Steve Bannon nekiment a pápának

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.12. 16:47

A szélsőjobbos ideológus szerint a pápa mismásol a szexuális bűncselekmények ügyében, és gazdasági csődbe viszi az egyházat

Steve Bannon nekiment a pápának

Steve Bannon, a populista-szélsőjobbos politikai tanácsadó megtalálta az új ellenségét Ferenc pápa személyében. Donald Trump volt tanácsadója, Orbán Viktor nagy rajongója (aki tavaly november óta már Európában terjeszti a tanait) szerint a pápával ugyanis az a nagy baj, hogy egyszerre egyházi vezető és politikus is, plusz az is, hogy folyton a populistákat bántja.

Az utóbbit egyáltalán nem alaptalanul állítja a zegyébként katolikus neveltetésű Bannon, hiszen Ferenc pápa 2013 óta folyamatos kritikával illeti Donal Trumpot, és a Bannon által kitalált „America First!” szlogen mögött futó nacionalista kampányt.

Két évvel ezelőtt Ferenc pápa például azt mondta, az európai populizmus előhozta azt a veszélyt, hogy Adolf Hitler típusú vezetők kerüljenek hatalomra.

Továbbá Ferenc pápa többször is felszólította az embereket a menekültekkel való együttérzésre, azt mondta, hogy a tőlük való félelem megbolondít minket. Aztán többször kiállt azokért, akikért a populisták nemigen szoktak, a társadalom peremén élő mélyszegényekért, valamint a melegekkel kapcsolatban is enyhébb hangot ütött meg.

Bannon azt mondja, Ferenc pápa nem veszi elég komolyan az egyházában a szexuális visszaéléseket, és számos esetben rosszul kezelte azokat.

„A katolikus egyház gazdasági csőd felé halad” – mondja Bannon. „Ez tönkreteheti nem csak a teológiát, a tanítást, a közösséget, hanem konkrétan az egyház fizikai és pénzügyi rendszerét is.”

Bannon újratervezné a katolikus egyházat

Egy februári vatikáni konferenciát lezáró beszédben a papi szexuális bántalmazás kérdésében a pápa „határozottan szembeszállt a jelenséggel”, hozzátéve, hogy „az egyház soha nem törekszik az eseteket elbagatellizálni.”

„A bűnügyi visszaélések sok esete által okozott válság arra ösztönöz bennünket, hogy az egyházat szinte elfogadhatatlannak tekintsük, és most saját kezünkbe kell vinnünk, és újratervezni” – írta Bannon, aki szövetségest talált Raymond Burke egykori bíborosban, aki például nyíltan támogat egy petíciót, mely lemondásra szólítja fel Ferenc pápát.

Burke és Bannon többször is találkoztak a Vatikánban 2014-ben, ugyanakkor a volt bíboros is tagja annak az akadémiának, amit Bannon azért akar létrehozni Olaszországban, hogy „a zsidó-keresztény nyugat” akadémiája legyen, amely felkészíti hallgatóit „az Afrikából érkező tömeges bevándorlás”, az „egyre intenzívebb iszlamizáció” és a szekularizmus ellen.

Ferenc pápának számos más ellensége is van az egyházon belül, hiszen

folyamatosan kritikával illeti a gazdagok életmódját, valamint megengedőbb a melegek felé is, ezt pedig sokak gyomra nem veszi be.

Úgy látszik Áder János gyomra igen, hiszen éppen e hír megírásának napján jelentette be, hogy részt fog venni a pápa által Csíksomlyón celebrált szentmisén.

FOTÓ: Steve Bannon/Daily Mail

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek