Elárulták az Európai Szocialisták, miért rágtak be a román szocdemekre

Szerző: Bakó Bea
2019.04.11. 20:22

Tényleg a román jogállamért aggódnak, és nem az a politikai számítás vezérli őket, hogy a Néppárt is felfüggesztette a Fideszt, írták az Azonnalinak.

Elárulták az Európai Szocialisták, miért rágtak be a román szocdemekre

Amint arról csütörtök délután beszámoltunk, az Európai Szocialisták pártcsaládja, a PES befagyasztotta a kapcsolatait a román szocdem PSD-vel. Indokként annyit közöltek, hogy a román jogállamiságért aggódnak, de a PSD reakcióként kiadott közleménye szerint ez az aggodalom csak az EP-választásig fog tartani.

Megkérdeztük a PES sajtóosztályát, hogy mit jelent pontosan a befagyasztás, és mi miatt aggódnak konkrétan.

Sokkal nem lettünk okosabbak. A csütörtök este elküldött válaszukban annyit ismételtek meg, hogy a pártcsaládból senki nem fog elmenni Romániába kampányolni a PSD-nek. Arra a felvetésünkre, hogy a PSD politikusainak tisztségviselési jogait a pártcsaládban vagy az Európai Parlament S&D frakciójában érinti-e a befagyasztás, csak annyit válaszoltak: nincsenek román politikusok a PES vezetésében.

Kérdésünkre, hogy konkrétan milyen jogállami aggályaik vannak, és ezeknek van-e köze esetleg az Európai  Ügyészség élére eséllyel pályázó Laura Codruţa Kövesi volt DNA-elnök elleni romániai eljáráshoz, a sajtóosztály nem árult el túl sok konkrétumot. Felidézték, hogy már hónapok óta jelezték a jogállami aggályaikat Liviu Dragnea PSD-elnöknek és Viorica Dăncilă miniszterelnöknek, mivel

egyértelmű jelei vannak annak, hogy Romániában megpróbálják aláásni az igazságszolgáltatás rendszerét.

(Az igazságügyi reformokról itt írtunk részletesebben.) A Laura Codruţa Kövesi elleni eljárásra vonatkozó kérdés felett egyszerűen elsiklottak.

Azt viszont elárulta a PES, hogy a befagyasztásról szóló döntésről a kihirdetést megelőzően, egy nappal korábban értesítették a PSD-t – akik csütörtöki közleményükben amúgy azt írták, hogy saját pártcsaládjuktól erre nem számítottak.

Felvetettük azt is, hogy mindez egy reakció lehet arra, hogy a Néppárt a Fidesszel egyetértésben felfüggesztette a Fidesz tagságát. Hasonlóképp kellett ugyanis az európai szocialistáknak a PSD miatt magyarázkodniuk, mint a Néppártnak a Fidesz miatt. A PES ezt a feltételezést visszautasítva azt írta: a

döntésüket a román jogállamiság miatti aggodalom vezérelte, és nem az, hogy más pártok cselekedeteire reagáljanak.

Ők értékalapon, és nem politikai számítások mentén döntenek, tették még hozzá.

Végül kérdésünkre elárulták, hogy a döntést a PES vezetése hozta meg, és

az Európai Szocialisták több tagpártja is felvetette a PSD felfüggesztésének ötletét,

de azt nem részletezték, hogy melyek.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek