Több mint ezer megcsonkított delfin tetemét sodorta a víz partra idén Franciaországban

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.31. 10:32

Annyira csonkítják a delfineket a halászok, hogy akár ki is halhatnak. Nem nagyon látszik, mi a megoldás.

Több mint ezer megcsonkított delfin tetemét sodorta a víz partra idén Franciaországban

Ez év január elseje óta 1100 halott delfint mosott ki a tenger a francia partokra és több mint 90 százalékuk halálát halászhajók okozták – számol be róla a The Time.  Ez a szám a legnagyobb az elmúlt negyven évben, de három éve növekszik a megcsonkított delfinek száma, olyan mértékben, hogy tudósok attól félnek, ez a populáció kihalásához vezethet.

A delfineket csúnyán megcsonkítva, uszonyaik nélkül mossa partra a víz. Ami megdöbbentette a hatóságokat – a halálnem brutalitásán kívül –, az a delfinek magas száma. A tömeges pusztulások, amelyekért többnyire a halászhajók okolhatók, sokkolták az állatvédőket, és a francia környezetvédelmi minisztert egy védelmi program létrehozására késztette.

„Soha nem láttunk ilyen magas számú partra vetődött tetemet” - nyilatkozta Willy Daubin, a La Rochelle-i Egyetem Tudományos Kutatóközpontjának munkatársa. „Három hónap alatt megdőlt a tavalyi év rekordja, ami negyven éve a legmagasabb.” Daubin szerint a delfinek haláláért a halászhajók hálói okolhatók, de az idei évben tapasztalt hirtelen növekedés okát nem tudni.

A delfineken végzett boncolások nagyon sok csonkulást mutatnak. Aktivisták szerint halászok között bevett megoldás a delfinek testrészeinek levágása a hálók védelme érdekében.

Francois de Rugy, a francia környezetvédelmi miniszter nagy nyomás alatt van, például Emanuel Macron erős környezetvédelmi álláspontja miatt is. Rugynak van pár ötlete, ezek között a Vizcayai-öböl-beli halászhajók felszerelése akusztikai riasztóeszközökkel, amelyek aktiváláskor a delfinek számára kellemetlen hangot adnak ki, arra sarkallva őket, hogy elússzanak.

A Sea Shepherd állatjogvédelmi egyesület azonban állítja, nem hatásosak ezek a szerkezetek, már csak azért sem, mert az ezekkel felszerelt halászhajók többsége nem is használja. Attól félnek, hogy a számukra értékes halakat is elriasztják, és csak olyan alkalmakkor használják őket, amikor ellenőrizve vannak.

Az egyesület másik érve a szerkezetek ellen, hogy hosszú távon rendkívül nagy zajszennyezettséget teremtenének a régióban, ezzel téve azt élhetetlenné a tengeri állatok számára.

„A kormánynak felelősséget kell vállalnia és tennie kell valamit” - nyilatkozta Lamya Essemlali, a Sea Shepherd egyesület elnöke. Nyilatkozatában kutatókat idézett, akik állítják, a jelenlegi körülmények a delfinpopuláció kihalásához vezethetnek. Kiemelte továbbá, hogy, bár a köz figyelme a vonóhálós hajókra irányul, az egyre aggresszívebb tőkehalhalászat is nagy probléma, aminek az utóbbi években zöld utat adtak.

Az egyesület szerint a probléma mélyebb oka a hatalmas olcsóhalkereslet. Az elmúlt ötven évben, az Európai Tanács adatai szerint, szinte duplájára nőtt a tengeri állatok fogyasztása. Ezt az arányt aktivisták nem látják fenntarthatónak.

FOTÓ: AP 

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek