Így tesz be a topligás angol focinak a brilépés

Szerző: Pintér Bence
2019.04.04. 08:39

Az angol focicsapatok is megszívják a britek kilépése körüli hercehurcát.

Így tesz be a topligás angol focinak a brilépés

A brilépési népszavazás idején a Premier League összes csapata az EU-ban maradás mellett kardoskodott – nem véletlenül.

A brilépés és az akörüli huzavona ugyanis nincs jó hatással a világszerte figyelt és követett angol focira,

a Yahoo Sports össze is szedte, hogy miért:

1. Csökkent a klubok vásárlóereje: mivel a brilépésmizéria nyomán esett a font értéke, ezért az angol csapatok végső soron kevesebb pénzt tudtak játékosvásárlásra fordítani. Ez egy megegyezés nélküli kilépés esetén csak rosszabb lesz.

2. Ha a britek kilépnek, az EU-ból érkező légiósok is harmadik országból származó külföldinek fognak számítani. (Jelenleg a PL játékosainak csupán harmada angol.) 2016-ban a BBC úgy számolta, hogy ez akkor az angol első- és másodosztályban, illetve a skót ligában 332 focistát érintett volna rögtön egy megállapodás nélküli távozás esetén, akiknek új munkavállalási engedélyekért kellett volna folyamodnia.

Ráadásul ezeket az engedélyeket nem könnyen osztogatja a brit belügy,

a Manchester Citybe 10 millió fontért leigazolt brazil Douglas Luiz például nem kapta meg tavaly.

3. Nem tudnak majd fiatal játékosokat behúzni a kontinensről: jelenleg a FIFA szabályai alapján a 16-18 év közötti játékosok szabadon igazolhatóak az EU-országok között, és ha valaki mondjuk az ifi időszakban három évig Angliában edz, akkor hazai nevelésű játékosnak számít, tekintet nélkül a nemzetiségére. Erre a brilépés után nem lesz lehetőségük, aminek sokan azért örülnek, mert majd így megint az angol tehetségek kerülhetnek előtérbe.

4. De a rajongók is megszívhatják, hiszen klubok mindezek összhatásaként emelhetik a jegyárakat, hogy vehozzanak valamit a veszteségeken; ráadásul ha bárhol játszanak a kontinensen, jóval bonyolultabb lesz elutazni a meccsekre, mint eddig. De ha a tévében néznék az emberek, az is simán drágább lehet a megnövekedő költségek miatt.

Szóval a brit focinak sem jó a brilépés, ahogy sok más üzletágnak és cégnek sem, bár egyelőre még mindig nem tudjuk, hogy mikor és hogyan távozik végre az Egyesült Királyság az EU-ból.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek