Nácik akasztják fel a Rammstein tagjait: megérkezett a német metálzenekar új klipje

2019.03.28. 18:43

Már az új szám beharangozóján is kiakadtak Németországban. És ha ez nem lenne elég, május 17-én jön a hetedik Rammstein-album!

A Rammstein mindig híres volt provokatív művészetéről. A német metálbanda most sem cáfolta meg magát: március 28-án Deutschland címmel egy olyan új klippel lepték meg a rajongókat, ami biztosan meg fogja osztani a németeket. A szám egyúttal ízelítőt ad a Rammstein május 17-én megjelenő, új albumáról.

Semmi különös, csak egy újabb Rammstein-szám...

Zeneileg a Deutschland tökéletesen hozza azt, amit a Rammsteintől korábban már megszokhattunk: nem túl szofisztikált, de annál keményebben hangzó német szavak – és főleg a kihagyhatatlan személyes névmások – egymás után pakolgatva, de az összkép kifejezetten stílusosan rammsteines lett.

Leginkább a klip az, ami kiegészíti a túl sok meglepetést nem tartogató zenét: elsőrangú médiahekk volt a holokauszttal beharangozni a Deutschland-videót,

habár a szám maga ennél sokkal több német történelmi témát ölel fel.

A klip nagyon ügyesen ugrál térben és időben, a nácik mellett helyt kapott benne a középkori lovagok világa, ahogyan nem maradhattak ki az NDK rettegett, egyenruhás-szemüveges hivatalnokai sem. Sőt, a hatásosan szürreális videó még egy kis sci-fi vonalat is tartogat. Ezen felül a Rammstein korábbi számaira is találni utalásokat:

echoként visszhangozza a szöveg a németeknek a nemzetiközi áttörést hozó Du hast című számot, megjelenik a klipben az Engel dal angyala, a levezetés pedig a Sonne dallamait idézi fel.

...Ami máris sokakat kiakasztott

Az említett médiahekk telitalálat volt amúgy: már a beharangozó, félperces videón is kiakadtak a németországi zsidó képviselők és a politikusok. Pedig ott még mindössze annyit láthattunk, hogy a Rammstein tagjai egy náci koncentrációs táborban, sárga csillaggal a mellkasukon és kötéllel a nyakukon várakoznak a kivégzésükre.

Mint azt a német Bild írja, Charlotte Knobloch holokauszttúlélő, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának korábbi elnöke szerint a banda ezzel átlépett egy határt,

visszataszítónak nevezve, hogy a Rammstein szórakoztatás céljából erőszakolja meg milliók szenvedését és halálát.

Hasonló véleményt fogalmazott meg az Oktatási, Tudományos és Kulturális Minisztérium CDU-s minisztere, Karin Prien is, aki undorító ízléstelenségnek nevezte az új szám beharangozóját, ami csak a klikvadászatot szolgálja.

Ennél higgadtabb hangnemben nyilatkozott a jobboldali liberális FDP frakcióvezető-helyettese, Alexander Lambsdorff gróf, aki leszögezte: a holokausztot semmilyen körülmények között nem lehet reklámként használni. Azonban hozzátette,

meg kell várni, hogy az új számmal a Rammstein hozzájárul-e a holokauszt feldolgozásához.

Akárhogyan is ítéljük meg a Deutschland című számot, az biztos, hogy ez a második új dal, amit a Rammstein legutóbbi nagylemeze óta megismerhetünk, és arra is sokat kellett várni: immáron három esztendeje, hogy a banda – hosszú évek hallgatása után – bemutatta a korábbi Rammstein-dalok szövegeit felhasználó Ramm4 című számot.

Tíz évet kellett várni az új Rammstein-lemezre

A május 17-én érkező nagylemezre egyáltalán nem túlzás visszatérő anyagként gondolni, tekintve, hogy a német banda legutóbbi stúdióalbuma már majdnem tízéves: a Liebe ist für alle da nevet viselő lemez 2009. október 16-án jött ki. Azóta csupán a Made in Germany 1995-2011 válogatásalbumnak, valamint a tavalyelőtt kiadott, a saját nemében műremeknek számító Rammstein: Paris élő koncert DVD-ének örülhettek a rajongók.

Az, hogy az új lemezre majdnem tíz évet kell várni, nem meglepő. Aki ismeri a bandát, tudja, hogy nem arról van szó, hogy az énekes Till Lindemann vezeti a több, mint húsz éve változatlan felállásban zenélő formációt. Sokkal inkább arról, hogy

mind a hat tag egyenrangú, önálló személyiséggel, ötletekkel, elképzelésekkel – ami iszonyatosan megnehezíti olyan koncepciók kidolgozását, amibe mindenki bele tud egyezni.

Ez fokozottan érvényes a lemezírásra.

A visszatérő albumot a német ipari metálosok egy május végén kezdődő, több hónapot felölelő európai turnékörút keretében mutatják be a közönségnek. A Rammstein ugyan most Magyarországra nem látogat el, de – aki valahogyan még tud jegyet szerezni az amúgy gyorsan teltházassá váló koncertekre – hozzánk legközelebb Bécsben vagy Prágában csípheti el őket.

NYITÓKÉP: Rammstein / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek