Kirúgtak egy román papot Amerikában, mert negyedik a PSD EP-listáján

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.05. 14:24

Chris Terheș atya egy ideig korrupcióellenes élharcos volt, de aztán a szocdemek megnyerték a választásokat. Májustól Brüsszelbe megy.

Kirúgtak egy román papot Amerikában, mert negyedik a PSD EP-listáján

A román görögkatolikus egyház egyetlen amerikai egyházmegyéje kirúgott egy papot azzal az indokkal, hogy politikai ambíciói nem kompatibilisek klerikális hivatásával.

Az egyházfő a májusi EP-választásokon indul, a román szocáldemokrata párt listájának negyedik, biztos befutó helyén szerepel, úgyhogy ősztől majd az Európai Parlamentben fogjuk látni. A templomban viszont nem, ugyanis a Szent Györgyöt védőszentjének tudó, Ohio állam Canton városában székelő görögkatolikus egyházmegye elbocsátotta hivatalából Chris Terheș atyát azt követően, hogy az atya visszautasította jelöltségének visszavonását.

Március 25-én jelentette be a PSD a jelöltlistáját, és kisebb meglepetés volt, hogy a kaliforniai Keresztelő Szent János görögkatolikus misszió papja a negyedik rajta.

Az atyát sokan ismerik a közösségi médiáról, azonban konkrét politikai tapasztalata még nemigen volt.

Március 27-én arra kérte egyháza Terheșt, hogy gondolja át jelöltségét, de az atya visszautasította ezt. Eltiltották tehát papi szolgálattól az Egyesült Államok és Kanada területén (Kanada mint közigazgatási egység ugyancsak az egyházmegye hatókörébe tartozik).

„Papi hivatala nem kompatibilis a politikában való aktív részvétellel” – nyilatkozta az egyházmegye. Az amerikai kirendeltség a nagyváradi görögkatolikus egyházmegyéhez tartozik, de ők is felmentették a papi szolgálatai alól az atyát. Nyilatkozatuk alapján „nem támogatják a pap politikai állásfoglalását.”

Terheșt nem nagyon hatja meg a dolog, sőt, a Facebookon azt írta:

nem rúgták ki, ő maga kérte a felfüggesztését.

„Teljesen normálisnak találom a döntést, mivel én magam kértem a papi kötelességeim alól való felmentésemet, amint politikai pályára léptem” – mondta.

Băsescutól Johannison át a PSD-ig

Terheș egyébként meglehetősen nagy politikai kalandor: a 2012-es, Traian Băsescu akkori államfő felfüggesztéséről szóló referendum idején vált ismertté. A Romániai Görögkatolikus Egyesület vezetőjeként, amely egy kaliforniai székhelyű érdekképviseleti csoport, az Egyesült Államok Kongresszusának két tagját győzte meg arról, hogy küldjenek Băsescut támogató leveleket. Nem sokra ment vele, az elnököt felfüggesztették.

2014-ben aztán Terheș lelkesen támogatta Klaus Johannist is, és korrupcióellenes posztokat osztott meg a közösségi médiában, de csak addig,

míg 2016-ban a szociáldemokraták megnyerték a parlamenti választásokat, mert innentől kezdve az atya meggondolta magát, és az igazságügyi visszaélésekről kezdett nyilatkozgatni, majd a PSD intézkedései mellé állt.

Jöttek is a felkérések tévés szerepekre: gyakran lehetett látni a kormánypárti Antena 3 műsoraiban, de sokszor megfordul a közmédiában is, a Román Televízió 1-es csatornáján.  

Az Egyesült Államokban levő román katolikus egyházmegyét 1982-ben hagyta jóvá II. János Pál pápa, hatókörébe tartozik az Egyesült Államok és Kanada, 16 plébániából és öt misszióból áll. Romániában a lakosság nagy része az ortodox valláshoz tartozik, a vallási kisebbségnek számító görögkatolikus egyház nevét onnan kapta, hogy mind a bizánci, mind a vatikán liturgiát beépítette.

FOTÓ: Chris Terheș/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek