+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. április 4. csütörtök, 20:07
Pedig azt mondják, annyira betartották a törvényeket, hogy emberek fulladtak meg a szemük láttára.

A spanyol El Pais számol be egy meglehetősen ellentmondásos esetről. A történetük főhőse egy spanyol tűzoltó, de más is lehetne. A lényeg, hogy menekülteket mentett ki a Földközi-tengerből, és emiatt most akár húsz év börtönbüntetést is kaphat.

 

A lap felidéz egy 2017-es esetet: a harminckét éves Miguel Roldán aznap már 18 órát dogozott egy mentőhajón több európai társával karöltve, amikor vészjelzéseket kaptak, hogy egy menekülteket szállító tutaj felborult. A csapat tíz perc alatt rájuk talált, azonban nem kapott engedélyt az olasz hatóságoktól a mentésre, mondván, hogy líbiai felségterületen vannak a menekültek.

 

Végül negyed óra múlva megkapták az engedélyt, de ez nagyon sok időnek számít akkor, ha emberek fuldokolnak.

 

„Csak a felüket tudtuk megmenteni” – emlékszik vissza Roldán, aki elmondta, sokan a szemük előtt fulladtak a tengerbe, miközben ők tétlenül vártak az engedélyre.

 

Ennek ellenére nemrég az olasz hatóságok megvádolták az illegális bevándorlás támogatásával és az  emberkereskedelemben való segédkezéssel.

 

Roldánnak előzőleg volt már tapasztalata a mentőakciókban, Leszbosz mellett, az Égei-tengeren segédkezett. Ezután döntötte el, hogy kivesz húsz nap szabadságot, és ezt azzal fogja tölteni, hogy egy német civil szervezetnek segít, a Jugend Retternek, akik vásároltak egy húsz éves halászhajót, és azt alakították mentőhajóvá. Húsz nap alatt több mint ötezer embert mentettek meg.

 

Ezután Roldán hazatért Sevillába, és folytatta a munkát a tűzoltóságnál, a nemzetközi önkéntescsapat azonban folytatta a mentéseket Líbia és Olaszország között, és körülbelül tizennégyezer embert húztak ki a tengerből. Aztán tavaly egy szicíliai ügyészség megvádolta a teljes csapatot, hét német, két skót állampolgárt, valamint a spanyol tűzoltót.

 

Ruldán hihetetlennek tartja a vádakat:

 

„Annyira tiszteltük a törvényeket, hogy emberek haltak meg a szemünk előtt a bürokrácia miatt”

 

– mondja.

 

Tavaly a hivatalos adatok szerint több, mint háromezer ember fulladt a Földközi-tengerbe, miközben azon igyekezett, hogy Európába jusson.

 

Sacha Girke, a német szervezet vezetője is azt mondja, folyton együttműködtek a hatóságokkal, miközben Lampedusa és Málta között hajóztak. Folyton mozgásban voltak, és akiket kimentettek, átadták a nagyon civil szervezeteknek, az olyanoknak például az Orvosok Határok Nélkül.

 

Mióta Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Lega párt vezetője lett Olaszországban a belügyminiszter, a hatóságok sokkal szigorúbban járnak el a civil szervezetekkel szemben. A közelmúltban többször volt alkalom rá, hogy Salvini megtiltotta a kikötőknek a menekültekkel érkező hajók fogadását, valamint több szervezet ellen indult bűnügyi eljárás is.

 

FOTÓ: egy spanyol civil szervezet munkatársai szíriai és iraki menekülteket mentenek ki a tengerbőr Leszbosz mellett/ Wikipedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit ajándékozna Gyurcsánynak és Orbánnak a Wellhello frontembere, és mennyi pénzt fog költeni karácsonyra?

Az ázsiai pénznek akkora hatalma van az európai topsportban, hogy simán el tudják hallgattatni a kínos ügyekről beszélő sportolókat.

A klímaaktivista posztolt magáról egy képet, ahogy egy túlzsúfolt német vonaton a földön ül csomagjaival, a német vasút szerint viszont nyugodtan ülhetett volna a saját, első osztályra szóló helyén is.

Volt szóvivő, aki élő adásban káromkodott, Boris Johnson pedig még fagyasztóba is bújt az újságírói kérdések elől. Szóval áll a báll, de miért is?

A volt Munkáspárt-tag, Corbyn-szövetséges Ken Livingstone szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a párt esélyein.

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ablonczy Balázs előadása az összeomlás rejtett oldalairól december 19-én.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás