Magyarok és szírek betelepítésével riogat a szerb ellenzék

Szerző: Techet Péter
2019.04.15. 10:50

Szombaton Belgrádban ismét több tízezrek tüntettek Aleksandar Vučić politikája ellen. Az ellenzék egyik vezére azzal vádolta meg a szerb elnököt, hogy miközben nem tesz semmit se a szerb fiatalok kivándorlása ellen, „szíreket és magyarokat” telepít be. A politikus végül elnézést kért.

Magyarok és szírek betelepítésével riogat a szerb ellenzék

December eleje óta minden szombaton Belgrádban és több szerb városban tízezrek vonulnak utcára Aleksandar Vučić szerb elnök politikája ellen. Az ellenzék autoriter módszerekkel, korrupcióval és a sajtószabadság felszámolásával vádolja az államfőt. A tüntetések konkrét kiváltó oka az volt, hogy november végén ismeretlenek megverték az egyik szerb ellenzéki párt elnökét és két munkatársát – sokak egyenesen a hatalmat sejtették az ügy mögött. A tettesek kiléte a mai napig se derült ki.

Mivel Aleksandar Vučić azt mondta, hogy akkor se mondana le, ha ötmilliónyian vonulnának fel ellene, a tüntetések jelmondata az lett, hogy Egy az Öt Millióból.

A tüntetések mögött egy nagyon heterogén ellenzéki szövetség állt össze: a Szövetség Szerbiáért ellenzéki platformon belül az egyik legerősebb párt a klerikálfasiszta Dveri (Oltárajtók) szervezet. Eleve a tüntetések egyik kiváltó oka – a politikainak feltételezett támadások mellett – az volt, hogy az ellenzékiek szerint Vučić túlságosan megengedő Koszovóval szemben.

Azaz az ellenzék gyakorlatilag egy nacionalistább politikát várna el a szerb elnöktől.

Ez már abban is megmutatkozott, amikor Vlagyimir Putyin januári belgrádi látogatásakor az ellenzék magát akarta oroszbarátabbnak beállítani. Tény: az ellenzéki Dveri párt például elveti Szerbia EU-csatlakozását, és még jobban közeledne Moszkvához.

Jönnek a magyarok és a szírek?

Az ellenzék nacionalista jellege a most szombati belgrádi tüntetésen is kiderült. Sergej Trifunović, az inkább liberális Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) színész elnöke beszédében, aminek elején a magyarokat is amúgy külön üdvözölte, azt állította:

ahelyett hogy Vučić elnök a fiatalok kivándorlásával foglalkozna, idegeneket telepít be – mint például magyarokat és szíreket.

A politikus kijelentése ellen azonnal tiltakozott a Jobbik-közeli, a belgrádi tüntetéseket kezdettől támogató Magyar Mozgalom, amely azt hangsúlyozta: a magyarokat senki se telepíti be, „mert mi 1100 éve itt vagyunk”. A Magyar Mozgalom arra emlékeztetett: az elvándorlás a magyar közösséget is érinti. A felelős szerintük ezért Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a szervezetével éppen a Fidesznek EP-kampányoló Pásztor István, aki részt vesz Vučić „antidemokratikus koalíciójában”. A Jobbik-közeli vajdasági magyar párt Trifunovićot felszólította bocsánatkérésre.

Trifunović végül ezt meg is tette: a kis Nova S TV szombati esti műsorában elnézést kért a magyaroktól, akiknek támogatására továbbra is számít a tüntetéseken. „Gyorsabban beszélek, mint gondolkodom” – indokolta a magyarok állítólagos betelepítéséről szóló kijelentését.

Magyar, szerb, két jó barát...

Vučić mindazonáltal kihasználta Trifunović szavait az ellenzék elleni támadásra. Vasárnap este a szerb elnök Orbán Viktor kormányfőt és Szijjártó Péter külügyminisztert Szabadkán munkavacsorán fogadta. Itt Vučić kitért a szombati tüntetésen elhangzott magyarellenes félmondatra, amiért azonnal elnézést kért magyar vendégeitől: „ez nem Szerbia többségének, csak a felelőtlen ellenzéknek az álláspontja”.

Aleksandar Vučićnak a magyar támogatás nagyon fontos: Kívülről Orbán Viktorra számíthat, akinek rezsimje eleve példaképként szolgál a szerb vezetés számára. Budapest pedig elkötelezett híve – amint Szijjártó Péter most vasárnap is mondta – Szerbia EU-tagságának.

De Vučić belpolitikailag is számít a magyarokra. A Pásztor István vezette Vajdasági Magyar Szövetség Vučić koalíciós partnere a belgrádi és az újvidéki parlamentekben. A magyar nyelvű közélet – így a szerb közszolgálati adó magyar adása, ill. a Magyar Szó napilap – felett a VMSZ uralta Magyar Nemzeti Tanács jelentős befolyással rendelkezik, ez pedig mind Vučićnak, mind a vajdasági kettős állampolgárok szavazataira számító Orbánnak jól jön.

A NEM IS OLYAN BURKOLTAN A FIDESZ MELLETT EP-KAMPÁNYOLÓ EGÉSZOLDALAS HIRDETÉS A VAJDASÁGI MAGYAR SZÓ NAPILAP ÁPRILIS 13-I SZÁMÁBAN. RÉSZLETEK ITT!

Múlt héten Vučić Újvidéken tartott rendezvényt a Szerbia Jövője kampányútja állomásaként. Itt a szerb elnök elmondta Pásztor István társaságában, hogy „ma a magyarok és a szerbek egymás legjobb barátai”. A szerb elnök kiemelte, hogy Szerbia mindenkinek, szerbnek és magyarnak egyaránt hazája. Valamint megköszönte Pásztor Istvánnak és Orbán Viktornak, hogy támogatják a politikáját:

„ma a magyaroknál senki sem támogatja erősebben és világosabban Szerbiát”.

Pásztor István is jelen volt a múlt csütörtöki rendezvényen, ahol köszönetet mondott Vučićnak, amiért a vajdasági magyarok mellett áll. Pásztor szerint Vučić politikájának hála mára „Szerbia egy normális, fejlődő országgá vált, ahol a gyerekeinknek, unokáinknak jövőjük van”.

Pásztor elítélte a Magyar Mozgalom által is támogatott belgrádi tüntetéseket, de szerinte a mai belgrádi kormánynak nincs mitől tartania, mert: „a legitimitást nem lehet elveszteni utcán”.

A magyaroknak három diktátoruk van

Vučić most vasárnap esti szavaira az ellenzéki Trifunović viszont úgy reagált, hogy

ma Szerbiában „a magyaroknak három diktátoruk is van: Orbán, Vučić és Pásztor István”, és szerinte éppen ezért főleg a vajdasági magyarok érdekében állna egy szerbiai rendszerváltás.

Ebben a Jobbik-közeli Magyar Mozgalom is egyetért vele, de a vajdasági ellenzéki párt elvárja, hogy máskor ne beszéljen úgy Trifunović a magyarokról, mintha ők nem mindig is itt éltek volna.

Nacionalista hatalom nacionalista ellenzéke

Mindazonáltal Trifunović kijelentése – az esetleg tényleg csak meggondolatlanságból a magyarokra tett megjegyzésen túl – azt mutatja: az ellenzék is a bevándorlás ellen van. Mivel az ellenzék eleve nacionalistább Vučićnál, ez nem csoda.

Ez az oka annak, hogy például Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, mely a többnyelvű és független Vajdaság híve, nem támogatja a tüntetéseket. Trifunovićot pedig még márciusban eleve „értéktelen, gyáva rongyembernek” nevezte.

Čanaknak az a legfőbb problémája az ellenzéki tüntetésekkel – amint nemrég a boszniai TV1-nek elmondta –, hogy nacionalistábbak, mint Vučić. Miközben állandóan Koszovóval foglalkoznak, ők sem adnának nagyobb önállóságot Vajdaságnak.

A szocdem politikus szerint tehát a mostani tüntetéshullám nem más, mint „csalás”.

A tüntetőknek igazuk van, de nem veszik észre, hogy vezetőik egy még nacionalistább, oroszpártibb és centralistább Szerbiát akarnak – véli Čanak.

CÍMLAPFOTÓ: Bukovics Martin, Újvidék / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek