Megakadályoznák a Wikileaks-vezér kiadatását a brit munkáspártiak

Szerző: Bakodi Péter
2019.04.12. 20:50

Úgy vélik, hogy Julian Assange emberi jogai sérülhetnek az Egyesült Államokban.

Megakadályoznák a Wikileaks-vezér kiadatását a brit munkáspártiak

A brexittel kapcsolatos viharfelhők, a kilépés határidejének elnapolása miatt, egy darabig most ugyan elhárultak a brit kormány feje felől, de nem sokat pihenhetett a May-kabinet, hiszen újabb ügy borzolja a kedélyeket a helyi belpolitikában. A brit hatóságok tegnap letartóztatták Julian Assanget, a Wikileaks nevű  bizalmas kormányzati anyagokat napvilágra hozó oldal alapítóját. Az ausztrál származású férfi, hét éven keresztül Ecuador londoni nagykövetségén tengette mindennapjait, de a dél-amerikai ország vezetése megvonta a menedékjogot tőle.

Assange még 2010-ben került reflektorfénybe, miután a Wikileaks elérhetővé tette az amerikai katonai és titkosszolgálati tisztviselők belső levelezését, fényt derítve az iraki és az afganisztáni, valamint egyéb műveletekkel kapcsolatos államtitkokra. A Wikileaksnek szivárogtató forrást, Bradley Manninget az amerikai hatóságok hamar elfogták, de Assange mind ezidáig el tudta kerülni a felelősségre vonást. Száműzetése alatt ráadásul az orosz titkosszolgálatokkal is együttműködött, az amerikai demokrata párt belső levelezésének nyilvánosságra hozatala ügyében.

A bizalmas információk kiteregetése mellett Svédországban nemi erőszakkal vádolják az ausztrál férfit, így a brit kormánynak kell majd döntenie, hogy Stockholm, vagy Washington kérésének tesznek majd eleget.

A brit Munkáspárt most azt akarja elérni, hogy a konzervatívok vezette kormány semmiképp se az amerikaiaknak adja ki Assanget,

mivel félő, hogy emberi jogai sérülhetnének az Egyesült Államokban. Brit sajtóértesülések szerint azonban a pártvezetéssel jó pár képviselő nem ért egyet, mondván senki sem kerülheti el az igazságszolgáltatást.

Te hogyan értékeled Assange tevékenységét?

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek