+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Illés Gergő
2019. április 3. szerda, 20:03
A gdański lelkipásztor az okkultizmusra és a mágiára akart lecsapni, de azzal nem számolt, hogy a könyvégetés ekkora felháborodást vált ki.

Elnézést kért az a lengyel katolikus pap, aki még pár napja azzal vált ismertté az interneten, hogy

 

Gdańsk városágban okkultizmushoz és mágiához kapcsolódó tárgyakat, így többek között Harry Potter-könyveket égetett el nyilvánosan

 

írja az Independent.

 

Nem a Harry Potter ellen irányult

 

Rafał Jarosiewicz, és az általa működtetett „SMS az égből” nevű katolikus alapítvány kedd este közzétett Facebook-bejegyésében arról beszélt, „szerencsétlen” volt a könyvek és a többi tárgy elégetése.

 

„Ugyanakkor ezek egyetlen társadalmi csoport, vagy vallás ellen nem irányultak, ahogyan a könyveket és a kultúrát sem voltak hivatottak támadni”

 

– magyarázta az akciót a pap.

 

Hozzátette, az alapítvány eddigi működése alatt mintegy negyedmillió könyvet osztott szét ingyen, sokat ezek közül a megsemmisüléstől megmentve. Ugyanakkor Jarosiewicz elismerte, szintén szerencsétlen volt a könyvek és a többi tárgy megsemmisítéséről szóló fényképeket közzétenni, ezért ezeket el is távolították profiljukról.

 

Gyermekmolesztálási botrány rázza meg a lengyel egyházat

 

A Harry Potter könyveken kívül a gdanski plébános elégetett egy afrikai famaszkot, kis elefántfigurákat, valamint több, varázslásról szóló könyvet is. Ezeket a tárgyakat az egyházközösség tagjai gyűjtötték össze a papnak. Korábban az alapítvány azzal indokolta az égetést, hogy figyelmeztetni kell a híveket a mágia és az okkultizmus káros befolyására.

 

A könyvégetés számos kritikát kapott, többen a nácik második világháború előtti cselekedeteihez hasonlították azt, mások már arra asszociáltak, hogy ezután a boszorkányüldözés újbóli bevezetése lehet a következő. Még Wojciech Parafianowicz, a koszalini-kolobrzegi egyházmegye szóvivője is elítélte a történteket, ő azt mondta,

 

„nem tetszik neki a papi tevékenyég ezen fajtája”.

 

A lengyel katolikus egyházaban ugyanakkor nem ez a legkomolyabb botrány az utóbbi időben. Márciusban a lengyel püspöki konferencia ugyanis kiadott egy olyan, mely szerint az elmúlt harminc évben 382 pap esetében merült fel a gyermekmolesztálás gyanúja.

 

BORÍTÓKÉP: Reddit / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Mekkora területen ég az erdő? Miért rossz, hogy lángol az Amazonas? Volt-e már durvább erdőtűz korábban? Ki a felelős? Lesz-e ennek következménye?

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

Meg sem jelentek annak a szerzőnek a könyvei, aki a KSH közben eltűnt adatai szerint a legnagyobb példányszámban jelent meg Magyarországon.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás