+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. április 10. szerda, 07:46
Sokáig úgy nézett ki, Benni Gantz személyében új miniszterelnöke lehet Izraelnek, a Netanyahu által vezetett jobboldal viszont végül egyértelmű többséget szerzett az izraeli törvényhozásban.

Valószínűleg Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök további négy évig állhat majd országa élén, miután az általa vezetett jobboldali koalíció pártjai jobban szerepeltek a keddi parlamenti választásokon, mint a baloldali szervezetek.

 

Magyar szála is van a Kék-fehér szövetségnek

 

A Haáretz izraeli hírügynökség a szavazatok 93 százalékos feldolgozottsága mellett arról számol be, hogy a 120 fős törvényhozásnak otthont adó Knesszetben

 

Netanyahu Likud pártja 37 mandátumot szerzett, ennél eggyel kevesebb, 36 képviselőt delegálhat majd a Benni Gantz által vezetett liberális Kék-fehér koalíció. 

 

A Netanyahut a semmiből megszorongató szövetséget három párt alkotja, azt a balliberális Jes Atid (Van jövő), a centrista Hoszin Liszrael (Izrael ereje), valamint a jobbközép Telem trombitálta össze még két hónapja. És bár a Jes Atidon kívül komolyabb politikai tapasztalattal a másik két szervezet nem rendelkezik, azok a katonai irányításból érkező vezetői (az izraeli hadsereg volt vezérkari főnökei) sokaknak garanciát jelentettek. 

 

A Telem vezetője, Mose Jáálon egyébként már Netanyahu Likud pártjában 2009 és 2016 között több miniszteri posztot is betöltött, csak éppen később összevezett korábbi főnökével, ezért inkább szövetséget váltott. Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Jáálon mellett a szövetség másik két pártjának vezetője, Jair Lapid és Benni Gantz mindketten rendelkeznek magyar kötődéssel: egyaránt magyar holokauszttúlélők gyermekei, rövid ideig még szomszédok is voltak a pesti gettóban. 

 

A jobboldalnál az előny

 

Bár Netanyahu és Gantz szövetsége ezzel fej-fej mellett van, mire kormányalakításra kerül a sor, valószínűleg a regnáló miniszterelnök örülhet majd:

 

a Likuddal szövetséges jobboldali pártok összesen 67 képviselői helyet szereztek, ezzel bebiztosítva maguknak a parlamenti többséget.

 

Az ultraortodox Shas és az Egyesült Tóra Judaizmus pártok 8-8 képviselői hellyel számolhatnak, a jobboldali Yisrael Beiteinu és az Egyesült Jobboldal nevű szövetség 5-5, Moshle Kahlon pénzügyminiszter pártja pedig 4 helyet biztosított magának a Knesszetben. 

 

A Kék-fehér szövetségen kívül a balliberális oldalon már nem volt ilyen jelentős a siker: a korábban sokszor kormányzó Munkáspárt csak 6 helyet szerzett, ugyanennyi képviselővel számolhat az arab többségű Hadash-Ta'al szövetség is. A Meretz nevű zöldpárt, és a 3,25 százalékos bejutási küszöbött épp csak megugró Egyesült Arab Lista-Balad már csak 4-4 helyet szerzett a parlamentben. 

 

Beleélte magát a győzelembe az ellenzék

 

Az exit pollok alapján egyébként még jóval szorosabb verseny volt várható Benni Gantz és Netanyahu között, sőt,

 

egyes felmérések Gantz szövetségének előnyét mutatták urnazárás után.

 

Épp ezért történhetett, hogy Gantz helyi idő szerint már este 10 óra után kihirdette saját győzelmét. „Ennek a választásnak van egy egyértelmű győztese és egy egyértelmű vesztese. Bibi (Netanyahu beceneve – a szerk.) 40 parlamenti széket ígért, és bőven alulmaradt” – ünnepelt az ellenzéki vezető.

 

Húsz perc sem telt el Gantz bejelentése után, mikor Netanyahu is bejelentette saját győzelmét:

 

„a Likud által vezetett jobboldali blokk egyértelmű győzelmet aratott”,

 

írta Twitteren a politikus, egyúttal azt ígérve, hogy már aznap éjjel megkezdi a kormánykoalíció formálását.

 

BORÍTÓKÉP: Benjamin Netanyahu / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás