Úgy tűnik, „Erdély fővárosát” simán elnyerik a progresszívek a hagyományos pártoktól

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.29. 15:08

Még a magyarok egy része is román pártokra fog szavazni egy friss felmérés szerint Kolozsváron.

Úgy tűnik, „Erdély fővárosát” simán elnyerik a progresszívek a hagyományos pártoktól

Nagyon izgalmas eredménnyel zárult egy közvéleménykutatás Kolozsváron. Eszerint, ha most lennének a választások, a román Momentum, azaz a Mentsétek Meg Romániát (USR) párt, és a román Bajnai (Dacian Cioloș) technokrata exminiszterelnök pártjának (PLUS) választási szövetsége simán nyerné a várost, a biztos választók körében 40,4%-ot kapna, míg a városban az utóbbi évtizedekben nagyon erős Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,1, a mási országos nagypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig csupán 12,9 százalékot kapna. 

Egy kicsit torzíthat az eredményen, hogy a felmérés a PLUS megrendelésére készült. De mi lehet ebben riasztó például az RMDSZ számára? Hát például az, hogy az RMDSZ csak a szavazatok 10,8 százalékára számíthat a felmérés szerint, holott a legutóbbi mérések azt mutatják, hogy Kolozsváron 15 százalék a magyarok aránya. Tekintve, hogy  a legutóbbi népességszámlálás nyolc évvel ezelőtt volt, és azóta az etnikai arány a magyarok számára minden bizonnyal valamennyit romlott, a számok még mindig azt mutatják, hogy jelentős azoknak a magyaroknak a mennyisége, akik nem kívánnak etnikai alapon szavazni.

Az is jól mutatja azt, hogy létezik átszavazás, hogy a legutóbbi helyhatósági választásokon az RMDSZ 14,5 százalékot kapott. A felmérés szerint az USR-PLUS kolozsvári szavazóinak 10,5 százaléka magyar, ami nagyon nagy szám.

A másik nagy érdekesség, hogy a városnak nagyon népszerű polgármestere van, aki a PNL színeiben politizál. Emil Boc népszerűsége azóta töretlen, mióta  2004-ben először megnyerte a az önkormányzati választásokat (akkor még két forduló volt, és az első fordulóban harmadik helyet szerzett addigi szélsőjobbos, magyarellenes polgármester Boc támogatására buzdított, így sikerült megverni a szociáldemokata Ioan Rust).

Boc azóta volt román miniszterelnök is (erről főleg a pénzügyi válság miatt kellett lemondania), de négyévente újraválasztják a város élére, általában magabiztos győzelemmel. Ha fennmaradna a mostani közvéleménykutatásban taglalt helyzet, akkor nagy a valószínűsége, hogy 2020-ban USR-PLUS többség lesz a városi tanácsban, és Boc marad a polgármester. Hacsak addig nem történik valami.

Mindenesetre a felmérés azt is mutatja, hogy az USR párt kolozsvári politikusai is nagyon népszerűek, mind Emanuel Ungureanu parlamenti képviselő, mind Mihai Goțiu szenátor a lista élén szerepelnek, ami a helyi politikusok elfogadottságát illeti. Az USR amúgy legutóbb két Kolozs megyei parlamenti képviselőt juttatott a parlamentbe, de Adrian Dohotaru civil aktivista csalódott a pártban, kilépett, és jelenleg független parlamenti képviselőként dolgozik.

A felmérésekből kiderül, hogy a pártszövetséget zömében a diplomás fiatalok támogatják, akik jól szituáltak, aggódnak a helyi ügyek miatt, és különösen aggasztja őket a korrupció.

Amikor az Azonnali legutóbb decemberben Kolozsváron járt, akkor is tüntettek a korrupció ellen, még az ország nemzeti ünnepén is, íme:

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek