A nap szenzációi: összefog a lengyel baloldal és a szélsőjobb, nem indulhatnak a britek az Eurovízión

2019.04.01. 14:38

Április elseje van, az a fárasztó nap, amikor még a magukra egyébként adó hírportálok is vicces és kevésbé vicces álhíreket szoktak közölni, hogy megtréfálják olvasóikat. Mi ma a parlamentben trollkodtunk képviselőkkel, de amíg az a videó elkészül, itt van nektek egy gyors tréfarépa-körkép szerte Európából!

A nap szenzációi: összefog a lengyel baloldal és a szélsőjobb, nem indulhatnak a britek az Eurovízión

Te milyen álhírnek dőltél be ma? Április elseje az a nap, amikor még a komoly lapok és az egyébként őszinte politikusok is kipróbálhatják, hogy milyen álhíreket gyártani. Mi is jártunk hétfőn a parlamentben, ahol országgyűlési képviselőket trollkodtunk meg egy álhírrel, de amíg azt a videót megvágjuk nektek, olvassátok el, milyen hülyeségeket állítottak ma újságok és politikusok szerte Európában!

Posztmodern lengyel keresztényszocializmus

A progresszív lengyel baloldal új reménysége, Robert Biedroń a Twitteren örvendeztette meg rajongóit a jó hírrel: a közvélemény-kutatásokban 6-8 százalék körülre mért új pártja, a közös ellenzéki listán való indulástól mereven elzárkózó Wiosna (Tavasz) stratégiai döntést hozott. Mégpedig azt, hogy óriási meglepetésre csak talált magának egy szövetségest az EP-választásra.

Ez nem más, mint Tadeusz Rydzyk, a nacionalista-konzervatív körökben nagyon befolyásos, többnyire a PiS-t támogató fundamentalista pap minipártja.

(Tádé atyának van egy komplett szélsőjobboldali médiabirodalma, saját egyeteme, de az utóbbi időben berágott Kaczyńskiékra, mert szerinte túl engedékenyek abortuszügyben – ezért is csinált egy pártot az EP-választásra.) Magyar viszonyokra átültetve ez az összefogás nagyjából egy Párbeszéd-Mi Hazánk koalíciónak feleltethető meg. Ám Robert Biedroń követői azonnal levágták, hogy viccről van szó.

A cseheknél két időzóna lesz

A cseh Lidové Noviny napilap áprilisi vicce szerint Csehország úgy reagált az uniós kezdeményezésre, miszerint az Unió 2021-től eltörli az óraátállítást, hogy náluk két időzóna lesz,

a Németországhoz közeli megyék a nyári időszámításhoz, a Lengyelországhoz közeli megyék pedig a téli időszámításhoz fognak csatlakozni,

mivel mindkét ország rendkívül fontos gazdasági partner, viszont nem hivatalosan a németek már a nyárit, a lengyelek meg a télit választották. A csehek döntésének az lehet az eredménye, hogy ha valaki sokat utazik, akkor elképzelhető, hogy többször is át kell állítania az óráját.

Zürich ezentúl Zurich lesz hivatalosan

A Neue Zürcher Zeitung azzal szívatta meg az olvasóit, hogy a svájci város turisztikai ügynökségének kérésére fog a névváltoztatás megtörténni, ugyanis a nemzetközi kontextusban csak így működhet a brandépítés. A város minden hivatalos iratán ezentúl csak a Zurich elnevezés lehet.

Angie Angleterre, a városfejlesztés vezetője azt mondja, hogy mindenkinek, aki a globális versenyben helyt akar állni, meg kell szabadulnia ezektől a régimódi ékezetekktől.

A zürichieknek München mutatta a példát, akik már kizárólag Munichként használják a saját városuk nevét, kamuzta be a napilap. Ez persze csak a hivatalos okmányokra fog hivatkozni, a sajtóban például nyugodtan lehet használni továbbra is az ékezetes formát.

Bernben nem lehet húsz foknál melegebb a városi folyó

A svájci fővárosi Berner Zeitung azt állította, hogy Bernben ezentúl a város szabályozza az Aare folyó hőfokát, amely – amint írták – egy városi rendelet szerint nyáron sem haladhatná meg a húsz fokot. Mivel az Aareban nyaranta a berniek szívesen fürödnek, a hír azonnal botrány kavart, ezért az újságnak már rögtön április elsején korrigálnia kellett a tréfát, és nem várhatott holnapig.

A románok ismét bevezetik a sorkatonaságot

A román Honvédelmi Minisztérium (MAN) Facebook-oldalán bejelentette, hogy hétfőtől kötelezővé válik a sorkatonaság a 20 és 35 év közötti fiatalok számára. Azt mondják, hamarosan mindenki megkapja a bevonulási információkat.

Vicces, vicces, de tényleg van rá törvénytervezet, hogy ismét kötelezővé tegyék, ugyanis jelenleg több, mint tízezezer katona hiányzik.

A tervezetben az áll, hogy bárki lehet szerződéses önkéntes nemtől függetlenül. Persze ez nem jelenti, hogy szolgálni kell, az ember tulajdonképpen kap egy rövid kiképzést, és tartalékossá válik, ezzel azonban kap bizonyos zsoldot, havi 100 eurónyi összegnél többet, harminc százalékát annak, amit egy hivatásos katona megkap.

Nem csak brilépés: a briteket az Eurovízióról is kivágják

A Párizsban székelő L’Institute de Eurovision Song szervezet bejelentette, hogy az EU-ból való kilépés azt is jelentheti, hogy a britek dicsőséges eurovíziós sorozata le fog zárulni, és nem mehetnek többé a versenyre. Minderről az angol Express lap számol be

A hír rosszul érintette a verseny rajongóit, egy petíció máris tizenkétezer aláírásnál jár. 

Különösen fájdalmas a dolog, hiszen David Cameron volt miniszterelnök annak idején biztosította a kilépésről szavazükat róla, hogy Nagy-Britannia ugyan elhagyhatja az EU-t, az Eurovízióban egészen biztosan maradni fog.

Elhalasztják az EP-választást

Az Azonnali gyűjtésének utolsó április elsejei álhírét az Europe Elects írta ki, eszerint az Európai Tanács 2019 augusztusára halasztja az európai parlamenti választásokat, annak érdekében, hogy Nagy-Britannia részvételének kérdése jogilag tisztázott legyen.

NYITÓKÉP: Nevető bolond, ismeretlen németalföldi festő műve 1500 körülről

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek