+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. április 8. hétfő, 08:32
Egy hetvenéves férfi segített meghalni a szenvedő feleségének, és akár börtönbe is kerülhet.

Spanyolországban az eutanáziáról szóló vita fellángolt, miután nemrég egy hetvenéves férfi segített a feleségének véget vetnie az életének – írja az El Pais.

 

Az Ángel Hernández nevű férfi önként ment be a rendőrségre, és ott elmondta, segített méregtablettát beadni a feleségének, majd bemutatott egy videót, amiben a hatvanegy éves nő kéri a férfit, hogy tegye meg. A férfit letartóztatták, de egy nap után aztán szabadon is engedték.

 

María José Carrasco, a feleség harminc éve szenvedett gyógyíthatatlan betegségben, és nemrég ért a végső fázisba, ezért a szenvedés lerövidítése miatt választotta ezt az utat.

 

A videóban az látszik, hogy Hérnandéz megkérdezi a feleséget, hogy még mindig meg akar-e halni. A válasz az, hogy igen, minél előbb, annál jobb. A férfi aztán odasétál a nőhöz, aki nem tudja mozgatni a karjait, és betesz egy tablettát a szájába, a nő azonban nem tudja lenyelni, így a férj segít neki lenyelni a halálos adagú szódium-pentobarbitált.

 

A spanyol hírek szerint Maria José Carrasco életvidám nő volt, aki festett és zongorázott, mígnem a betegsége meg nem gátolta ezekben. Előbb tolószékbe került, majd szinte teljesen lebénult, és egyre romlott a látása és a hallása is. A pár többször kért már segítséget, de nem kaptak, míg aztán a nő úgy döntött, hogy nem szeretne tovább élni, de ha már meg akar halni, akkor segíteni szeretne azoknak, akik hasonló helyzetben vannak.

 

A férj ellen nyomozás indult, egyelőre gyilkosságként kezelik az ügyet,

 

Spanyolországban ugyanis nincs törvény, amely megengedné az eutanáziát.

 

Van azonban egy törvényjavaslat, amely dekriminalizálná – csak évek óta nem történik előrelépés az ügyben. A törvényjavaslat jelenleg egy parlamenti bizottság jóváhagyására vár, és bár a parlamenti többség jelenleg támogatná, ebben a bizottságban a liberális Ciudandos és a jobboldali Néppárt tagjai vannak többségben. A Ciudandos elvileg támogatná a törvényt, azt mondják, azért nem volt előrelépés, mert nagyon körültekintőek kell lenniük, és előbb talán a palliatív ellátásról szóló lehetőségeket is meg kellene beszélni (A palliatív ellátás a terminális állapotú betegek tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége).

 

A Néppárt ugyanakkor elmondta, határozottan ellenzi az eutanázia bármilyen formáját.

 

FOTÓ: medicalnewstoday

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A belarusz hatóságok szerint Szvjatlana Cihanouszkaja „hatalmas lázadást” szervezett az elnökválasztás után, és át akarta venni több önkormányzatban is a hatalmat.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás