Kiakadtak a törökök, mert a franciák megemlékeznének az örmény népirtásról

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.13. 08:20

Durván szólogattak be egymásnak, előbb szemtől szembe, majd Twitteren.

Kiakadtak a törökök, mert a franciák megemlékeznének az örmény népirtásról

Emmanuel Macron elnök még februárban bejelentette, hogy szeretné, ha április 24-én Franciaországban megemlékeznének az örmény népirtásról.

A török államnak ez egyáltalán nem tetszik, hiszen ők tagadják, hogy elkövettek volna bármiféle népirtást az örményekkel szemben, így azóta a diplomáciai viszony a franciák és törökök között eléggé feszült lett.

A törökök és örmények hosszú évtizedek óta másként mesélik el azt a történetet, amely során 1915 és 1917 között a tudósok szerint 600 – 800 ezer, a török állam szerint maximum 300 ezer örmény etnikumú ember veszítette életét.

Pénteken Antalyában találkozott a NATO parlamenti közgyűlése, hogy megvitassák az elkövetkező időszak intézkedéseit a Közel-Keleten, a török parlament elnöke, Mustafa Sentop pedig élesen kritizálta a franciákat, amiért „manipulálni kívánják a történelmet”.

És ha már belelendült, Sentop azt is elmondta, hogy, ha a franciák meg szeretnének emlékezni valamiről, akkor az éppenséggel szólhatna az algériai vérengzésekről is, amit a gyarmati időkben elkövettek, vagy az 1994-es ruandai népirtásról, a vádak szerint ugyanis a francia kormány is segédkezett ehhez.

Vehemensen lépett fel a franciák ellen Mevlut Cavasoglu külügyminiszter is, szerinte Franciaország az utolsó állam, amelynek ebben a kérdésben véleményt kellene megfogalmazni.

„Önök nézhetnek ránk folyamatosan felülről, de mindig helyre fogjuk tenni önöket”

– mondta a francia küldöttségnek.

Sonia Krimi, a francia küldöttség vezetője ekkor embereivel együtt elhagyta a termet. Innen aztán Twitteren kezdtek egymásnak üzengetni a francia és török politikusok. Krimi kiírta, hogy

„az arrogáns Mevlut Cavusoglu ki akart oktatni minket udvariasságból és arroganciából, és mindezt arrogáns módon tette”.

Erre aztán Ibrahim Kalin elnöki szóvivő is tweetelt egyet, amelyben kiposztolta a török állami Anadolu hírügynökség egy cikkét, amely a „francia történelem sötét foltjairól” szólt. Sem a kolonialista múltjuk, sem az önmagukat központba állító jelenük nem biztosít számukra morális fölényt” – írta.

Örményországban április 24 a hivatalos emléknapja a népirtásnak, 1915-ben ugyanis ezen a napon tartóztattak le több száz vezető értelmiségit, azzal vádolva őket, hogy az Oszmán Birodalom ellenségei, és nacionalista törekvéseik vannak.

FOTÓ: Örmény civileket deportálnak 1915-ben, APIC/Getty Images

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek