+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. április 10. szerda, 07:46
Sokáig úgy nézett ki, Benni Gantz személyében új miniszterelnöke lehet Izraelnek, a Netanyahu által vezetett jobboldal viszont végül egyértelmű többséget szerzett az izraeli törvényhozásban.

Valószínűleg Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök további négy évig állhat majd országa élén, miután az általa vezetett jobboldali koalíció pártjai jobban szerepeltek a keddi parlamenti választásokon, mint a baloldali szervezetek.

 

Magyar szála is van a Kék-fehér szövetségnek

 

A Haáretz izraeli hírügynökség a szavazatok 93 százalékos feldolgozottsága mellett arról számol be, hogy a 120 fős törvényhozásnak otthont adó Knesszetben

 

Netanyahu Likud pártja 37 mandátumot szerzett, ennél eggyel kevesebb, 36 képviselőt delegálhat majd a Benni Gantz által vezetett liberális Kék-fehér koalíció. 

 

A Netanyahut a semmiből megszorongató szövetséget három párt alkotja, azt a balliberális Jes Atid (Van jövő), a centrista Hoszin Liszrael (Izrael ereje), valamint a jobbközép Telem trombitálta össze még két hónapja. És bár a Jes Atidon kívül komolyabb politikai tapasztalattal a másik két szervezet nem rendelkezik, azok a katonai irányításból érkező vezetői (az izraeli hadsereg volt vezérkari főnökei) sokaknak garanciát jelentettek. 

 

A Telem vezetője, Mose Jáálon egyébként már Netanyahu Likud pártjában 2009 és 2016 között több miniszteri posztot is betöltött, csak éppen később összevezett korábbi főnökével, ezért inkább szövetséget váltott. Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Jáálon mellett a szövetség másik két pártjának vezetője, Jair Lapid és Benni Gantz mindketten rendelkeznek magyar kötődéssel: egyaránt magyar holokauszttúlélők gyermekei, rövid ideig még szomszédok is voltak a pesti gettóban. 

 

A jobboldalnál az előny

 

Bár Netanyahu és Gantz szövetsége ezzel fej-fej mellett van, mire kormányalakításra kerül a sor, valószínűleg a regnáló miniszterelnök örülhet majd:

 

a Likuddal szövetséges jobboldali pártok összesen 67 képviselői helyet szereztek, ezzel bebiztosítva maguknak a parlamenti többséget.

 

Az ultraortodox Shas és az Egyesült Tóra Judaizmus pártok 8-8 képviselői hellyel számolhatnak, a jobboldali Yisrael Beiteinu és az Egyesült Jobboldal nevű szövetség 5-5, Moshle Kahlon pénzügyminiszter pártja pedig 4 helyet biztosított magának a Knesszetben. 

 

A Kék-fehér szövetségen kívül a balliberális oldalon már nem volt ilyen jelentős a siker: a korábban sokszor kormányzó Munkáspárt csak 6 helyet szerzett, ugyanennyi képviselővel számolhat az arab többségű Hadash-Ta'al szövetség is. A Meretz nevű zöldpárt, és a 3,25 százalékos bejutási küszöbött épp csak megugró Egyesült Arab Lista-Balad már csak 4-4 helyet szerzett a parlamentben. 

 

Beleélte magát a győzelembe az ellenzék

 

Az exit pollok alapján egyébként még jóval szorosabb verseny volt várható Benni Gantz és Netanyahu között, sőt,

 

egyes felmérések Gantz szövetségének előnyét mutatták urnazárás után.

 

Épp ezért történhetett, hogy Gantz helyi idő szerint már este 10 óra után kihirdette saját győzelmét. „Ennek a választásnak van egy egyértelmű győztese és egy egyértelmű vesztese. Bibi (Netanyahu beceneve – a szerk.) 40 parlamenti széket ígért, és bőven alulmaradt” – ünnepelt az ellenzéki vezető.

 

Húsz perc sem telt el Gantz bejelentése után, mikor Netanyahu is bejelentette saját győzelmét:

 

„a Likud által vezetett jobboldali blokk egyértelmű győzelmet aratott”,

 

írta Twitteren a politikus, egyúttal azt ígérve, hogy már aznap éjjel megkezdi a kormánykoalíció formálását.

 

BORÍTÓKÉP: Benjamin Netanyahu / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma a szavahihetőségével kapcsolatban.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás