+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. április 10. szerda, 07:46
Sokáig úgy nézett ki, Benni Gantz személyében új miniszterelnöke lehet Izraelnek, a Netanyahu által vezetett jobboldal viszont végül egyértelmű többséget szerzett az izraeli törvényhozásban.

Valószínűleg Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök további négy évig állhat majd országa élén, miután az általa vezetett jobboldali koalíció pártjai jobban szerepeltek a keddi parlamenti választásokon, mint a baloldali szervezetek.

 

Magyar szála is van a Kék-fehér szövetségnek

 

A Haáretz izraeli hírügynökség a szavazatok 93 százalékos feldolgozottsága mellett arról számol be, hogy a 120 fős törvényhozásnak otthont adó Knesszetben

 

Netanyahu Likud pártja 37 mandátumot szerzett, ennél eggyel kevesebb, 36 képviselőt delegálhat majd a Benni Gantz által vezetett liberális Kék-fehér koalíció. 

 

A Netanyahut a semmiből megszorongató szövetséget három párt alkotja, azt a balliberális Jes Atid (Van jövő), a centrista Hoszin Liszrael (Izrael ereje), valamint a jobbközép Telem trombitálta össze még két hónapja. És bár a Jes Atidon kívül komolyabb politikai tapasztalattal a másik két szervezet nem rendelkezik, azok a katonai irányításból érkező vezetői (az izraeli hadsereg volt vezérkari főnökei) sokaknak garanciát jelentettek. 

 

A Telem vezetője, Mose Jáálon egyébként már Netanyahu Likud pártjában 2009 és 2016 között több miniszteri posztot is betöltött, csak éppen később összevezett korábbi főnökével, ezért inkább szövetséget váltott. Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Jáálon mellett a szövetség másik két pártjának vezetője, Jair Lapid és Benni Gantz mindketten rendelkeznek magyar kötődéssel: egyaránt magyar holokauszttúlélők gyermekei, rövid ideig még szomszédok is voltak a pesti gettóban. 

 

A jobboldalnál az előny

 

Bár Netanyahu és Gantz szövetsége ezzel fej-fej mellett van, mire kormányalakításra kerül a sor, valószínűleg a regnáló miniszterelnök örülhet majd:

 

a Likuddal szövetséges jobboldali pártok összesen 67 képviselői helyet szereztek, ezzel bebiztosítva maguknak a parlamenti többséget.

 

Az ultraortodox Shas és az Egyesült Tóra Judaizmus pártok 8-8 képviselői hellyel számolhatnak, a jobboldali Yisrael Beiteinu és az Egyesült Jobboldal nevű szövetség 5-5, Moshle Kahlon pénzügyminiszter pártja pedig 4 helyet biztosított magának a Knesszetben. 

 

A Kék-fehér szövetségen kívül a balliberális oldalon már nem volt ilyen jelentős a siker: a korábban sokszor kormányzó Munkáspárt csak 6 helyet szerzett, ugyanennyi képviselővel számolhat az arab többségű Hadash-Ta'al szövetség is. A Meretz nevű zöldpárt, és a 3,25 százalékos bejutási küszöbött épp csak megugró Egyesült Arab Lista-Balad már csak 4-4 helyet szerzett a parlamentben. 

 

Beleélte magát a győzelembe az ellenzék

 

Az exit pollok alapján egyébként még jóval szorosabb verseny volt várható Benni Gantz és Netanyahu között, sőt,

 

egyes felmérések Gantz szövetségének előnyét mutatták urnazárás után.

 

Épp ezért történhetett, hogy Gantz helyi idő szerint már este 10 óra után kihirdette saját győzelmét. „Ennek a választásnak van egy egyértelmű győztese és egy egyértelmű vesztese. Bibi (Netanyahu beceneve – a szerk.) 40 parlamenti széket ígért, és bőven alulmaradt” – ünnepelt az ellenzéki vezető.

 

Húsz perc sem telt el Gantz bejelentése után, mikor Netanyahu is bejelentette saját győzelmét:

 

„a Likud által vezetett jobboldali blokk egyértelmű győzelmet aratott”,

 

írta Twitteren a politikus, egyúttal azt ígérve, hogy már aznap éjjel megkezdi a kormánykoalíció formálását.

 

BORÍTÓKÉP: Benjamin Netanyahu / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás