+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 7. vasárnap, 10:52
A száz napon át tartó népirtás során naponta tízezer embert gyilkoltak meg Ruandában 1994-ben.

A több mint nyolcszázezer meggyilkolt tuszira és hutura fog emlékezik Ruanda. Az egyhéten át tartó eseménysorozat vasárnap kezdődik a huszonöt évvel ezelőtti népirtás áldozatai előtti tisztelgésként – írja a Reuters. A megemlékezés részeként koszorúzni fog Paul Kagame elnök, de emléksétát is fognak tartani.

 

A száz napon át tartó ruandai népirtás 1994 április 6-án kezdődött, azt követően, hogy lelőttek egy repülőgépet, amely Ruanda hutu származású elnökét, Juvenal Habyarimanát, illetve a szintén hutu Cyprien Ntaryamirát, Burundi elnökét szállította. Hogy kik voltak az elkövetők, arra sosem sikerült fényt deríteni.

 

Ettől függetlenül az esemény felhergelte a hutu vezetésű kormányt és az ezzel szövetséges milíciákat, akik elkezdték legyilkolni a tuszi kisebbséget, és naponta közel tízezer embert öltek meg.

 

A genocídium során a tuszik hetven százalékát kiirtották, így Ruanda össznépességének tíz százalékát elvesztette.

 

A népirtás végül júliusban ért véget, mikor a Ruandai Hazafias Front, a tuszi lázadók Paul Kagame irányította szervezete átvette az irányítást az ország felett.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt kérik, hogy halkabb legyen a háttérzene is a járvány alatt.

Míg a választás előtt az egyik legnépszerűbb politikus volt Igor Matovič, a koronavírus-járvány második hulláma és a kormányzása körüli botrányok kikezdték a támogatottságát.

Az olténiai Deveseluban inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre.

Egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Köszi, két kommentelő!

Habár a székely fővárosnak nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás