+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 11. csütörtök, 20:30
Ugyan a lyoni bíróság a francia farmernek adott igazat a Monsanto óriáscéggel szemben, de arról nem döntöttek, mekkora kártérítést kell fizetniük.

Egy francia fellebviteli bíróság kimondta: a Monsanto óriáscég egyik terméke felel egy francia farmer egészségügyi problémáiért, miután a férfi véletlenül belélegezte a cég glifozát alapú gyomirtóját – írja a Reuters.

 

A már több mint egy évtizede húzódó pereskedésben most egy lyoni bíróság adott igazat csütörtökön az érintett farmernak, Paul Francois-nak, aki azt állítja: mióta 2004-ben véletlenül belélegezte az óriáscég Lasso nevű gyomirtóját, neurológiai problémái vannak, többek közt fáj a feje, elájul és memóriazavarban szenved.

 

Ugyan a bíróság a férfinek adott igazat az óriáscéggel szemben, de azt nem határozta meg, mennyi kártérítést kell a Monsantónak kifizetnie, erről majd egy másik lyoni bíróságnak kell döntenie.

 

A farmer egyébként egymillió eurót szeretne kapni a cégtől.

 

A Bayer – amely tavaly vásárolta fel a Monsantót – úgy kommentálta az ítéletet: fontolgatják, milyen jogi lehetőségeik vannak az ítélet ellen, például elképzelhető, hogy fellebbeznek ellene Franciaország legfelsőbb bíróságán.

 

A Lasso gyomirtót egyébként 2007-ben tiltották be a franciáknál azt követően, hogy a termék forgalmazását egyes országokban visszavonták.

 

A Monsanto legutóbb azért is került a figyelem középpontjába, mert kiderült: egyike azoknak a multiknak, akik finanszírozzák a liberális ALDE pártcsaládot az EP-ben. Emiatt úgy tűnt, hogy Emmanuel Macron pártja, az En Marche szakít az ALDE-val, ám azóta kiderült, hogy frakciószövetséget azért mégis el tudnának képzelni a liberálisokkal az Európai Parlamentben.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket? Videó!

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

Egy új tanulmány szerint az elektromágneses mezőknek kitett méhek lassabban tanulnak és agresszívebbek is saját fajtársaikkal szemben.

A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, így aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás