Ki ad pénzt Magyarországról a Notre-Dame felújítására?

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.16. 21:29

Van önkormányzat, amelyik segít a kedden kigyulladt párizsi székesegyháznak, de nem árulja el, mennyivel, és van olyan, amelyik a Szegedtől először érkező tízezer eurós felajánlás háromszorosát is odaadná.

Ki ad pénzt Magyarországról a Notre-Dame felújítására?

A szocialista Botka László vezette Szeged városa jelentette be elsőként kedd reggel: tízezer euróval segítik a kedden felgyulladt párizsi Notre-Dame székesegyház helyreállításának munkálatait. Ennek apropóján az Azonnali megkérdezte a többi megyei jogú város, illetve a budapesti kerületek önkormányzatait, terveznek-e hasonló döntést hozni.

„A misén sem lobogtatunk”

Budapest mindent megtesz annak érdekében, hogy lehetőségeihez mérten támogassa a Notre-Dame felújítását – írta Tarlós István, Budapest főpolgármestere Anne Hidalgo párizsi főpolgármesternek címzett levelében, melyet az Azonnalihoz is eljuttattak.

Az MTI megkeresésére, hogy mekkora összeggel támogatja Budapest az újjáépítést, a főpolgármester azt mondta: a pénzösszeg nagyságáról azért nem akar nagy nyilvánosság előtt beszélni, mert a templomban a misén sem lobogtatja meg, hogy mennyit dob a perselybe.

Ez nem politikai reklám, nem politikai akció, ez sokkal inkább „spirituális és azt is meghaladó” kérdés számára – közölte.

Rámutatott: a főpolgármesternek joga van rendkívüli esetekben bizonyos határig pénzösszegekről dönteni. Ez „egy értelmezhető összeg”, de nem kíván reklámot csinálni belőle – mondta Tarlós István.

Akik még nem döntöttek

Ilyen jellegű felajánlást illetően az önkormányzat képviselő-testülete hivatott dönteni, a grémium következő üléséig a feltett kérdésre nem tudnak érdemi választ adni – válaszolták az Azonnali kérdésére Terézvárosból. Ehhez hasonlóan Ferencváros önkormányzata is azt válaszolta: egyelőre nincs semmilyen döntés ezzel kapcsolatban. Ami a XXII. kerületi, budatétényi önkormányzatot illeti, ott jövő csütörtökön lesz a következő képviselő-testületi ülés, így ők is csak akkor tudnak dönteni.

„Mivel tegnap történt a tragikus tűzvész, még csak a segítség legjobb és leggyorsabb formáján kezdtünk el gondolkodni” – írták kérdésünkre.

Szóljon a francia főpolgármester, ha kell segítség!

„Pécs városa szerény eszközeivel minden olyan segítséget meg kíván adni Párizsnak, amely a rendelkezésére áll” – ezt a város polgármestere, a fideszes Páva Zsolt írta a francia főpolgármesternek szóló levelében, mely szerint „városunkban nemzetközi hírű művészettörténészek, restaurátor szakemberek dolgoznak, akik munkája anyagilag felbecsülhetetlen segítséget jelenthet az önök előtt álló feladatok megoldásában.”

Végezetül Páva arra kéri Anne Hidalgót,

„jelezze felénk, amennyiben úgy érzi, városunk bármilyen módon részt tud venni az újjáépítésben”.

Akik elárulták, mennyi pénzzel segítenek

Székesfehérvár polgármestere, a fideszes Cser-Palkovics András közösségi oldalán tett közzé egy felajánlást. Ebben arról ír: a város önkormányzata minden fehérvári nevében, csatlakozva Szeged városához tízezer eurót ajánl fel,

és minden olyan önkormányzatot hasonló felajánlásra buzdít, amelynek lehetősége van erre.

Debrecen városa is továbbította a közleményüket. Ebből kiderült: a kormánypárti Papp László polgármester az április 18-i városi közgyűlés elé olyan javaslatot terjeszt,

amelynek értelmében harmincezer euróval támogatná Debrecen önkormányzata a Notre-Dame helyreállítását.

FOTÓ: Anne Hidalgo / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek