Kémiailag kasztrálnák az erőszaktevőket Salviniék – de csak ha azok is beleegyeznek ebbe

Szerző: Illés Gergő
2019.03.29. 19:37

Olaszország emellett a bosszúpornó jelensége ellen is fellépne: persze a megvalósítás módjában nincs egyetértés a koalíciós partnerek között.

Kémiailag kasztrálnák az erőszaktevőket Salviniék – de csak ha azok is beleegyeznek ebbe

Szigorúbb intézkedésekkel birkózna meg az olasz kormány a szexuális bűncselekményekkel, így a nemi erőszakkal, valamint a bosszúpornó jelenségével, írja a BBC.

Törvény kell a bosszúpornó ellen

Matteo Salvini belügyminiszter pártja, a jobboldali-bevándorlásellenes Liga például azt javasolja:

a nemi erőszakot elkövetők egy részét azok beleegyezésével kémiailag kasztrálni kéne szabadulásuk feltételeként.

Ugyanakkor ezt a nagyobbik kormánypárt, az elitellenes Öt Csillag Mozgalom nem támogatja.

Ugyanígy nem született konszenzus arról sem, hogyan kéne megbirkózni a bosszúpornó jelenségével: a képviselők között a részletek tekintetében vannak nézeteltérések. 

A bosszúpornó – vagyis mikor az áldozatokról volt partnereik, vagy hekkerek szexuális tartalmű képi anyagokat, videókat szivárogtatnak ki – depressziót és szorongást okozhat az abban érintetteknél. Ugyanakkor a jelenség meglehetősen új, számos országban nincsenek konkrét törvények a bosszúpornó ellen: így az áldozatok nem tudnak kihez fordulni, vagy túlságosan is szégyellik a megjelent képeket és videókat, ezért nem ritkán az öngyilkosságba menekülnek.

2017-ben például a 31 éves Tiziana Cantone esete rázta meg Olaszországot, aki azután vetett véget életének, hogy a róla készült szexvideók az akarata nélkül kiszivárogtak és elterjedtek a világhálón. 

Nem megy elég messzire a törvényjavaslat?

Többek között ezt a jelenséget is kezelné a „Codice rosso” (vörös szabály) névre hallgató törvényjavaslat, ugyanakkor ez olyan nagy vitákat vált ki az olasz képviselőházban, hogy a javaslatról szóló vitát csütörtökön fel is kellett függeszteni. Akkor az ellenzéki képviselők elfoglalták a kormánypárti padsorokat a törvény elleni tiltakozásul, így a törvényhozás csak jövő kedden térhet vissza a vitára újra.

Egyébként az Öt Csillag Mozgalom egyik képviselője, Giulia Sarti is a bosszúpornó áldozatává vált nemrégiben.

Az ügyről azt nyilatkozta, hogy képviselőként talán része lehet abban, hogy beavatkozzanak a jelenséggel szemben. Meglepő módon Sarti mégis a baloldali Szabadok és Egyenlők pártszövetség képviselőnője által beterjesztett, bosszúpornót kriminalizáló javaslat ellen szavazott: szerinte Boldrini javaslata

nem megy elég messze a jelenség kezelését illetően. 

„Ez egy rendkívül érzékeny téma, melyről nemcsak a parlamentben, de jogi és társadalmi szinten is kell vitatkozni. Mindenekelőtt pedig be kell vonni szakértőket, az áldozatokat, a családokat, elemzőket, jogászokat, és minden releváns állami szereplőt. Nagyon fontos témáról beszélünk, így a törvény sem lehet hiányos” – nyilatkozott az Öt Csillag képviselőnője.

Oké, kasztrálunk, de csak ha te is beleegyezel!

A kémiai kasztrációt felvető jobboldali Liga már nem nyúlt ennyire érzékenyen a nemi erőszak témájába, az Öt Csillagtól meg is kapták, hogy csupán „politikai propagandára” használják a kasztráció ötletét. Mégis, Matteo Salvini úgy véli, a kasztráció lenne a megfelelő büntetés annak a három fiatal férfinek, akik nemrégiben egy, a szicíliai Cataniában turistáskodó, 19 éves amerikai nőt erőszakoltak meg csoportosan.

„A Cataniában a turistát megerőszakoló férgek számára nincs engedmény: megfelelő büntetés és kémiai kasztráció kell”

– tweetelte az olasz belügyminiszter.

A Liga javaslata ugyanakkor az erőszaktevők beleegyezéséhez kötné a kasztrációt, ez pedig a szabadlábra helyezésük feltétele lenne. Épp ezt kritizálta az Öt Csillag Mozgalom képviselője, Veronica Giannone is, szerinte vicc azt mondani, hogy valakit kasztrálnának, de csak akkor, ha az is beleegyezik.

Mégis, egy ilyen szabályozás nem lenne precedens nélküli: az Egyesült Királyságban és Németországban már felajánlanak az erőszaktevőknek kasztrációt a libidójuk csökkentésére, de

Lengyelországban, Moldovában és Oroszországban például egyes erőszaktevők és pedofilok esetében kötelező a kémiai kasztráció.

BORÍTÓKÉP: Rómában a nőkkel szembeni erőszak ellen tüntetnek 2018 nyarán / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek