Mégis hatályba léphet a szlovák himnusztörvény? A nacionalisták felülírnák az elnöki vétót

Szerző: Bakodi Péter
2019.04.12. 19:55

Ján Slota egykori pártja, az SNS, azzal védekezik, hogy az általuk benyújtott módosítás valójában nem is tiltja be más államok nemzeti jelképeit.

Mégis hatályba léphet a szlovák himnusztörvény? A nacionalisták felülírnák az elnöki vétót

Kormányválsághoz vezethet Szlovákiában a himnusztörvény kapcsán kibontakozó belpolitikai botrány, ugyanis hiába vétózta meg a jogszabályt Andrej Kiska szlovák államfő,

a kormánykoalícióban résztvevő nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) mindenképp felül akarja írni az elnök döntését

adta hírül az Új Szó. A kabinetben a szociáldemokrata Smeren kívül szintén szerepet vállaló Híd-Most magyar-szlovák vegyespárt elnöke, Bugár Béla, ugyanakkor korábban jelezte, hogy nincs helyük a kormányban abban az esetben, ha az állami jelképekről szóló új szabályozásban bennmarad, és életbe lép az, az SNS által benyújtott szakasz, mely pénzbírságot vezet be az esetben, ha Szlovákia területén egy külföldi ország hivatalos küldöttségének jelenléte nélkül éneklik el az adott ország – így akár Magyarország – himnuszát.

Az SNS ugyan azzal védekezik, hogy a hozzájuk köthető módosító indítvány valójában nem is teszi büntethetővé a külföldi himnuszok éneklését, de jogi szakértők szerint egyértelműen erről van szó.

A helyi törvényhozás április elején fogadta el a himnusztörvény néven ismertté vált jogszabályt, többek között a Híd-Most magyar képviselőinek támogatásával. A szavazást követően azonban hamar kitört a botrány, hiszen kiderült, hogy az új szabályozás hátrányosan érintheti a nemzeti kisebbségeket Szlovákiában. Ravasz Ábel, a Híd-Most alelnöke azzal magyarázta az igencsak kínos baklövést az Azonnalinak, hogy a vonatkozó passzus nagyon nehezen értelmezhető, és az ügyet egyébként is arra használják fel, hogy pártját nemzetárulónak állítsák be a közvélemény szemében.

A labda jelenleg a Smer térfelén pattog.

A hárompárti szlovák kormánykoalíció legnagyobb erejének döntenie kell, hogy két szövetségese közül melyik pártját fogja az ügyben.

A Híd-Most határozott álláspontja miatt a Smernek az SNS mellett ellenzéki szavazatokra is szüksége lenne, ha a nacionalistáknak eleget téve megpróbálná felülírni az elnöki vétót. Ehhez 50 százalék plusz egy szavazatra van szükség, a 150 fős szlovák parlamentben, ahol a Smernek 48, az SNS-nek 15, a Híd-Mostnak 13 képviselője van, amivel épphogy többségben vannak.

FOTÓ: Instagram / Derbies & Rivalries

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek