+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2019. április 12. péntek, 08:27
XVI. Benedek pápa szerint a hetvenes évektől egyes nyugat-európai és amerikai papi szemináriumokban melegklubok működtek, a szexualitás addigi tabusítása helyett annak teljes megélése lépett.

Ha most olvasod először ezt a szöveget, az azért lehet, mert még nem jár neked az Azonnali hírlevele, a Reggeli fekete. Akik feliratkoztak, már reggel hétkor megkapták a postaládájukba ezt a cikket, és még mást is. Iratkozz fel itt a hírlevélre, érdemes! Heti háromszor küldjük.

 

Vaskos tanulmány jelent meg Frédéric Martel francia újságírótól: a Sodoma, amiben állítása szerint több évnyi kutatás fekszik – mégpedig a vatikáni meleglobbiról. A katolikus egyházat nem különösebben szívlelő, maga is meleg Martel tézise arról szól, hogy a Vatikánt teljességgel egy meleglobbi uralná.

 

De mivel nem akarják, hogy szexuális orientációjuk kiderüljön, valamint az egyházi átláthatatlanság ködében hagynák meg saját cselekedeiket, ezen meleg vatikáni püspökök lennének bármiféle nyitásnak, a homoszexualitás nyílt elfogadásának a legádázabb ellenfelei.

 

Martel szerint évszázadokon át a katolikus egyház a melegek számára biztos menekülési útvonal volt: a család előtt egy katolikus papi hivatás jobban felvállalható volt, mint a homoszexualitás, aminek kiélésére azonban a katolikus egyház belső struktúrái adnának lehetőséget. Martel szerint azért jelentkeznek manapság Európában annyira kevesen papnak, mert ma már egy homoszexuálisnak nem kell feltétlenül az egyházba, a papi álca mögé menekülnie.

 

Martel igen színes művet tett le az asztalra, amely regényként is megállná a helyét bíborba öltözött, tükrös-szagos szobákban illegő-billegő, elegáns római kastélyokban partizgató püspökökről. A forrásait azonban sokszor annyira elrejti, hogy nem mindig tűnik minden következtetése hitelesnek.

 

Hogy van vatikáni meleglobbi, az persze kétségtelen tény. Nem más, mint Joseph Ratzinger, azaz XVI. Benedek pápa írta ezt le egy csütörtöki cikkében, ami a bajor katolikus papság lapjában, a Bayerisches Klerusblattban jelent meg. Ebben februári, a témával kapcsolatos jegyzeteit tette közzé a kilencvenegy éves egykori egyházfő.

 

Két fő állítása van: igen, létezik a meleglobbi, főleg a Vatikánban sző mindent át; de ezért ő nem a katolicizmus átláthatatlanságát, a vatikáni paloták hátsó szobáit vagy a cölibátust okolja – hanem a hatvannyolcas szellemiséget.

 

Ratzinger azt írja ugyanis a Ferenc pápával előzetesen egyeztetett cikkében, aminek megjelenését is jóváhagyta a mostani pápa, hogy a hetvenes évektől egyes nyugat-európai és amerikai papi szemináriumokban melegklubok működtek, a szexualitás addigi tabusítása helyett annak teljes – bár kifelé tagadott – megélése lépett. A hatvannyolcas szexuális forradalom kihatott volna tehát az egyházra is, amivel szemben Ratzinger szerint nem tudott a katolikus egyház szembeszállni, mert ezen években a katolikus morálteológia is – ismét a hatvannyolcas hatások miatt – válságát élte volna.

 

A pápa a pedofília elterjedését is ehhez kapcsolja. A fő ok szerinte azonban az, hogy az egész társadalom elfordult Istentől, de Ratzinger szerint: a mostani botrányok nem tudják megroppantani a katolikus egyházat, mert az „elpusztíthatatlan”. Az egész cikk angol fordítása itt olvasható el.

 

Bűnbánati idő van amúgy most a katolikus egyházban. Most jön a nagyböjt utolsó hétvégéje, a vasárnapi mise ilyenkor még hosszabb. Bár a masszívan ateista Berlinben ebből nem sokat fogok érezni. Budapesten remélhetőleg vannak még azért menekültellenes plakátok, amelyek emlékeztetnek mindenkit a keresztény Európára és a feltámadásra.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dacian Cioloș lenne az első román, aki EP-csoportot vezet.

Egy, az egyházi tulajdonokat érintő törvénytervezet miatt háborognak a szerb ortodox egyházi vezetők és politikusok. Feszültség van Szerbia és Montenegró között.

A katalán függetlenségpártiak berágtak, mert nem ők adják Barcelona következő polgármesterét. Közben megszívathatják Pedro Sánchez miniszterelnököt is!

Még 3 napig lehet online szavazásra regisztrálni az előválasztásra. Részletek!

A volt román miniszterelnök korábbi uszító mondata éles ellentétben áll a szociáldemokrata EP-frakció értékeivel, mondta frakciótársa, Ujhelyi István az Azonnalinak.

A hét kérdése

Itt a nyár, itt a strandszezon, itt az idő elámulni azon, hogy hol tart még mindig a magyar gasztronómia. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A kilencvenedik. A pesti Duna-korzón, június 13-17. között.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás