Örökre elveszett könyvek tartalmára derülhet fény hamarosan

Szerző: Pintér Bence
2019.04.11. 12:53

Hernando Colón válogatás nélkül gyűjtötte a könyveket a tizenhatodik században, most előkerült könyvtárának katalógusa.

Örökre elveszett könyvek tartalmára derülhet fény hamarosan

Hernando Colónnak, az Amerikát felfedező Kolumbusz Kristóf törvényen kívül született fiának élete célja volt, hogy létrehozza a világ legnagyobb könyvtárát a 16. században: gyűjtött mindent, amire rá tudta tenni a kezét a könyvnyomtatás korai időszakában a fontos filozófiai és vallási művektől kezdve pamfletekig.

Az 1488-ban született és 1539-ben elhunyt férfi tizenötezer kötetet számláló gyűjteményének katalógusa teljesen váratlanul került elő Koppenhágában az Arnamagnæan-gyűjteményből. Ráadásul nem csak egy sima katalógusról van szó, hiszen

a Libro de los Epítomes maga is egy könyv, amiben nem csak felsorolva vannak a Colón könyvei, de közülük kétezernek megvan benne a rövid kivonata – olyan könyveké is, amelyek mára elvesztek.

Colón ugyanis, miután összegyűjtötte ezt a több ezer könyvet, alkalmazott egy csapatnyi írót, akiknek az volt a feladata, hogy ebben a könyvben összefoglalják a kötetek egy részének rövid tartalmát, a pár soros összefoglalóktól kezdve Platón életművének harminc oldalas összefoglalójáig.

A harminc centi vastag könyv 350 éve hevert a 17. századi izlandi tudós, Árni Magnússon háromezer darabos könyvgyűjteményében anélkül, hogy felfedezték volna – az 1730-ban a koppenhágai egyetemnek ajándékozott kollekcióban alapvetően főleg skandináv és izlandi nyelveken írt könyvek vannak. A spanyol nyelvű katalógus jelentőségét a kanadai kutató, Guy Lazure ismerte fel, majd a gyűjtemény kezelője felvette a kapcsolatot a Colón életét kutató Edward Wilson-Lee-vel és José María Pérez Fernándezzel.

A két tudós nekiállt az anyag feldolgozásának, az eredményeket várhatóan 2020-ban teszik közzé.

Wilson-Lee szerint a felfedezés nem csak Colón szempontjából óriási hír, hiszen a katalógus – a spanyol könyvgyűjtő széleskörű érdeklődése és gyűjtőszenvedélye miatt – ablakot nyithat a nyomtatás korának korai időszakára, kiderülhet, hogyan és miket olvastak az emberek.

FOTÓ: Suzanne Reitz / Den Arnamagnæanske Samling

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek