Macron az európai szocialistákat is megkörnyékezte

Szerző: Techet Péter
2019.03.31. 18:04

A francia elnök új európai mozgalmat szeretne a jelenlegi pártcsaládokat meghaladva. Az Európai Reneszánsz projektjébe sokakat várna a liberális ALDE pártcsaládból, de máshonnan is szeretne híveket kiszakítani. A legújabb hírek szerint a jelenleg az S&D-ben ülő spanyol szocialista PSOE-t szeretné megnyerni Macron pártja.

Macron az európai szocialistákat is megkörnyékezte

Emmanuel Macron La République En Marche (LREM) mozgalma európai színtéren végül nem kötelezte el magát egyetlen létező pártcsalád mellett sem.

Egy ideig úgy nézhetett ki, hogy Macronék a liberális ALDE-val közösen indulnak, de egyrészről az a megállapodás is csak együttműködésről, azaz nem az En Marche csatlakozásáról szólt, másrészről pár hete még ez is szétesett: Macron pártja ugyanis nem tartotta elfogadhatónak, hogy az ALDE több nemzetközi, GMO-terméket is előállító cégtől fogadott el támogatást.

Úgyhogy Macron, aki Orbánnal közösen az európai status quo megbontására készül, jelenleg egyedül indul:

a Macron-párt által várhatóan elnyert huszonkét-huszonöt mandátumot éppen ezért az erőviszonyok mostani becsléseinél nem is számolják hozzá egyik létező frakcióhoz sem.

Macron ugyanis fokozni szeretné a föderalisták és szuverenisták ellentétét, és mindenkit, aki erősebb, egységesebb, szociálisabb Európát akar, az Európai Reneszánszba gyűjtene össze – jobbról, balról és középről egyaránt. 

Az ellenpólus azon szuverenisták lehetnének, akikhez esetleg Orbán átállhatna az Európai Néppártból – a fideszes értelmiség már rég átállt ugyanis oda a cikkeiben. De az Orbán-kormány politikusai is többször találkoztak az elmúlt időszakban szuverenistákkal: Gulyás Gergely Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár páholyában élvezte a bécsi operabált, Novák Katalin pedig Matteo Salvini meghívására szólalt fel most szombaton egy antifeminista kongresszuson Veronában.

Macron nem liberális

Macron döntése, miszerint nem csatlakozik az ALDE-hoz, amúgy teljesen logikus.

Noha Macron a francia politikai életben liberálisnak számít, de

más európai liberális pártokhoz képest európai kérdésekben föderalistább, gazdasági kérdésekben meg baloldalibb.

Az, hogy a balközép, föderalista Macron nem érezné magát jól egy olyan együttműködésben, amiben a német tőke érdekeit mindenek elé helyező német FDP vagy annak Orbán-párti listavezetője, a magyar Cseh Katalin doktorral együtt az ALDE egyik választási arcaként is szereplő Nicola Beer, vagy a cseh migránsellenes és EU-kritikus Andrej Babiš ANO2011 pártja is résztvesz, az En Marche programja alapján nem meglepő.

Macron vélhetően az ALDE progresszívabb részét vinné el – de más frakcióknál is tájékozódna.

Ha Orbán miatt szakadna az Európai Néppárt, a liberálisabb skandináv és Benelux-országokbeli kereszténydemokratákat ugyanúgy meg tudja szólítani, mint a szocialista frakció egy részét.

Nem véletlen, hogy a Macron-párt politikusai múlt heti budapesti látogatásukkor nem csak az ALDE-párt Momentummal, de a szocialista frakcióban ülő Demokratikus Koalícióval is találkoztak. Amúgy jellemző: a Momentum sem tekinti magát liberálisnak, inkább azon progresszív vagy centrista jelzőt szeretik magukkal kapcsolatban használni, ami alapján az ALDE-ból ők is könnyen át tudnának állni az Európai Reneszánszba.

Sőt, Németországban, ahol az FDP csak mérsékelten lelkesedik bármiért, ami a német tőke érdekeit veszélyeztetve eredményezne több és szociálisabb európai együttműködést, az Európai Zöldpártba tartozó Zöldek azok, akik programjukkal legközelebb állnak Macronhoz: a német zöldpárt nyíltan európai köztársaságot akar.

Spanyol liberálisok helyett inkább spanyol szocialisták?

Hogy Macronék tehát a liberálisokat megkerülve akarnak új pártcsaládot építeni, bizonyítják spanyolországi puhatolózásaik is.

A Macron-párt eddig inkább az ALDE helyi tagpártjával, a Ciudadanos (Polgárok) jobboldali liberális párttal működött együtt. Amint arról azonban ma spanyol El País napilap beszámolt: Macronék inkább a PSOE-hoz, a szocialista munkáspárthoz közelednének.

A Macron-pártnak ugyanis nem tetszik, hogy a Ciudadanos együttműködne a konzervatív Partido Popularral és a szélsőjobboldali Vox párttal. Azaz

Macronék szerint Spanyolországban inkább azon szocialisták a progresszív Európa képviselői, akik jelenleg még a szocialista frakcióban ülnek.

Nem kizárt persze az sem, hogy Macron mindkét spanyol pártot behúzná – ezzel akár harminc mandátumot is szerezhetne még alakukó frakciójába.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek