+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Techet Péter
2019. április 12. péntek, 08:27
XVI. Benedek pápa szerint a hetvenes évektől egyes nyugat-európai és amerikai papi szemináriumokban melegklubok működtek, a szexualitás addigi tabusítása helyett annak teljes megélése lépett.

Ha most olvasod először ezt a szöveget, az azért lehet, mert még nem jár neked az Azonnali hírlevele, a Reggeli fekete. Akik feliratkoztak, már reggel hétkor megkapták a postaládájukba ezt a cikket, és még mást is. Iratkozz fel itt a hírlevélre, érdemes! Heti háromszor küldjük.

 

Vaskos tanulmány jelent meg Frédéric Martel francia újságírótól: a Sodoma, amiben állítása szerint több évnyi kutatás fekszik – mégpedig a vatikáni meleglobbiról. A katolikus egyházat nem különösebben szívlelő, maga is meleg Martel tézise arról szól, hogy a Vatikánt teljességgel egy meleglobbi uralná.

 

De mivel nem akarják, hogy szexuális orientációjuk kiderüljön, valamint az egyházi átláthatatlanság ködében hagynák meg saját cselekedeiket, ezen meleg vatikáni püspökök lennének bármiféle nyitásnak, a homoszexualitás nyílt elfogadásának a legádázabb ellenfelei.

 

Martel szerint évszázadokon át a katolikus egyház a melegek számára biztos menekülési útvonal volt: a család előtt egy katolikus papi hivatás jobban felvállalható volt, mint a homoszexualitás, aminek kiélésére azonban a katolikus egyház belső struktúrái adnának lehetőséget. Martel szerint azért jelentkeznek manapság Európában annyira kevesen papnak, mert ma már egy homoszexuálisnak nem kell feltétlenül az egyházba, a papi álca mögé menekülnie.

 

Martel igen színes művet tett le az asztalra, amely regényként is megállná a helyét bíborba öltözött, tükrös-szagos szobákban illegő-billegő, elegáns római kastélyokban partizgató püspökökről. A forrásait azonban sokszor annyira elrejti, hogy nem mindig tűnik minden következtetése hitelesnek.

 

Hogy van vatikáni meleglobbi, az persze kétségtelen tény. Nem más, mint Joseph Ratzinger, azaz XVI. Benedek pápa írta ezt le egy csütörtöki cikkében, ami a bajor katolikus papság lapjában, a Bayerisches Klerusblattban jelent meg. Ebben februári, a témával kapcsolatos jegyzeteit tette közzé a kilencvenegy éves egykori egyházfő.

 

Két fő állítása van: igen, létezik a meleglobbi, főleg a Vatikánban sző mindent át; de ezért ő nem a katolicizmus átláthatatlanságát, a vatikáni paloták hátsó szobáit vagy a cölibátust okolja – hanem a hatvannyolcas szellemiséget.

 

Ratzinger azt írja ugyanis a Ferenc pápával előzetesen egyeztetett cikkében, aminek megjelenését is jóváhagyta a mostani pápa, hogy a hetvenes évektől egyes nyugat-európai és amerikai papi szemináriumokban melegklubok működtek, a szexualitás addigi tabusítása helyett annak teljes – bár kifelé tagadott – megélése lépett. A hatvannyolcas szexuális forradalom kihatott volna tehát az egyházra is, amivel szemben Ratzinger szerint nem tudott a katolikus egyház szembeszállni, mert ezen években a katolikus morálteológia is – ismét a hatvannyolcas hatások miatt – válságát élte volna.

 

A pápa a pedofília elterjedését is ehhez kapcsolja. A fő ok szerinte azonban az, hogy az egész társadalom elfordult Istentől, de Ratzinger szerint: a mostani botrányok nem tudják megroppantani a katolikus egyházat, mert az „elpusztíthatatlan”. Az egész cikk angol fordítása itt olvasható el.

 

Bűnbánati idő van amúgy most a katolikus egyházban. Most jön a nagyböjt utolsó hétvégéje, a vasárnapi mise ilyenkor még hosszabb. Bár a masszívan ateista Berlinben ebből nem sokat fogok érezni. Budapesten remélhetőleg vannak még azért menekültellenes plakátok, amelyek emlékeztetnek mindenkit a keresztény Európára és a feltámadásra.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mekkora területen ég az erdő? Miért rossz, hogy lángol az Amazonas? Volt-e már durvább erdőtűz korábban? Ki a felelős? Lesz-e ennek következménye?

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

Meg sem jelentek annak a szerzőnek a könyvei, aki a KSH közben eltűnt adatai szerint a legnagyobb példányszámban jelent meg Magyarországon.

Salvini előrehozott választást akart, de az Öt Csillag most azon ügyködik, hogy a baloldallal összefogva alakítson kormányt.

Az Azonnali úgy tudja: a Márki-Zay Péter mozgalmát erősítő Lukácsi Katalin még csak egyéni választókerületben sem fog indulni Szolnokon.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás