+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Pintér Bence
2019. április 11. csütörtök, 09:04
Mihai Manolea szerint ha ő tudott sétálni ennyit, akkor más románok is el tudnak sétálni a szavazófülkéig.

Tíz nap alatt sétált el Bukarestből Kolozsvárra egy 58 éves román nyugdíjas, hogy felhívja a figyelmet az európai parlamenti választások fontosságára – írja a román Mediafax híre nyomán a Romania Insider.

 

Mihai Manolea akcióját senki sem támogatta pénzzel, egyszerűen elindult pár zászlóval és táblával felszerelkezve, és végigsétálta a távot.

 

Volt nála egy román és egy EU-s zászló, valamint két transzparens, az egyiken a májusi választáson való részvételre buzdídott, a másikon pedig azt követelte, hogy szerezzenek érvényt annak a törvénynek, amely egykamarássá tenné a román parlamentet, illetve annak a másik törvénytervezetnek, aminek értelmében büntetett előéletűek nem lehetnének képviselők.

 

„Ha én le tudtam sétálni ötszáz kilométert Bukaresttől Kolozsvárig, akkor az emberek is el tudnak sétálni pár száz métert a szavazófülkékig” – nyilatkozta a férfi, aki Kolozsvárról vonattal indult vissza Bukarestbe a tegnapi napon: ez az út legjobb esetben kilenc és fél óráig tarthatott a román vasúttársasággal.

 

Az európai parlamenti választásokon hagyományosan alacsonyabb a részvétel, mint mondjuk országos választásokon: Romániában például 2007-ben 29, 2009-ben 27, 2014-ben 32 százalék ment el szavazni az EP-választásokon. Romániában a parlamenti választásokon 2008-ban a választók, 39, 2012-ben 41, 2016-ban pedig ismét 39 százaléka szavazott.

 

FOTÓ: Mihai Manolea / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Mekkora területen ég az erdő? Miért rossz, hogy lángol az Amazonas? Volt-e már durvább erdőtűz korábban? Ki a felelős? Lesz-e ennek következménye?

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

Meg sem jelentek annak a szerzőnek a könyvei, aki a KSH közben eltűnt adatai szerint a legnagyobb példányszámban jelent meg Magyarországon.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás