+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. április 13. szombat, 19:02
Ritka, hogy valaki adónöveléssel kampányoljon, a finn szocdemek ezt tették, és úgy tűnik, bejön nekik.

Vasárnap tartják a parlamenti választásokat Finnországban, és úgy tűnik, a szociáldemokraták meg fogják nyerni, egy, a jóléti szociális hálóról szóló kampány végén.

 

A Szociáldemokraták azt mondják, kiterjesztenék a szociális intézkedéseket. Európában ritka, hogy egy párt adóemeléssel kampányoljon, nos, ők pont ezt tették, mondván, amennyiebn a választók bizalmat szavaznak nekik, meg fogják emelni az adókat, hogy a közszolgáltatásokat fenn lehessen tartani.

 

„Biztosítani szeretnénk, hogy azokhoz érkezzen leggyorsabban segítség, akik a társadalomban a legrosszabb helyzetben vannak”

 

– mondta Antti Rinne pártelnök és miniszterelnök-jelölt a kampányzárón az Yle nevű televízióban.

 

Rinne legnagyobb ellenfele Juha Sipilä, a most márciusban lemondott ex-miniszterelnök, a Centrumpárt politikusa, akinek a jóléti szociális rendszerről más elképzelései vannak. Ő költségcsökkentéseket és privatizációt szeretett volna, de ezt nem sikerült átvinnie a parlamentben, így márciusban lemondott, és kormánya ügyvivő kormányként folytatta a választásokig.

 

„A szociális jóléti és egészségügyi reform volt a kormány egyik legfontosabb célja,” mondta Sipilä a múlt hónapban, lemondásakor  tartott sajtótájékoztatón. „A parlamenti helyzetről készített pillanatkép arra kötelezte a figyelmem, hogy megvizsgáljam, hogy van-e lehetőség a reformfolyamat folytatására. Nem volt” – mondta.

 

Bár a finn gazdaság stabilizálódott Sipilä alatt az előző időszakhoz képest, a politikus népszerűsége mégis csökkent.

 

„Négy éven keresztül nagyon népszerűtlen intézkedéseket hozott, megvágták az oktatásra szánt összegeket és a munkanélkülieknek nyújtott juttatásokat is. A legtöbb finn most szeretne biztosítva lenni, hogy nem lesznek olyan jelentős összegelvonások, amelyek az életükre befolyással lehetnek” – mondta a Politiciónak Thomas Karv az Åbo Egyetem politikai elemzője.

 

Egy, az Yle által megrendelt közvélemény-kutatásból az látszik, hogy a jobboldali intézkedések valóban nem nagyon voltak ínyére a választópolgároknak, ugyanis a szociáldemokraták tizenkilenc százalék fölött kapnának, és ezzel vezetnek, a Centrumpárt pedig csupán negyedik helyre számíthat.

 

A mostani felmérés szerint a második helyre a bevándorlásellenes Finnek Pártja (korábbi nevükön Igaz Finnek) fog befutni 16,3 százalékkal, a harmadik helyet pedig a jobbközép Nemzeti Koalíció Pártja fogja megszerezni, ők az elmúlt időszakban kormánykoalíciót alkottak a Centrumpárttal.

 

Az nem világos, hogy, amennyiben nyernek a szocdemek, kivel fognak koalíciót kötni. Elég valószínű, hogy a kisebb baloldali és zöld pártokkal, például a Zöld Szövetséggel vagy a radikális balos Baloldali Szövetséggel,  de akár a Nemzeti Koalíció Pártja, sőt, a Centrumpárt is számításba jöhetnek.

 

Bárhogyan is lesz, egy szociáldemokrata győzelem nem szokványos mostanság Európában, hiszen legtöbb helyen a jobboldali konzervatívok és populisták szerzik meg a hatalmat.  Ha Rinne győzni tud, akkor Finnország beáll Svédország mellé a balos vezetésű EU-s országok sorába, ott Stefan Löfven szociáldemokrata politikusnak sikerült dupláznia év elején.

 

A következő kormánynak nem lesz könnyű dolga, egyrészt a félbehagyott egészségügyi és szociális reformot el kell végezni, másrészt Románia után nyártól ők fogják ellátni az EU soros elnökségét is.

 

FOTÓ: Antti Rinne pártelnök/SDP.fi

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Míg a nyolcadik kerületi választási bizottság két, feltételezésen alapuló cikk miatt elmarasztalta Pikó Andrásékat, a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a határozatot.

A 2018-ban önmagát feloszlató ETA mai állapotáról sokat elárul, hogy pont azok kötöttek alkut a hatóságokkal, akiknek korábbi feladata ennek a megakadályozása volt.

Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Még a Wikileaks-alapító Julian Assange adatai is kiszivárogtak, miután korábban menedékjogot kapott a dél-amerikai országtól.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás