+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. április 3. szerda, 20:03
A gdański lelkipásztor az okkultizmusra és a mágiára akart lecsapni, de azzal nem számolt, hogy a könyvégetés ekkora felháborodást vált ki.

Elnézést kért az a lengyel katolikus pap, aki még pár napja azzal vált ismertté az interneten, hogy

 

Gdańsk városágban okkultizmushoz és mágiához kapcsolódó tárgyakat, így többek között Harry Potter-könyveket égetett el nyilvánosan

 

írja az Independent.

 

Nem a Harry Potter ellen irányult

 

Rafał Jarosiewicz, és az általa működtetett „SMS az égből” nevű katolikus alapítvány kedd este közzétett Facebook-bejegyésében arról beszélt, „szerencsétlen” volt a könyvek és a többi tárgy elégetése.

 

„Ugyanakkor ezek egyetlen társadalmi csoport, vagy vallás ellen nem irányultak, ahogyan a könyveket és a kultúrát sem voltak hivatottak támadni”

 

– magyarázta az akciót a pap.

 

Hozzátette, az alapítvány eddigi működése alatt mintegy negyedmillió könyvet osztott szét ingyen, sokat ezek közül a megsemmisüléstől megmentve. Ugyanakkor Jarosiewicz elismerte, szintén szerencsétlen volt a könyvek és a többi tárgy megsemmisítéséről szóló fényképeket közzétenni, ezért ezeket el is távolították profiljukról.

 

Gyermekmolesztálási botrány rázza meg a lengyel egyházat

 

A Harry Potter könyveken kívül a gdanski plébános elégetett egy afrikai famaszkot, kis elefántfigurákat, valamint több, varázslásról szóló könyvet is. Ezeket a tárgyakat az egyházközösség tagjai gyűjtötték össze a papnak. Korábban az alapítvány azzal indokolta az égetést, hogy figyelmeztetni kell a híveket a mágia és az okkultizmus káros befolyására.

 

A könyvégetés számos kritikát kapott, többen a nácik második világháború előtti cselekedeteihez hasonlították azt, mások már arra asszociáltak, hogy ezután a boszorkányüldözés újbóli bevezetése lehet a következő. Még Wojciech Parafianowicz, a koszalini-kolobrzegi egyházmegye szóvivője is elítélte a történteket, ő azt mondta,

 

„nem tetszik neki a papi tevékenyég ezen fajtája”.

 

A lengyel katolikus egyházaban ugyanakkor nem ez a legkomolyabb botrány az utóbbi időben. Márciusban a lengyel püspöki konferencia ugyanis kiadott egy olyan, mely szerint az elmúlt harminc évben 382 pap esetében merült fel a gyermekmolesztálás gyanúja.

 

BORÍTÓKÉP: Reddit / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az európai liberálisoknak kínos volt, hogy a nevüket is lekopizó román tagpártjuk a szocdemekkel kormányoz együtt, Verhofstadt egy nappal a román EP-választás előtt szövetségest váltott.

Kevesebb, mint feleannyian bíznak csak az orosz elnökben, mint a Krím négy évvel ezelőtti annektálása után.

A dublini választókerületet meg is nyerhette a korábban esélytelen zöldpárt, országosan pedig a jobbközép örülhet.

„Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban”: ha ilyen az ellenszél, akkor milyen lenne az igazi hátszél?

Nem tudod még, kire szavazz? Az euandi2019 elmondja neked, miután kitöltötted. És ennél még sokkal, de sokkal többet is!

A hét kérdése

Eljött az igazság pillanata az Azonnalin: mondd meg nekünk, kire szavazol május 26-án!

Azért ide elnéznénk

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrában május 31-én.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A régió legjobbjait a Pécsi Borozó válogatta össze, június 15-én lehet megkóstolni őket.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás