Egyre közelebb vannak a román szocdemek ahhoz, hogy kirúgják őket az európai pártcsaládjukból

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.11. 17:06

Az európai szocialisták jelezték, hogy „befagyasztották a kapcsolatot” a román PSD-vel, amely ezt csak az EP-kampánynak tudja be.

Egyre közelebb vannak a román szocdemek ahhoz, hogy kirúgják őket az európai pártcsaládjukból

Jelentsen ez bármit is, de befagyasztja a viszonyt a romániai Szociáldemokrata Párttal (PSD) az Európai Szocialisták Pártja (PES). A hírt Szergej Sztaniszev, a PES elnöke jelentette be a szocialista pártelnökök szerdai, Brüsszelben tartott találkozóján – derül ki a PES honlapján közzétett közleményből.

Ebben azt írják, hogy Szergej Sztaniszev

hangot adott az általa vezetett pártcsoportosulás aggodalmainak a romániai jogállamiság tiszteletben tartásával kapcsolatban.

Ezt egy hete már megtette Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltje is, akkor tett egy finom utalást a Néppárt-Fidesz csörtére is, mondván, nekik nem kell tíz év, hogy kirakjanak valakit a pártcsaládból. (Bár a Fideszt egyelőre nem rakták ki a Néppártból, csak felfüggesztették.)

A PES vezetője tájékoztatta a miniszterelnököket, uniós biztosokat és pártelnököket, hogy a PES vezetősége befagyasztottnak tekinti a PSD-vel való viszonyt mindaddig, amíg Románia kormánya nem tisztázza a jogállamiság tiszteletben tartásával kapcsolatos vállalásait, és nem kezdi el követni az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos ajánlásait.

Hogy ez pontosan mit jelent, arról érdeklődtünk a PES sajtóosztályán, amint válaszolnak a kérdéseinkre, beszámolunk a részletekről.

A PES vezetősége egyébként már korábban bejelentette, hogy júniusi ülésükön, vagyis az EP-választás után fogják megtárgyalni a PSD PES-tagságát. Mindaddig a PES egyetlen eseményét sem szervezik a PSD-vel közösen, így a

pártcsaládból senki nem fog elmenni Romániába kampányolni a PSD-nek.

A PSD kisvártatva reagált is a kapcsolatok befagyasztására vonatkozó bejelentésre egy diplomatikusabb angol, és egy keményebb hangvételű román nyelvű közleményben.

„Megengedhetetlen egyes PES-hez tartozó kollégák viselkedése. Arra számíthatunk, hogy a PSD politikai ellenfelei mindenféle megalapozatlan váddal illessenek minket, de saját politikai családunktól erre nem számítottunk. Ahogy értettük, a PES ülésén nem került szóba a PSD helyzete, ami azt jelzi, hogy az illető hozzáállás nem tükrözi a pártcsoport egészének véleményét. De ha vannak az Európai Szocialisták Pártjában olyan kollégák, akik aggódnak a romániai jogállamért, érdeklődve várjuk, hogy kifejtsék, pontosan mi váltja ki aggodalmaikat. Eddig még senki nem tudott felhozni olyan konkrétumot ezzel kapcsolatban, ami alátámasztaná ezeket” – írták a román verzióban.

A PSD azt gyanítja, hogy a nagy aggodalom csak május 26-ig, az EP-választásokig fog tartani.

„Akkor majd megadjuk mi is a választ. Most azonban nem megyünk bele ebbe a játékba, és nem kell a szükségesnél nagyobb figyelmet szentelnünk neki”.

A PSD több vezető politikusa, köztük az európai parlamenti választási listájuk vezetője, Rovana Plumb volt környezetvédelmi miniszter is egyértelműen a kampánynak tudják be a pártcsaládjuk aggodalmát, és azt mondják, nem hajlandóak ilyesmire érdemben válaszolni konkrétumok nélkül.

Romániát több bírálat érte már: sokak szerint az igazságügyi törvények módosításaival az igazságügy függetlenségét veszélyeztetik, valamint arra törekszenek, hogy a korrupció miatt elítélt politikusok, köztük a pártelnök Liviu Dragnea megússzák a börtönbüntetést.

Hétfőn, április 15-én egyébként az Európai Parlament plenáris ülésén újra napirendre kerül a román jogállamiság. Az Európai Parlament legutóbb 2018. november 13-án adott ki egy állásfoglalást ezzel kapcsolatban: abban azt írták, aggasztja őket a hatalmi ágak szétválasztásának romlása, a túlzott csendőri erőszak alkalmazása, a civil szervezetek bedarálása és a korrupció elterjedése.  

FOTÓ: Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke / bn24.ro

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek