A brit konzervatívok nagyon megszívják, ha EP-választásokat kell tartani Nagy-Britanniában

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.10. 21:49

A Munkáspárt bőven megnyerné a választásokat, de erősek az euroszkeptikusok is.

A brit konzervatívok nagyon megszívják, ha EP-választásokat kell tartani Nagy-Britanniában

A Theresa May által vezetett konzervatívok nagyon megsínylenék, ha Nagy-Britannia részt venne a májusi európai parlamenti választásokon, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

May pártja csak 23 százalékot vinne el a Munkáspárt 38 százalékához képest. Nigel Farage újonnan létrehozott Brexit Pártja 10 százalékot vinne el a korábbi UKIP nevű pártjának 8 százalékához képest.

A konzervatívok a 2014-es EP-választáson is 23 százalékot kaptak, akkor a választásokat – sokak megdöbbenésére– a UKIP nyerte több mint 27 százalékkal, viszont 2017-ben, már a kilépési népszavazás után újra nagy erőt mutattak fel a konzervatívok, és nagyon magabiztosan, 48,8 százalékkal nyerték az előrehozott parlamenti választást, ehhez képest meg nagyon sovány lenne egy újbóli 23 százalék. 

Az Európai Unió-párti erők között a liberális demokraták 8 százalékot kapnának a közvélemény-kutatás alapján, a Change UK (Változtassunk az Egyesült Királyságon) nevű, a Munkáspárt és a konzervatívok pártjából visszavonult, Európai Unió-párti képviselőkből összeállt párt 4 százalékon áll, ahogy a Zöldek is. A közvélemény-kutatás alapján a maradáspártiak 47 százalékot képviselnek a kilépéspártiak 38 százalékával szemben.

A választások előtti közvélemény-kutatásokban azonban úgy tűnik, mindig mindenhol alulreprezentáltak az euroszkeptikus pártok. És lehetséges, hogy Farage pártja messze jobb eredményeket érne el, ha választásra kerülne a helyzet.

Bár May több alkalommal állította, nem várja el a brit állampolgároktól, hogy európai parlamenti képviselőket válasszanak, miután a népszavazáskor a britek 52 százaléka szavazott az EU-ból való kilépés mellett,

azért mostanság egyre valószínűbb, hogy Nagy-Britannia még része lesz az Európai Uniónak május 23-án, az EP-választásokkor.

„Az elképzelés, hogy a britek három évvel azután, hogy a kilépés mellett voksoltak, részt vegyenek az EP-választásokon, nehezen tartható. Nem lehetne nyomósabb érv a parlament kollektív politikai bukása mellett” – jelentette ki May a múlt héten.

Az EP-választások eredménye befolyásolhatja azt, hogy Nagy-Britannia tart-e újabb népszavazást a maradásról vagy kilépésről.

A jogi előkészületeket, amelyek lehetővé teszik az európai parlamenti választások megtartását, már megoldotta May parlamentje, valamint felkérték a helyi hatóságokat és a választási bizottságot a szavazások és a szavazókörzetek megszervezésére.

A Munkáspárt április 17-én fogja nyilvánosságra hozni jelöltjeinek listáját, a szerdán publikált választási ütemező alapján. A héten a konzervatív párt értesített minden képviselőt az EP-választások tervezetéről. A konzervatívok jelöltjeinek nyilvánosságra hozatala meg kell történjen április 24-ig.

FOTÓ: Wikimédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek