+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 1. hétfő, 21:26
Évekre visszavetette az ausztrál delfinek születésszámát egy 2011-es hőhullám.

Miután 2011-ben hőhullám csapott le Nyugat-Ausztráliára, és ez felmelegítette az óceán vizét, csökkent a delfinek születési száma és az állatok túlélési aránya – írja a CNN egy hétfőn publikált tanulmány alapján.

 

A kutatók egész pontosan a Cápa-öböl nevű terület élővilágát vizsgálták, és azt találták, a nyolc évvel ezelőtti hőhullám miatt négy fokot emelkedett a víz hőmérséklete a korábbi átlaghoz képest.

 

Ezt követően viszont az ott élő indiai-óceáni palackorrú delfinek túlélési aránya tizenkét százalékkal csökkent.

 

Aggasztó eredménynek tartják a tanulmány szerzői azt is, hogy a születésszám visszaesése nemcsak a hőhullám utáni évben volt megfigyelhető, hanem legalább 2017-ig is, vagyis addig az évig, amíg a kutatás tartott.

 

Hogy pontosan mi okozta a visszaesést a delfinek születésszámában és túlélési arányában, az még nem világos. Elképzelhető például, hogy a környezeti változások hatására a delfinek jobban elhanyagolták utódaikat, de az is, hogy a melegedés miatt később váltak szexuálisan éretté az állatok.

 

A vizsgálat feltárta azt is, hogy a melegedő víz miatt a tengerifű-állomány is pusztult, ami pedig elengedhetetlen eleme az öböl ökoszisztémájának, ugyanis táplálékot és védelmet biztosít az ott élő állatoknak.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás