+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. április 13. szombat, 19:02
Ritka, hogy valaki adónöveléssel kampányoljon, a finn szocdemek ezt tették, és úgy tűnik, bejön nekik.

Vasárnap tartják a parlamenti választásokat Finnországban, és úgy tűnik, a szociáldemokraták meg fogják nyerni, egy, a jóléti szociális hálóról szóló kampány végén.

 

A Szociáldemokraták azt mondják, kiterjesztenék a szociális intézkedéseket. Európában ritka, hogy egy párt adóemeléssel kampányoljon, nos, ők pont ezt tették, mondván, amennyiebn a választók bizalmat szavaznak nekik, meg fogják emelni az adókat, hogy a közszolgáltatásokat fenn lehessen tartani.

 

„Biztosítani szeretnénk, hogy azokhoz érkezzen leggyorsabban segítség, akik a társadalomban a legrosszabb helyzetben vannak”

 

– mondta Antti Rinne pártelnök és miniszterelnök-jelölt a kampányzárón az Yle nevű televízióban.

 

Rinne legnagyobb ellenfele Juha Sipilä, a most márciusban lemondott ex-miniszterelnök, a Centrumpárt politikusa, akinek a jóléti szociális rendszerről más elképzelései vannak. Ő költségcsökkentéseket és privatizációt szeretett volna, de ezt nem sikerült átvinnie a parlamentben, így márciusban lemondott, és kormánya ügyvivő kormányként folytatta a választásokig.

 

„A szociális jóléti és egészségügyi reform volt a kormány egyik legfontosabb célja,” mondta Sipilä a múlt hónapban, lemondásakor  tartott sajtótájékoztatón. „A parlamenti helyzetről készített pillanatkép arra kötelezte a figyelmem, hogy megvizsgáljam, hogy van-e lehetőség a reformfolyamat folytatására. Nem volt” – mondta.

 

Bár a finn gazdaság stabilizálódott Sipilä alatt az előző időszakhoz képest, a politikus népszerűsége mégis csökkent.

 

„Négy éven keresztül nagyon népszerűtlen intézkedéseket hozott, megvágták az oktatásra szánt összegeket és a munkanélkülieknek nyújtott juttatásokat is. A legtöbb finn most szeretne biztosítva lenni, hogy nem lesznek olyan jelentős összegelvonások, amelyek az életükre befolyással lehetnek” – mondta a Politiciónak Thomas Karv az Åbo Egyetem politikai elemzője.

 

Egy, az Yle által megrendelt közvélemény-kutatásból az látszik, hogy a jobboldali intézkedések valóban nem nagyon voltak ínyére a választópolgároknak, ugyanis a szociáldemokraták tizenkilenc százalék fölött kapnának, és ezzel vezetnek, a Centrumpárt pedig csupán negyedik helyre számíthat.

 

A mostani felmérés szerint a második helyre a bevándorlásellenes Finnek Pártja (korábbi nevükön Igaz Finnek) fog befutni 16,3 százalékkal, a harmadik helyet pedig a jobbközép Nemzeti Koalíció Pártja fogja megszerezni, ők az elmúlt időszakban kormánykoalíciót alkottak a Centrumpárttal.

 

Az nem világos, hogy, amennyiben nyernek a szocdemek, kivel fognak koalíciót kötni. Elég valószínű, hogy a kisebb baloldali és zöld pártokkal, például a Zöld Szövetséggel vagy a radikális balos Baloldali Szövetséggel,  de akár a Nemzeti Koalíció Pártja, sőt, a Centrumpárt is számításba jöhetnek.

 

Bárhogyan is lesz, egy szociáldemokrata győzelem nem szokványos mostanság Európában, hiszen legtöbb helyen a jobboldali konzervatívok és populisták szerzik meg a hatalmat.  Ha Rinne győzni tud, akkor Finnország beáll Svédország mellé a balos vezetésű EU-s országok sorába, ott Stefan Löfven szociáldemokrata politikusnak sikerült dupláznia év elején.

 

A következő kormánynak nem lesz könnyű dolga, egyrészt a félbehagyott egészségügyi és szociális reformot el kell végezni, másrészt Románia után nyártól ők fogják ellátni az EU soros elnökségét is.

 

FOTÓ: Antti Rinne pártelnök/SDP.fi

Van még itt cikk a témában:
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás