Hazavinnék a románok az aranytartalékukat

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.03. 08:12

Magyarország már tavaly meglépte ezt, igaz, a románoknak sokkal több aranyuk van.

Hazavinnék a románok az aranytartalékukat

A román szenátus megszavazta hétfőn, hogy az ország aranytartaléknak mindössze 5 százalékra korlátozzák a külföldön tárolható mennyiségét.

A kezdeményezést nem más, mint a képviselőház mindenható ura, Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke, és Șerban Nicolae képviselő nyújtotta be. A szenátus első házként szavazott a módosító indítványról, hatvanan mellette, huszonkilencen ellene szavaztak, még rá kell bólintania az alsóháznak is.

A törvényhozási tanács arra figyelmeztette a szenátust, hogy a tervezet elfogadásához az Európai Központi Bank jóváhagyására is szükség van. A szenátus ennek hiányában is elfogadta az indítványt, amely lényegében a külföldön tárolt aranytartalék jelentős részének hazaszállítását kezdeményezi.

Romániának jelenleg csaknem 104 tonna aranya van, ami a nemzetközi tartalékok mintegy 10 százalékát teszi ki.

Dragneaék úgy vélik, hogy  a román jegybank még Románia 2007-es EU-csatlakozása előtti időszakban határozott az aranytartalék külföldi tárolásáról, de azóta a román gazdaság megerősödött, az infláció is ellenőrizhető szintre mérséklődött, így Románia gazdasági helyzete jelentősen jobb. Szerintük a gazdasági kilátások is jók, a nemzeti bank pedig elég erős intézmény ahhoz, hogy maga lássa el a tárolás feladatát. Hangsúlyozták, ez azért előnyös, mert Romániának nem kellene tárolási díjat fizetnie.

Az ellenzéki pártok a kezdeményezés ellen szavaztak. Szerintük az aranytartalék hazaszállítása kockázatos, mert ronthatja az ország hitelminősítését.

Egyébként a kelet-európai országok közül Románia rendelkezik a legnagyobb aranytartalékkal. A Román Nemzeti Bank 103,7 tonna arannyal rendelkezik, amelynek értéke 3,3 milliárd euró, ezzel olyan országokat előznek meg, mint Lengyelország, Ausztrália vagy Indonézia. Főként Londonban őrzik.

Magyarország is Londonból hozta haza az aranytartalékát pont egy évvel ezelőtt, de korántsem jelent ez akkora mennyiséget, mint a románoké, ugyanis csupán 3 tonnányi volt a magyar államnak, aztán ősszel gyorsan vásároltak még huszonnyolcat hozzá

FOTÓ: Relitatea.net

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek