Oroszország-szerte kamusírköveket állítanak Putyinnak az ellenzéki aktivisták

Szerző: Illés Gergő
2019.04.03. 19:05

Akik – miután a rendőrök letartóztatják őket – rendre börtönben végzik. Most épp Szentpéterváron jelent meg egy szimbolikus sírkő.

Oroszország-szerte kamusírköveket állítanak Putyinnak az ellenzéki aktivisták

Az elmúlt két hónap során már harmadjára állítottak Vlagyimir Putyin „tiszteletére” hamis sírköveket Oroszországban – szerdán Szentpétervár központjában jelent meg az újabb, az orosz elnököt kritizáló installáció, írja a Moscow Times.

A szentpétervári incidens azután történt, hogy kedden tizenöt nap elzárásra ítéltek egy hasonló sírkövet a kurgani föderatív területen felállító aktivistát, míg márciusban két orosz ellenzékit ítéltek el a sírköves incidens Tatárföldön történő elkövetése miatt.

Szerdán az „Észak Velencéjének” is nevezett metropolisz belvárosában található Izsák-székesegyház előtt helyezték el (Oroszország-szerte immár harmadjára is) Putyin sírkövét, melyen

az elnök neve, fényképe, születési dátuma és az idei év mellett a következő felirat áll: „elárulta az orosz népet”. 

A sírkő kihelyezéséért az Agit Rosszija nevű ellenzéki szervezet vállalta a felelősséget. Szerintük Putyin szimbolikus sírkövére „az elfogadott nemzetellenes törvények, a folyamatos hazugságok és az undorító kormányzat” miatt volt szükség,

következésképp pedig az államfő meghalt az orosz polgárok szemében.

Az ellenzéki szervezet korábbi Twitter-posztjai szerint egyébként Moszkvában és Berlinben is kihelyezett hasonló kamusírköveket.

PUTYIN-SÍRKŐ TATÁRFÖLDÖN

A már jó ideje a Kreml kézivezérlése alatt működő „orosz Facebookot”, a VKontaktye közösségi oldalt egyébként a tatárföldi incidens után azzal is meggyanúsították, hogy törli a Putyin-sírkőről készült képeket. Emiatt az orosz ellenzéki kommunikáció fő platformjává egyre inkább a VKontatye eredeti, Putyin-ellenes fejlesztőjének újonnan kifejlesztett üzenetküldője, a Telegram vált. A Pavel Durov csapata által létrehozott alkalmazás a az üzenetváltásokat a készülékek között titkosítja, így azokhoz harmadik felek, így a Kreml sem juthat hozzá.

BORÍTÓKÉP: Agit Rosszija / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek