+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2019. április 12. péntek, 08:27
XVI. Benedek pápa szerint a hetvenes évektől egyes nyugat-európai és amerikai papi szemináriumokban melegklubok működtek, a szexualitás addigi tabusítása helyett annak teljes megélése lépett.

Ha most olvasod először ezt a szöveget, az azért lehet, mert még nem jár neked az Azonnali hírlevele, a Reggeli fekete. Akik feliratkoztak, már reggel hétkor megkapták a postaládájukba ezt a cikket, és még mást is. Iratkozz fel itt a hírlevélre, érdemes! Heti háromszor küldjük.

 

Vaskos tanulmány jelent meg Frédéric Martel francia újságírótól: a Sodoma, amiben állítása szerint több évnyi kutatás fekszik – mégpedig a vatikáni meleglobbiról. A katolikus egyházat nem különösebben szívlelő, maga is meleg Martel tézise arról szól, hogy a Vatikánt teljességgel egy meleglobbi uralná.

 

De mivel nem akarják, hogy szexuális orientációjuk kiderüljön, valamint az egyházi átláthatatlanság ködében hagynák meg saját cselekedeiket, ezen meleg vatikáni püspökök lennének bármiféle nyitásnak, a homoszexualitás nyílt elfogadásának a legádázabb ellenfelei.

 

Martel szerint évszázadokon át a katolikus egyház a melegek számára biztos menekülési útvonal volt: a család előtt egy katolikus papi hivatás jobban felvállalható volt, mint a homoszexualitás, aminek kiélésére azonban a katolikus egyház belső struktúrái adnának lehetőséget. Martel szerint azért jelentkeznek manapság Európában annyira kevesen papnak, mert ma már egy homoszexuálisnak nem kell feltétlenül az egyházba, a papi álca mögé menekülnie.

 

Martel igen színes művet tett le az asztalra, amely regényként is megállná a helyét bíborba öltözött, tükrös-szagos szobákban illegő-billegő, elegáns római kastélyokban partizgató püspökökről. A forrásait azonban sokszor annyira elrejti, hogy nem mindig tűnik minden következtetése hitelesnek.

 

Hogy van vatikáni meleglobbi, az persze kétségtelen tény. Nem más, mint Joseph Ratzinger, azaz XVI. Benedek pápa írta ezt le egy csütörtöki cikkében, ami a bajor katolikus papság lapjában, a Bayerisches Klerusblattban jelent meg. Ebben februári, a témával kapcsolatos jegyzeteit tette közzé a kilencvenegy éves egykori egyházfő.

 

Két fő állítása van: igen, létezik a meleglobbi, főleg a Vatikánban sző mindent át; de ezért ő nem a katolicizmus átláthatatlanságát, a vatikáni paloták hátsó szobáit vagy a cölibátust okolja – hanem a hatvannyolcas szellemiséget.

 

Ratzinger azt írja ugyanis a Ferenc pápával előzetesen egyeztetett cikkében, aminek megjelenését is jóváhagyta a mostani pápa, hogy a hetvenes évektől egyes nyugat-európai és amerikai papi szemináriumokban melegklubok működtek, a szexualitás addigi tabusítása helyett annak teljes – bár kifelé tagadott – megélése lépett. A hatvannyolcas szexuális forradalom kihatott volna tehát az egyházra is, amivel szemben Ratzinger szerint nem tudott a katolikus egyház szembeszállni, mert ezen években a katolikus morálteológia is – ismét a hatvannyolcas hatások miatt – válságát élte volna.

 

A pápa a pedofília elterjedését is ehhez kapcsolja. A fő ok szerinte azonban az, hogy az egész társadalom elfordult Istentől, de Ratzinger szerint: a mostani botrányok nem tudják megroppantani a katolikus egyházat, mert az „elpusztíthatatlan”. Az egész cikk angol fordítása itt olvasható el.

 

Bűnbánati idő van amúgy most a katolikus egyházban. Most jön a nagyböjt utolsó hétvégéje, a vasárnapi mise ilyenkor még hosszabb. Bár a masszívan ateista Berlinben ebből nem sokat fogok érezni. Budapesten remélhetőleg vannak még azért menekültellenes plakátok, amelyek emlékeztetnek mindenkit a keresztény Európára és a feltámadásra.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem az jelenti rájuk a veszélyt, hogy rozoga csónakokkal kelnek át a tengeren, hanem az útközben jellemző erőszak. Marokkó különösen veszélyes.

Főleg a szélsőjobb politikusok és kommentelők jeleskednek ebben. Több politikus is valamiért a támadás szót használta a párizsi tűzre.

Nikola Gruevszki pártjának „sorosista” jelöltje és a
szocdem jogászprofesszor
fej-fej mellett állnak az első forduló után. Két hét múlva lesz a második forduló, de nagyon alacsony a részvételi kedv.

Komoly etnikai és vallási ellentétek, és egy alig pár hónapja véget ért politikai válság kísérik a merényleteket az indiai-óceáni szigetországban.

Egy német középkorász az orvostudomány mai állása alapján vizsgálta meg az evangéliumokban leírt kereszthalált, és arra a megállapításra jutott: Jézus kómába esett, de nem halt meg.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás