+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kulcsár Árpád
2019. április 9. kedd, 16:05
Jobbikos lap Soros-ügynöközte le az RMDSZ listavezetőjét, és ebbe beleállt Tőkés László Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsának lapja is. És nem csak ők!

Hétfőn izgalmas kis karaktergyilkolás jelent meg egy erdélyi magyar portálon. Az Itthon.ma (a .ma egyébként marokkói domaint jelöl) ugyanis emlékeztetett rá, hogy Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség listavezetője „Soros-ügynök”, ugyanis szerepel abban a belső dokumentumban, amelyet a DCLeaks oldal szivárogtatott ki, és amelyet a Soros György által gründolt Nyílt Társadalom Alapítvány állított össze: Megbízható szövetségesek az Európai Parlamentben 2014-2019 a címe.

 

A cikk szerint Sógor Csaba eddigi RMDSZ-es EP-képviselő és Tőkés László, a legutóbb a Fidesz listáján bejutott EP-képviselő a „Soros-féle »értékek« közismert elutasítása” miatt nem kerülhetett fel idén az RMDSZ EP-listájára.

 

Azt is nehezményezik, hogy Vincze Loránt bezzeg felkerült a második helyre (az RMDSZ két biztos befutóval számol), ám az önéletrajzából látványosan kifelejtik, hogy végül is az erdélyi magyar poltikai egyik leglátványosabb eredményét mégiscsak ő szállította a Minority Safepack uniós polgári kezdeményezés lebonyolításával. Ehelyett annyit írnak csak róla, hogy „szerkesztőségvezető és projektmenedzser volt a román közszolgálati rádiónál 1993 és 2009 között, 2005 és 2009 között az RMDSZ pártlapját, a Romániai Magyar Szót kiadó Scripta Kiadó Rt. főszerkesztője és vezérigazgatója volt, 2009-ben pedig Brüsszelbe ejtőernyőzték Winkler szárnyai alá”.

 

Jobbikos lap célkeresztjében

 

A vajdahunyadi születésű, közgazdász végzettségű Winkler Gyula Románia EU-csatlakozása, vagyis 2007 óta EP-képviselő az RMDSZ színeiben. Előtte Románia hírközlési és informatikai, majd kereskedelmi ügyekkel megbízott minisztere volt, most az EP-ben az Európai Néppárt-frakció egyik meghatározó gazdaságpolitikusa. (Winkler nemrég interjút is adott az Azonnalinak Strasbourgban, ezt itt olvashatjátok.)

 

AZ ERDÉLYI KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN NAGY VISSZHANGOT KAPOTT CIKKBEN KÖVETKEZETESEN ROMÁNUL, WINKLER IULIUKÉNT HIVATKOZNAK WINKLER GYULÁRA.

 

Az RMDSZ EP-listavezetőjét sorosozó Itthon.ma a Jobbik egy alapítványa, a Magyar Szív - Magyar Szó Alapítvány támogatásával működik, így nem meglepő, ha az RMDSZ-t, a Fidesz első számú szövetségesét támadják. (Az valamennyire az, hogy a Jobbik által támogatott lap ugyanúgy sorosozik, mint bármelyik magyar kormányzati médium, de azok után, hogy egy másik általuk támogatott portál Ukrajnában szórta az oroszbarát propagandát, ezen sem lehet olyan nagyon csodálkozni.)

 

Az viszont meglepő, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács portálja, a nemrég létrejött, leírása szerint érmelléki és partiumi hírekre szakosodó Érintő szó szerint átvette az anyagot, és például az ügyvezető igazgató, Juhász Péter megosztotta a közösségi médiában. Azért meglepő, mert a szervezet elnöke az a Tőkés László, akinek hamarosan véget ér a karrierje a Fidesz EP-képviselőjeként. Az Érintő facebookos olvasóit a hír némileg zavarba is hozta.

 

AZ EGYETLEN KOMMENT A CIKK MEGOSZTÁSA ALATT.

 

Tőkésék felől nem ez az első csalódottságkifejezés: Tőkés nem olyan rég még Semjén Zsoltnak tett kétszer is nyilvános szemrehányást tett, mert az részt vett Nagyváradon az RMDSZ március 15-i ünnepségén, ahol szerinte Semjén olyanokkal lépett fel, „akikre korrupció sötét árnya vetül”. Érthető, hogy Tőkés Lászlónak nem jó mostanság, ugyanis sem a Fidesz nem jelölte újra EP-képviselőnek, sem az RMDSZ nem fogadta el azon javaslatát, hogy közös listát állítson az Erdélyi Magyar Néppárttal és a Magyar Polgári Párttal. Tőkés 2014-es Fidesz általi jelöléséről Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke az Azonnalinak nemrég így nyilatkozott: „Azon el lehet gondolkodni, hogy Tőkés jelölése a Fidesz-listán a párt értékrendjéből következett-e, vagy abból, hogy valamilyen formában tehermentesíteni kellett Erdélyt.”

 

Az Itthon.ma által másik sérelmezett szereplő, Sógor Csaba sem fogadta könnyen, hogy az RMDSZ-listán csak az ötödik helyre került, miután Winklerhez hasonlóan ő is már 2007 óta tagja ez Európai Parlamentnek. Sógor közvetlenül az RMDSZ EP-listájáról szóló döntés után tett is egy eléggé sértődött nyilatkozatot a kolozsvári Szabadság napilapnak, mondván, ő megállta a helyét, és nem érti, hogy a második helyre tett Vincze Loránt hogyan fogja ellátni az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) tisztségét egyszerre az EP-képviselői feladataival, ugyanis így egy fővel kevesebben maradnak Brüsszelben. 

 

És ami még groteszkebbé teszi a történetet: egy harmadik erdélyi portál is lehozta a sztorit, a Székelyföld.ma portál. Csakhogy a Székelyföld.ma része annak a médiabirodalomnak, amelynek előbb 1,4, majd idén 1,9 milliárd forintot adott a magyar állam.

 

Ezzel indirekten az a helyzet állt elő, hogy a magyar kormánynak a – magyar adófizetők által összedobott – pénzéből támadják a magyar kormánypárt fő erdélyi szövetségeseit.

 

Winkler Gyula: Ez sima profiling a lobbisták részéről

 

Az Azonnali megkereste az ügyben az RMDSZ-es Winkler Gyulát: „A kiadvány 2016-ban került nyilvánosságra a DC Leaks portálon, én erről 2017-ben értesültem, amikor a sajtó felfigyelt a tanulmányra. Már akkor pontosítottam ezzel kapcsolatban, hogy a 2014-es európai parlamenti választások után összeállított dokumentumról nem volt tudomásom, sem az Open Society European Policy Institute, sem pedig az elemzést készítő cég nem kérte együttműködésemet vagy hozzájárulásomat, nem is tájékoztatott a dokumentum összeállításáról. Az elemzés a nyilvánosan elérhető információk, tevékenységi körök feltérképezése alapján készült. Az én esetemben az életrajzi adatok mellett az szerepel, hogy »Érdeklődési köre: a regionális és strukturális alapok felhasználása, a nemzetközi kereskedelem és a kisebbségi nyelveket beszélők jogai«” – mondta az Azonnalinak.

 

Winkler egyébként kifejtette, hogy mindezeket az Open Society European Policy Institute le is írta egy emailben, amelyet 2017 novemberében mind a 226 érintett EP-képviselőnek elküldtek. Ebben a levélben az intézet leszögezte, hogy

 

nem tettek egyebet, mint amit a többi 25 ezer lobbiszervezet is szokott tenni minden EP-választás után: érdeklődési kör és tevékenységi terület alapján csoportosítják az EP-képviselőket.

 

„Mindezekhez nem szükséges a képviselő semmilyen szintű együttműködése, hozzájárulása, tájékoztatása, szakzsargonban ezt a tevékenységet profilingnak nevezik. A lobbiszervezetek regisztrálnak a Transparency register-be, vállalva, hogy kötelezően betartják az EU lobbisták etikai kódexét” – mondja a képviselő, aki az Azonnali kérdésére, hogy egyébként saját elveit összeegyeztethetőnek tartja-e a Nyílt Társadalom Alapítvány értékeivel, azt mondta, hogy tevékenységét – amiről rendszeresen konzultál az RMDSZ vezetőivel – az Európai Parlamentben az erdélyi magyar nemzeti közösség célkitűzései határozzák meg, nem pedig nemzetközi lobbiszervezetek.

 

Az RMDSZ egyébként azzal kampányol leginkább, hogy erős Kárpát-medencei magyar képviselet szükséges Brüsszelben. Szívesen megkérdeztük volna az EMNT-t, hogy – mivel a lapjuk lejárató kampányokat terjeszt egy erdélyi magyar képviselőről – nekik fontos-e ez az erős képviselet, ám a szervezet oldalán fellelhető telefonszámon sokszori próbálkozás ellenére sem sikerült elérnünk őket.

 

Az Itthon.ma-cikk eredeti forrása, a DC Leaks egyébként az az oldal, amelyet 2016 tavasszal a gyanú szerint az amerikai elnökválasztási kampányba belefolyó, érzékeny, illetve manipulatív adatokra vadászó orosz hekkerek hoztak létre. Az egész manipulációs stratégia mögött ráadásul az orosz titkosszolgálat és személyesen Vlagyimir Putyin állhatott, akiknek a megbízásából republikánus, demokrata párti politikusok levelezését, személyes adatait hozták nyilvánosságra, továbbá magas rangú katonai vezetők levelezéséhez is hozzáfértek, illetve a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány szervereit is feltörték.

 

CÍMLAPFOTÓ: Európai Parlament sajtószolgálata

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért töröltetett öt merevlemeznyi adatot Kurz egyik munkatársa a kancellár bukása elött még gyorsan?

Legyen a miénk is hosszabb? Szavazz!

Kiakadtak a prágai polgármester kijelentéseire, a cseh külügyminiszter csak annyit mondott, hogy nincs ráhatásuk a demokratikusan választott önkormányzatokra.

Az Emmi több mint 1,4 millió forintot fog költeni a rejtélyes tevékenységre, amelyről nem árulták el, hogy micsoda.

Huszonhárom év adatai igazolják, hogy az állatfajok testméretük csökkenésével alkalmazkodnak a klímaváltozás kihívásaihoz.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Verdi vagy Bernstein művein túl a zenekar két zenészének saját szerzeményét is elő fogja adni a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás