+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 11. csütörtök, 20:30
Ugyan a lyoni bíróság a francia farmernek adott igazat a Monsanto óriáscéggel szemben, de arról nem döntöttek, mekkora kártérítést kell fizetniük.

Egy francia fellebviteli bíróság kimondta: a Monsanto óriáscég egyik terméke felel egy francia farmer egészségügyi problémáiért, miután a férfi véletlenül belélegezte a cég glifozát alapú gyomirtóját – írja a Reuters.

 

A már több mint egy évtizede húzódó pereskedésben most egy lyoni bíróság adott igazat csütörtökön az érintett farmernak, Paul Francois-nak, aki azt állítja: mióta 2004-ben véletlenül belélegezte az óriáscég Lasso nevű gyomirtóját, neurológiai problémái vannak, többek közt fáj a feje, elájul és memóriazavarban szenved.

 

Ugyan a bíróság a férfinek adott igazat az óriáscéggel szemben, de azt nem határozta meg, mennyi kártérítést kell a Monsantónak kifizetnie, erről majd egy másik lyoni bíróságnak kell döntenie.

 

A farmer egyébként egymillió eurót szeretne kapni a cégtől.

 

A Bayer – amely tavaly vásárolta fel a Monsantót – úgy kommentálta az ítéletet: fontolgatják, milyen jogi lehetőségeik vannak az ítélet ellen, például elképzelhető, hogy fellebbeznek ellene Franciaország legfelsőbb bíróságán.

 

A Lasso gyomirtót egyébként 2007-ben tiltották be a franciáknál azt követően, hogy a termék forgalmazását egyes országokban visszavonták.

 

A Monsanto legutóbb azért is került a figyelem középpontjába, mert kiderült: egyike azoknak a multiknak, akik finanszírozzák a liberális ALDE pártcsaládot az EP-ben. Emiatt úgy tűnt, hogy Emmanuel Macron pártja, az En Marche szakít az ALDE-val, ám azóta kiderült, hogy frakciószövetséget azért mégis el tudnának képzelni a liberálisokkal az Európai Parlamentben.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

Ezúttal semmiféle titkos társaság után nem nyomoz senki, és hullák sem lesznek, csak vadállatok zenélnek. Magyar alkotó illusztrálta.

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

Mégpedig Amerikába. Sokak szerint ezzel milliók személyes információi kerülnek veszélybe.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

Új sorozat indul az Azonnalin: a 2020-as éveket alakító emberek mondják el, merre megyünk ebben az évtizedben.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás