Le Penék elsorvasztanák az Európai Bizottságot

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.16. 17:04

Hétfőn mutatták be a programjukat Strasbourgban, de nem került szóba sem az EU, sem az eurózóna elhagyása. Azért bőven vannak érdekességek így is.

Le Penék elsorvasztanák az Európai Bizottságot

Nem kérdés, hogy Franciaországban az EP-választásokra jelenleg az a kérdés, hogy Emmanuel Macron elnök pártja, vagy pedig Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülése nyer-e több mandátumot.

Le Pen Strasbourgban mutatta be hétfőn választási programját, és a Politico tudósítása szerint

két olyan dolog sem került szóba, amelyeket eddig a párt folyton hangoztatott: kilépni az EU-ból és az eurózónából.

Ehelyett Le Pen másra fűzte fel a programját bemutató beszédét: eszerint a Nemzeti Tömörülés szeretné megmenteni Európát az Európai Uniótól, amely szerintük elpusztítja a kontinenst, és a francia szélsőjobb ehelyett inkább a nemzetek európai szövetségét szeretné megteremteni. Jordan Bardella, a párt huszonhároméves listavezetője azt mondta, olyan EU-t szeretne, amely jobban hasonlít az athéni demokráciára, mint a mostani bürokratikus formára.

Le Pen ugyanakkor nem adott rá magyarázatot, hogy mikor gondolta meg magát a kilépéssel kapcsolatban, ha egyáltalán meggondolta:

beszédében ugyanakkor többször említette, hogy a britek mennyire jól járnak a kilépéssel, és múlt szombaton is azt tweetelte ki, hogy „a brexitről való szavazás óta az Egyesült Királyságban emelkedett az életszínvonal, a munkanélküliségi ráta a valaha volt legalacsonyabb, kétszer annyi új munkahely jött létre, mint Franciaországban, és a fizetések is jelentősen nőttek, mióta véget ért a tömeges bevándorlás”.

A Nemzeti Tömörülés programja elismeri, hogy a franciák szeretnék, ha megmaradna az euró fizetőeszközüknek, de továbbra is állítja, hogy az euró Németország érdekeit szolgálja elsősorban. Ennek fényében inkább az Európai Központi Bank működését szeretnék megváltoztatni, hogy a valós gazdaságra fókuszáljon  a pénzügyek helyett, és hogy segítsen felszámolni a munkanélküliséget.

Le Pen szerint nagyon meg kellene változtatni az EU-s intézmények struktúráját is, hiszen a„hatalomittas” bizottsági vezetőket nem demokratikus módon választják meg, így

a Bizottság hatalmát minél inkább az Európai Tanács és az Európai Parlament kellene, hogy megkapja,

ezzel a döntések sokkal inkább szolgálnák a nemzeteket szerinte. Az az elképzelés, hogy a Tanács hozna direktívákat, amelyekről aztán a Parlament szavazhatna. Ez nagyjából, nagyvonalakban most is így van, Le Pen a Bizottság javaslattevő funkcióját iktatná ki tulajdonképpen.

A párt továbbá szeretné visszaállítani a határokat a tagállamok között, és jelentősen megerősíteni az EU külső határait, a FRONTEX-et, azaz az EU határ- és partvédelmi ügynökségét amolyan „migránsfogadó” szervezetté alakítaná, amelynek az lenne a feladata, hogy úgy ellenőrizzen, hogy azzal akadályozza is meg az illegális bevándorlást.

A választási program szerint az EU-nak jó szomszédsági viszonyt kellene ápolnia Oroszországgal és Törökországgal, és fel kellene szabadítania magát az olyan „külső befolyás alól, mint amit az Amerikai Egyesült Államok gyakorol rá”.

A legutóbbi mérések szerint a Nemzeti Tömörülés 21 helyet szerezhet az Európai Parlamentben, ezzel eggyel lenne kevesebb nekik, mint Macron elnök En Marche nevű pártjának.

FOTÓ: Wikimédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek