A zuglói LMP beintett a Jobbiknak és Puzsérnak

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.04. 10:14

Vajon kit támogatnak majd Zuglóban azok a pártok, akik kimaradtak a parkolási botrányból? A Civilzugló Egyesületet vezető Várnai László bejelentkezett az LMP és a Momentum támogatásáért, ám még egyik párt sem döntötte el, kit szeretne polgármester-jelöltnek. Azt viszont a zuglói LMP már elhatározta: nem hajlandó sem a Jobbikkal, sem Puzsér Róbert egyesületével együttműködni.

A zuglói LMP beintett a Jobbiknak és Puzsérnak

Még nem dőlt el, hogy saját jelöltet indít-e vagy esetleg valamelyik más szervezet polgármester-jelöljét támogatja a zuglói LMP, de arról már határoztak, hogy a Jobbikkal, illetve Puzsér Róbert egyesületével helyben kizárják az együttműködést – erről beszélt Vida Attila, az LMP zuglói területi szervezetének elnöke az Azonnali megkeresésére.

A kérdés apropója, hogy lapunknak Várnai László, a Civilzugló Egyesület vezetője adott interjút szerdán, ebben bejelentette: indulni kíván a kerületvezetői pozícióért ősszel, és ebben számít az LMP és a Momentum támogatására is. Zugló helyzete már csak azért is érdekes, mert nemrég a baloldal által támogatott főpolgármester-jelölt, a párbeszédes Karácsony Gergely is arról beszélt: MSZP-Fidesz háttéralku áll annak hátterében, hogy a kerület számára előnytelen a parkolási rendszer. Utóbbi kapcsán itt olvasható a Karácsonnyal készült interjúnk, amelyben arról is kérdezzük a kerületvezetőt, mi az ő saját felelőssége a kialakult helyzetben. 

Vida Attila hangsúlyozta: nem kívánják minősíteni a Jobbik politikai tevékenységét, ők csak és kizárólag „a zuglói politikai realitások ismeretében" döntöttek arról, a párttal nem fognak együttműködni.

Ugyanis úgy vélik, a Jobbik megmaradt szavazótábora és a többi párt szavazótábora alapvetően nem kompatibilis egymással. Puzsér Róbert egyesületével pedig azért nem működnének együtt, mert „nem észlelhető a létezésük Zuglóban".

Vida Attila arra is emlékeztetett: az LMP országos kongresszusa február végén már elhatározta, az önkormányzati választásokon semmi esetre sem működnek együtt a Fidesszel és a Mi Hazánk Mozgalommal, utóbbiról az Azonnali is írt

Így az LMP még az alábbi szereplőkkel való együttműködésről határozhat: MSZP, DK, Párbeszéd, Momentum és Civilzugló Egyesület.

Mint Vida Attila elmondta, a döntést még nem hozták meg, ám ez várhatóan két héten belül megtörténik.

Abba, hogy az LMP helyben kiket indít és kikkel, milyen formában működik együtt, a párt országos elnöksége nem szólhat bele, arról kizárólag a helyi területi szervezetek illetékesek dönteni, és ezt a párt egyéb döntéshozó szervei sem vétózhatják meg.

A zuglói LMP döntése már csak azért is érdekes, mert az LMP egyébként Puzsér Róbertet támogatja főpolgármester-jelöltnek, és azon fáradoznak, hogy egy új pólust hozzanak létre a Jobbikkal közösen. Nemrég emiatt egy háromoldalú megállapodást is aláírt az LMP, a Jobbik és Puzsér, utóbbi jelentőségét az is adta, hogy a Jobbik ezzel szintén felvállalta, hogy Puzsért szeretné látni főpolgármesternek. Puzsér egyébként saját egyesületének, az Állampolgárok a Centrumban Egyesületnek a színeiben fog indulni a főpolgármester-választáson.

A képet ugyancsak árnyalja, hogy mint a Magyar Hang megírta, az LMP fővárosi kongresszusa múlt héten arról döntött: beszáll az LMP a baloldalon már zajló fővárosi tárgyalásokba.

A Momentum ígéri: nem hunynak szemet az MSZP-Fidesz háttéralkuk felett

„Még zajlanak az egyeztetések Zuglóban is, egyelőre nem hoztunk döntést” – nyilatkozta az Azonnalinak Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja hozzátéve, ott „érdekes a helyzet, elég nehéz terep lesz”. Hogy mikorra hoznak döntést, azzal kapcsolatban azt mondta: ennek nincs határideje, az is lehetséges, hogy az EP-választás után fog ez megtörténni.

A polgármesterjelöltekről egyébként a párt elnöksége tárgyal és dönt, míg az önkormányzati képviselőjelöltekről a párt helyi szervezetei terjesztenek be javaslatokat, amiket az elnökség hagy jóvá.

Azzal kapcsolatban, hogy a Momentum hogyan látja a zuglói parkolási ügyet, úgy válaszolt: „Függetlenül attól, hogy melyik kerületről beszélünk, a parkolási ügy az egyik legszomorúbb dolog, ami Budapesttel történt az elmúlt évtizedekben”. Felvetésünkre, hogy hogy Hajnal Miklós meg tudja-e ígérni, hogy a momentumos képviselők nem hunynak szemet az esteleges helyi MSZP-s-fideszes háttéralkuk fölött, azt mondta: igen, a momentumosok alig várják, hogy felnyithassák Budapest szemét.

FOTÓ: LMP / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek