+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 1. hétfő, 21:26
Évekre visszavetette az ausztrál delfinek születésszámát egy 2011-es hőhullám.

Miután 2011-ben hőhullám csapott le Nyugat-Ausztráliára, és ez felmelegítette az óceán vizét, csökkent a delfinek születési száma és az állatok túlélési aránya – írja a CNN egy hétfőn publikált tanulmány alapján.

 

A kutatók egész pontosan a Cápa-öböl nevű terület élővilágát vizsgálták, és azt találták, a nyolc évvel ezelőtti hőhullám miatt négy fokot emelkedett a víz hőmérséklete a korábbi átlaghoz képest.

 

Ezt követően viszont az ott élő indiai-óceáni palackorrú delfinek túlélési aránya tizenkét százalékkal csökkent.

 

Aggasztó eredménynek tartják a tanulmány szerzői azt is, hogy a születésszám visszaesése nemcsak a hőhullám utáni évben volt megfigyelhető, hanem legalább 2017-ig is, vagyis addig az évig, amíg a kutatás tartott.

 

Hogy pontosan mi okozta a visszaesést a delfinek születésszámában és túlélési arányában, az még nem világos. Elképzelhető például, hogy a környezeti változások hatására a delfinek jobban elhanyagolták utódaikat, de az is, hogy a melegedés miatt később váltak szexuálisan éretté az állatok.

 

A vizsgálat feltárta azt is, hogy a melegedő víz miatt a tengerifű-állomány is pusztult, ami pedig elengedhetetlen eleme az öböl ökoszisztémájának, ugyanis táplálékot és védelmet biztosít az ott élő állatoknak.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás