha nem mutatják koronavírus gyanúját.

A britek heteken belül házilag is tesztelhetik, megfertőződtek-e a koronavírussal. Elérhető lesz-e ilyen teszt Magyarországon is? Egyáltalán van értelme?

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Március 28-án fél 9-től kapcsolj le mindent otthon: környezetvédelemnek és digitális detoxnak is jó.

Bulizz virtuálisan fél Béccsel március 28-án éjszaka, ingyen!

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás