Mennyivel különb az Origo támogatását visszavonó Google, mint a Fidesz-kormány?

Katus Eszter

Szerző:
Katus Eszter

2019.04.04. 19:43

Először oké a pályázat, de ha elég sokan és hangosan reklamálnak, visszatáncolnak? Nem sajnálom, hogy az Origo nem kap plusz 15 milliót a sok állami pénz mellé, de ez akkor se tisztességes.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A 24.hu, a 444.hu és az Index.hu kiadója mellett az Origo.hu-t működtető New Wave Media Group is a nyertesek közé került a Google Digital News Innovation pályázatán. A döntést követően több médium is foglalkozott az üggyel. Így például a Harvard első számú újságírói intézményéhez, a Nieman Újságírásért Alapítványhoz tartozó Nieman Lab is, amely rámutatott, hogyan lett az ország egyik leglátogatottabb lapjából a szélsőjobboldali kormány szócsöve.

Miután a sajtóorgánum rákérdezett a Google-nél, miért támogatnak egy kormányzati propagandalapot, az Origo hirtelen eltűnt a támogatottak listájáról. Egy rövid közleményében a Google azt írta: további felülvizsgálatot követően

úgy döntöttek, nem támogatják az Origót kiadó New Wave Média Groupot. Ezzel azonban szerintem a Google etikátlanul járt el.

1. Mindenki tudja, hogy, aki valaha próbálkozott, hogy ez a pályázat csak technikai újításokra adható, tartalomelőállításra nem. A Google tehát nem propagandára adta volna a pénzt, hanem egy olyan fejlesztésre, ami elvileg az újságírók és az olvasók hasznára válik. (A pályázat egy bizonyos „Center of Attention” nevű projektről szólt, amelynek lényege, hogy segíti mérni az újságírók és más felek számára a hírek relevanciáját. Így az újságírók olyan témákat dolgozhatnak fel, amelyek az adott pillanatban a legjobban érdeklik a digitális térben tartózkodókat.)

2. Felmerül a kérdés, hogy ha a döntéskor támogathatónak látta a projektet Google, most milyen alapon vonta vissza? Hivatalosan vajon mire hivatkozva utasították el az együttműködést?

3. Az elbíráláskor mégis milyen szempontokat vettek figyelembe? Mit vizsgáltak, amikor odaítélték a pénzt?

4. Ha több médium elég hangosan emel kifogást egy nyertes ellen, akkor bármelyik támogatás visszavonható?

5. Mennyivel

különb így a Google, mint például a Fidesz-kormány, amely csak a számára elfogadható híreket közvetítő médiumoknak ad pénzt?

Nyilván nem sajnálom, hogy az Origo nem kap plusz 15 millió forintot a temérdek állami pénz mellé, de a Google eljárását nem tartom tisztességesnek.

Olyan ez, mint a visszamenőleges jogalkotás: érthető a célja, de akkor sem elfogadható.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek