+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. április 4. csütörtök, 20:07
Pedig azt mondják, annyira betartották a törvényeket, hogy emberek fulladtak meg a szemük láttára.

A spanyol El Pais számol be egy meglehetősen ellentmondásos esetről. A történetük főhőse egy spanyol tűzoltó, de más is lehetne. A lényeg, hogy menekülteket mentett ki a Földközi-tengerből, és emiatt most akár húsz év börtönbüntetést is kaphat.

 

A lap felidéz egy 2017-es esetet: a harminckét éves Miguel Roldán aznap már 18 órát dogozott egy mentőhajón több európai társával karöltve, amikor vészjelzéseket kaptak, hogy egy menekülteket szállító tutaj felborult. A csapat tíz perc alatt rájuk talált, azonban nem kapott engedélyt az olasz hatóságoktól a mentésre, mondván, hogy líbiai felségterületen vannak a menekültek.

 

Végül negyed óra múlva megkapták az engedélyt, de ez nagyon sok időnek számít akkor, ha emberek fuldokolnak.

 

„Csak a felüket tudtuk megmenteni” – emlékszik vissza Roldán, aki elmondta, sokan a szemük előtt fulladtak a tengerbe, miközben ők tétlenül vártak az engedélyre.

 

Ennek ellenére nemrég az olasz hatóságok megvádolták az illegális bevándorlás támogatásával és az  emberkereskedelemben való segédkezéssel.

 

Roldánnak előzőleg volt már tapasztalata a mentőakciókban, Leszbosz mellett, az Égei-tengeren segédkezett. Ezután döntötte el, hogy kivesz húsz nap szabadságot, és ezt azzal fogja tölteni, hogy egy német civil szervezetnek segít, a Jugend Retternek, akik vásároltak egy húsz éves halászhajót, és azt alakították mentőhajóvá. Húsz nap alatt több mint ötezer embert mentettek meg.

 

Ezután Roldán hazatért Sevillába, és folytatta a munkát a tűzoltóságnál, a nemzetközi önkéntescsapat azonban folytatta a mentéseket Líbia és Olaszország között, és körülbelül tizennégyezer embert húztak ki a tengerből. Aztán tavaly egy szicíliai ügyészség megvádolta a teljes csapatot, hét német, két skót állampolgárt, valamint a spanyol tűzoltót.

 

Ruldán hihetetlennek tartja a vádakat:

 

„Annyira tiszteltük a törvényeket, hogy emberek haltak meg a szemünk előtt a bürokrácia miatt”

 

– mondja.

 

Tavaly a hivatalos adatok szerint több, mint háromezer ember fulladt a Földközi-tengerbe, miközben azon igyekezett, hogy Európába jusson.

 

Sacha Girke, a német szervezet vezetője is azt mondja, folyton együttműködtek a hatóságokkal, miközben Lampedusa és Málta között hajóztak. Folyton mozgásban voltak, és akiket kimentettek, átadták a nagyon civil szervezeteknek, az olyanoknak például az Orvosok Határok Nélkül.

 

Mióta Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Lega párt vezetője lett Olaszországban a belügyminiszter, a hatóságok sokkal szigorúbban járnak el a civil szervezetekkel szemben. A közelmúltban többször volt alkalom rá, hogy Salvini megtiltotta a kikötőknek a menekültekkel érkező hajók fogadását, valamint több szervezet ellen indult bűnügyi eljárás is.

 

FOTÓ: egy spanyol civil szervezet munkatársai szíriai és iraki menekülteket mentenek ki a tengerbőr Leszbosz mellett/ Wikipedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás