Inkább az EU, mint a szétesés! – mondja most az északír illetőségű politikus

Szerző: Pintér Bence
2019.03.30. 18:53

A brit konzervatív kormányt kívülről támogató északír DUP alelnöke inkább bent maradna az EU-ban, csak ne essen szét az Egyesült Királyság.

Inkább az EU, mint a szétesés! – mondja most az északír illetőségű politikus

„Inkább bent maradnék az EU-ban, minthogy megkockáztassam az Egyesült Királyság szétesését” – nyilatkozta a Theresa May kormányát kívülről elviekben támogató, de May brilépési megállapodását elutasító északír unionista DUP alelnöke, a brit Nigel Dodds.

Az unionisták ugyanis csak olyan megoldást támogatnak, ami semmilyen szempontból nem helyezné különleges státuszba Észak-Írországot.

Az Ír-sziget békéjét ugyanis kicsit több mint két évtizede az is garantálja, hogy nincs kemény határ Írország és Észak-Írország között, ez azonban a brilépéssel ugye teljesen felborulhat. Ez azt jelenti, hogy vagy valamiféle különleges státuszba kerül Észak-Írország és nem lesz határ, vagy kemény határ lesz – mindkét megoldás rossz, és eddig nem sikerült átvágni a gordiuszi csomót.

Elég nehéz most külső szemmel felfejteni, hogy kinek éppen mi a véleménye az egész kilépési mizériáról, hiszen May megállapodását három alkalommal szavazta le a parlament: elvetik azt az északír unionisták mellett a munkáspártiak és a keményvonalas brilépéspártiak is, bár utóbbiak közül jó páran megszavazták most, utolsó alkalommal, miután May szépen megígérte, hogy ha így tesznek, akkor lemond. A megállapodás így sem ment át.

A DUP álláspontját tovább bonyolítja, hogy

Dodds ettől függetlenül azt mondja, hogy a kormánynak nem szabad elfogadnia, hogy az EU szerint a megállapodáson már nem fognak változtatni, ugyanakkor pártja szerinte továbbra is elkötelezett a kilépés mellett.

Arról, hogy mi van May megállapodásában, itt írtunk, arról pedig, hogy mi a helyzet jelenleg a brilépéssel, itt értekeztünk.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek