+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2019. április 12. péntek, 08:27
XVI. Benedek pápa szerint a hetvenes évektől egyes nyugat-európai és amerikai papi szemináriumokban melegklubok működtek, a szexualitás addigi tabusítása helyett annak teljes megélése lépett.

Ha most olvasod először ezt a szöveget, az azért lehet, mert még nem jár neked az Azonnali hírlevele, a Reggeli fekete. Akik feliratkoztak, már reggel hétkor megkapták a postaládájukba ezt a cikket, és még mást is. Iratkozz fel itt a hírlevélre, érdemes! Heti háromszor küldjük.

 

Vaskos tanulmány jelent meg Frédéric Martel francia újságírótól: a Sodoma, amiben állítása szerint több évnyi kutatás fekszik – mégpedig a vatikáni meleglobbiról. A katolikus egyházat nem különösebben szívlelő, maga is meleg Martel tézise arról szól, hogy a Vatikánt teljességgel egy meleglobbi uralná.

 

De mivel nem akarják, hogy szexuális orientációjuk kiderüljön, valamint az egyházi átláthatatlanság ködében hagynák meg saját cselekedeiket, ezen meleg vatikáni püspökök lennének bármiféle nyitásnak, a homoszexualitás nyílt elfogadásának a legádázabb ellenfelei.

 

Martel szerint évszázadokon át a katolikus egyház a melegek számára biztos menekülési útvonal volt: a család előtt egy katolikus papi hivatás jobban felvállalható volt, mint a homoszexualitás, aminek kiélésére azonban a katolikus egyház belső struktúrái adnának lehetőséget. Martel szerint azért jelentkeznek manapság Európában annyira kevesen papnak, mert ma már egy homoszexuálisnak nem kell feltétlenül az egyházba, a papi álca mögé menekülnie.

 

Martel igen színes művet tett le az asztalra, amely regényként is megállná a helyét bíborba öltözött, tükrös-szagos szobákban illegő-billegő, elegáns római kastélyokban partizgató püspökökről. A forrásait azonban sokszor annyira elrejti, hogy nem mindig tűnik minden következtetése hitelesnek.

 

Hogy van vatikáni meleglobbi, az persze kétségtelen tény. Nem más, mint Joseph Ratzinger, azaz XVI. Benedek pápa írta ezt le egy csütörtöki cikkében, ami a bajor katolikus papság lapjában, a Bayerisches Klerusblattban jelent meg. Ebben februári, a témával kapcsolatos jegyzeteit tette közzé a kilencvenegy éves egykori egyházfő.

 

Két fő állítása van: igen, létezik a meleglobbi, főleg a Vatikánban sző mindent át; de ezért ő nem a katolicizmus átláthatatlanságát, a vatikáni paloták hátsó szobáit vagy a cölibátust okolja – hanem a hatvannyolcas szellemiséget.

 

Ratzinger azt írja ugyanis a Ferenc pápával előzetesen egyeztetett cikkében, aminek megjelenését is jóváhagyta a mostani pápa, hogy a hetvenes évektől egyes nyugat-európai és amerikai papi szemináriumokban melegklubok működtek, a szexualitás addigi tabusítása helyett annak teljes – bár kifelé tagadott – megélése lépett. A hatvannyolcas szexuális forradalom kihatott volna tehát az egyházra is, amivel szemben Ratzinger szerint nem tudott a katolikus egyház szembeszállni, mert ezen években a katolikus morálteológia is – ismét a hatvannyolcas hatások miatt – válságát élte volna.

 

A pápa a pedofília elterjedését is ehhez kapcsolja. A fő ok szerinte azonban az, hogy az egész társadalom elfordult Istentől, de Ratzinger szerint: a mostani botrányok nem tudják megroppantani a katolikus egyházat, mert az „elpusztíthatatlan”. Az egész cikk angol fordítása itt olvasható el.

 

Bűnbánati idő van amúgy most a katolikus egyházban. Most jön a nagyböjt utolsó hétvégéje, a vasárnapi mise ilyenkor még hosszabb. Bár a masszívan ateista Berlinben ebből nem sokat fogok érezni. Budapesten remélhetőleg vannak még azért menekültellenes plakátok, amelyek emlékeztetnek mindenkit a keresztény Európára és a feltámadásra.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azóta megy a vita arról, hogy az olasz művész alkotása – azaz egy banán falraragasztása – művészetnek minősül-e.

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

A héten egy újabb civil jelölt jelentkezett be. Mutatjuk, ki.

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Gazdaságpolitikusuk szerint ha már a választók 25-30 százaléka ki akar lépni, akkor ideje minderről társadalmi
vitát kezdeményezni.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás