+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. április 17. szerda, 15:58
Egy német katolikus vezető szerint az egyháznak a Fridays For Future mozgalom ügyvédjének kellene szegődnie.

Több német katolikus püspök is kiállt a Fridays For Future klímatüntetések és ezek vezéralakja, a 16 éves svéd diáklány, Greta Thunberg mellett. „Véleményem szerint az egyháznak a Fridays For Future mozgalom ügyvédjének kellene szegődnie” – fogalmazott a német dpa hírügynökség megkeresésére Heiner Wilmer. A hildesheimi püspök szerint mivel a klímavédelem mindenki ügye, ezért a hangzatos szavakat és a cselekvési terveket ideje, hogy tettek kövessék. „Greta Thunberg és társai teljes joggal emlékeztetik erre a politikai elitet.”

 

Rottenburg-Stuttgart püspöke, Gebhard Fürst szintén Thunberg hatása alá került. „Csodálom Greta Thunberget, és kifejezetten jónak tartom, hogy a pápa fogadja őt.” Essen püspöke, Franz-Josef Overbeck szintén bejelentette, hogy a klímamozgalom mellé áll. „Nagy benyomást tett rám, mennyire elkötelezetten képviselik a diákok a klímavédelem témáját a nyilvánosságban – annak ellenére, hogy néhány pedagógust és jogászt ez érthető okokból aggaszt.” Az esseni püspök szerint a diákok klímatüntetései egyben felhívás a bolygó komplett lakosságának, hogy gondolja át az életmódját, és változtasson rajta.

 

Hasonlóan látja ezt Heinrich Timmerevers drezdai püspök is: „Nagyon imponál nekem, mennyi fiatal vonul az utcára hétről hétre ezen mottó alatt.” A német katolikus egyházi vezető bár vitathatónak tartja a tüntetések formáját, mégis úgy látja, a fiatalság figyelmeztetése ébresztőként kell szolgáljon mindenki számára: 

 

„Nem csak ők [fiatalok] viseltetnek felelősséggel a jövő iránt, nekünk [felnőtteknek] is következetesen ki kell állnunk a holnapért!”

 

Greta Thunberg már kedden is rengeteg fontos politikussal találkozott az Európai Parlamentben, köztük a vele a Facebookra azon nyomban közös fotót posztoló Manfred Weberrel, a KDNP-t és valamennyire a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt EP-választási csúcsjelöltjével.

 

WEBER SZERINT A NÉPPÁRT TOVÁBBRA IS AZON VAN, HOGY ÉLETSZERŰ MEGOLDÁST TALÁLJANAK A KLÍMAVÁLTOZÁSRA. FOTÓ: WEBER / FACEBOOK

 

A svéd lányt azonban továbbra sem hagyják békén rajongói: szerdán személyesen Ferenc pápa fogadja majd a Vatikánban. Nagypénteken pedig Rómában vesz rész a heti klímatüntetésen. Erről Twitterre azt írta ki Thunberg: 

 

„Tudom, hogy ünnepnap, de mivel a klímaválság se megy el szabadságra, ezért mi se fogunk!”

 

CÍMLAPFOTÓ: Julia Krohmer / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A techóriás szenzorokkal rögzítené a munkavállalók testbeszédét és mimikáját, hogy pontozza a meetingek minőségét, de a kritikusok szerint a munkavállalói jogok rovására növelnék a munka hatékonyságát.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnali heti tsúfos tükre ismét jelentkezik: ezúttal egészen az ókori Washingtonig repülünk vissza a történelembe!

A konstancai román ortodox érsek megint nagyban tesz a járvány miatt elrendelt korlátozásokra, és a híveinek is van jó magyarázata arra, hogy miért nem kell aggódni.

Már csak a pecsét hiányzik, hogy az LMP is hivatalosan elkötelezze magát a közös ellenzéki lista mellett, de párton belül ez már el van döntve.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás