Katolikus püspökök coming outoltak Greta Thunberg rajongóiként

Szerző: Bukovics Martin
2019.04.17. 15:58

Egy német katolikus vezető szerint az egyháznak a Fridays For Future mozgalom ügyvédjének kellene szegődnie.

Katolikus püspökök coming outoltak Greta Thunberg rajongóiként

Több német katolikus püspök is kiállt a Fridays For Future klímatüntetések és ezek vezéralakja, a 16 éves svéd diáklány, Greta Thunberg mellett. „Véleményem szerint az egyháznak a Fridays For Future mozgalom ügyvédjének kellene szegődnie” – fogalmazott a német dpa hírügynökség megkeresésére Heiner Wilmer. A hildesheimi püspök szerint mivel a klímavédelem mindenki ügye, ezért a hangzatos szavakat és a cselekvési terveket ideje, hogy tettek kövessék. „Greta Thunberg és társai teljes joggal emlékeztetik erre a politikai elitet.”

Rottenburg-Stuttgart püspöke, Gebhard Fürst szintén Thunberg hatása alá került. „Csodálom Greta Thunberget, és kifejezetten jónak tartom, hogy a pápa fogadja őt.” Essen püspöke, Franz-Josef Overbeck szintén bejelentette, hogy a klímamozgalom mellé áll. „Nagy benyomást tett rám, mennyire elkötelezetten képviselik a diákok a klímavédelem témáját a nyilvánosságban – annak ellenére, hogy néhány pedagógust és jogászt ez érthető okokból aggaszt.” Az esseni püspök szerint a diákok klímatüntetései egyben felhívás a bolygó komplett lakosságának, hogy gondolja át az életmódját, és változtasson rajta.

Hasonlóan látja ezt Heinrich Timmerevers drezdai püspök is: „Nagyon imponál nekem, mennyi fiatal vonul az utcára hétről hétre ezen mottó alatt.” A német katolikus egyházi vezető bár vitathatónak tartja a tüntetések formáját, mégis úgy látja, a fiatalság figyelmeztetése ébresztőként kell szolgáljon mindenki számára: 

„Nem csak ők [fiatalok] viseltetnek felelősséggel a jövő iránt, nekünk [felnőtteknek] is következetesen ki kell állnunk a holnapért!”

Greta Thunberg már kedden is rengeteg fontos politikussal találkozott az Európai Parlamentben, köztük a vele a Facebookra azon nyomban közös fotót posztoló Manfred Weberrel, a KDNP-t és valamennyire a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt EP-választási csúcsjelöltjével.

WEBER SZERINT A NÉPPÁRT TOVÁBBRA IS AZON VAN, HOGY ÉLETSZERŰ MEGOLDÁST TALÁLJANAK A KLÍMAVÁLTOZÁSRA. FOTÓ: WEBER / FACEBOOK

A svéd lányt azonban továbbra sem hagyják békén rajongói: szerdán személyesen Ferenc pápa fogadja majd a Vatikánban. Nagypénteken pedig Rómában vesz rész a heti klímatüntetésen. Erről Twitterre azt írta ki Thunberg: 

„Tudom, hogy ünnepnap, de mivel a klímaválság se megy el szabadságra, ezért mi se fogunk!”

CÍMLAPFOTÓ: Julia Krohmer / Twitter

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek