Matteo Salvinihez még a szövetségeseinek nagy része se megy el hétfőn

Szerző: Techet Péter
2019.04.05. 18:04

Az eredeti tervek szerint már hétfőn megalakulhatott volna Milánóban a nagy EU-ellenes pártszövetség, de végül kiderült: még Salvini legközelebbi szövetségesei se mennek el. Nem csak a Fidesz, akit el se hívtak, de mások sem. Elmagyarázzuk, hogy áll most az EU-kritikus szövetkezés.

Matteo Salvinihez még a szövetségeseinek nagy része se megy el hétfőn

Az EU-ellenes politikai térfélen régóta nagy a mozgás. Ma három frakcióba is tömörül ez a tábor: a keményen széljobbos Nemzetek és Szabadság Európája (ENF), a liberális-konzervatív Konzervatívok és Reformerek (ECR) és a populista Közvetlen Demokrácia és Szabadság (EFDD) frakciókban ülnek az EU-t többé vagy kevésbé elutasító politikusok.

Május után ez a felállás mindenképpen változni fog,

ugyanis a brit toryk kiszállásával az ECR, a Nigel Farage-féle UKIP lelépésével pedig az EFDD frakció veszíti el gyakorlatilag tartóoszlopait, azaz mindenképpen új szövetségek alakulhatnak ki.

Ráadásul az Öt Csillag Mozgalom, amely jelenleg még az EFDD-ben ül, bejelentette, hogy egy elég szedett-vedett társasággal – amiben horvát balfasisztáktól finn libertariánusokig sokan vannak – saját EU-kritikus csoportot akar majd létrehozni.

Két forgatókönyv képzelhető el az EU-ellenesek európai parlamenti jelenlétére

Az egyik szerint két frakció lesz: a szélsőségesek maradnak az ENF-ben, amely Matteo Salvini és Marine Le Pen otthoni népszerűségnövekedése miatt így is számíthat mandátumbővülésre.

Mellettük pedig az ECR körül alakulna ki az a tábor, amely bár kritikus az EU-val szemben, a nemzetállamok szerepét erősítené, de nem rombolná le az EU-t. Ilyen pártok a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) vagy a szlovák Szabadság és Szolidaritás (SaS): ezek konzervatív, EU-kritikus erők, de nem akarják az EU végét.

Egy másik forgatókönyv viszont arról szól, hogy az EU-kritikusok minden ellentétüket félreteszik, és egy közös nagy frakciót alapítanak,

amiben a piacpárti SaS-tól az etatista Le Penig, az oroszgyűlölő PiS-től az oroszbarát Matteo Salviniig és Orbánékig mindenki benne lenne. Hogy mi lesz ebből, az kérdéses, mert az újabb hírek szerint Salvini oroszbarátsága csak bezavarhat a PiS-szel való együttműködésbe.

A nagy egységen a legszélsőségesebb ENF politikusai dolgoznak: Matteo Salvini ennek érdekében januárban már járt is Varsóban, ahol Jarosław Kaczyńskivel találkozott. Orbánt is Salvini próbálja meg behúzni a szövetségbe. Ezen tervek másik nagy kovácsa Harald Vilimsky, az osztrák FPÖ EP-listavezetője, aki azon dolgozik, hogy az összes szuverenista párt összeálljon május után egy frakcióba.

Salvini egyedül lesz Milánóban

Az összefogás egyik nagy nyitánya lett volna most hétfőn: Matteo Salvini több szuverenista pártot is elhívott Milánóba, bár a Fideszt nem, amint azt Gulyás Gergely csütörtökön közölte a kormányinfón. Orbánnak amúgy sem nem érdeke már most – amikor még azt se tudni, összejön-e Salviniék álma a teljes egységről – elköteleznie magát egy bizonytalan kimenetelű projekt mellett.

Igen ám, de Salvini hétfői dzsemborijáról nem csak Orbán fog hiányozni. Amint arról a La Repubblica beszámolt: nem megy el Milánóba Marine Le Pen és Harald Vilimsky sem. Mindketten arra hivatkoznak, hogy nagyon sűrű a programjuk a kampányban, nem érnek rá.

A lemondás azonban mindenféleképpen kínos Salvininek: elvégre Le Pennel és Vilimskyvel ma is egy frakciót, pártszövetséget alkot az Európai Parlamentben.

Salvini kudarcán a La Repubblica idézett cikke szerint mind koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom, mind a jobboldali ellenzék kárörömködött.

Giorgia Meloni, a neofasiszta Olaszország Testvérei párt elnöke szerint ők az igazi szuverenisták, Salviniék csak populisták. Anna Maria Bernini, a Berlusconi-féle Forza Italia szenátusi frakcióvezetője viszont eleve a szuverenizmusra mondana nemet.

Alessandra Mussolini, a Forza Italia EP-képviselője is az Azonnalinak adott márciusi interjújában negatívan beszélt a szuverenistákról, akik szerinte a nemzetállami egoizmust képviselik csak – miközben ő egy szolidárisabb Európát akarna.

Laura Ferrara, az Öt Csillag EP-képviselője szerint Le Pen, Vilimsky és Orbán távolmaradása „a Lega európai terveinek kudarcát” mutatja.

Salvini hétfői gyűlésén a jelenlegi állás szerint csak a német AfD, a finn Igaz Finnek és a Dán Néppárt fog résztvenni.

Le Pent beáldozzák az egység kedvéért?

Persze nincs arról szó, hogy megromlott volna a viszony Salvini, Le Pen és Vilimsky között. A francia Nemzeti Tömörülés elnökével például az olasz belügyminiszter ma reggel közösen fotózkodott.

Mindazonáltal Le Pen megítélése kétséges, sokak szerint többet visz, mint hoz. Ellentétben a Legával, a PiS-szel, az FPÖ-vel és a Fidesszel, Le Pen nincs kormányon, azaz az európai térfélen kevés a befolyása, nincs jelen például miniszterekkel az Európai Tanácsban.

Harald Vilimsky ezért már márciusban a Der Standard bécsi napilapnak azt mondta:

ha az olasz-osztrák-magyar-lengyel-összefogásnak az lenne az akadálya, hogy abban túl szélsőséges pártok is résztvennének, akkor kész azoktól búcsút venni.

Ide pedig éppen a Nemzeti Tömörülést és a belga neonáci Flamand Érdeket érthette. A Nemzeti Tömörülés nélkül ugyanis elképzelhető, hogy az ECR nyitott lenne Salviniék, Vilimskyék felé, és ide Orbán is könnyebben átléphetne.

A szlovák ECR-tagpárt, az SaS elnöke, Richard Sulík az Azonnalinak adott nagyinterjújában is azt mondta: olyan párttal, amely EU-kilépést akar, nem működne együtt. És példaként Marine Le Pen Nemzeti Tömörülését nevezte meg. Az ECR-s politikusnak azonban se a Legával, se az FPÖ-vel, se a Fidesszel szemben nincs fenntartása.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek