+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 28. csütörtök, 11:14
Száznál is több bevándorló utazott az eltérített tankerhajón: nem akartak visszamenni Líbiába.

A máltai fegyveres erők különleges egységei vetettek véget annak a szokatlan incidensnek, mely során Európába igyekvő bevándorlók térítettek el egy Törökországból Líbiába tartó tankerhajót. Máltai sajtóinformációk szerint az Elhiblu 1 legénységét az EU földközi-tengeri határait védelmező hadműveletben résztvevő repülőgépről utasították, hogy mentse meg a halálos veszélyben lévő bevándorlókat, mivel a líbiai partiőrség képtelen erre.

 

A török hajó kapitánya eleget is tett a kérésnek, ám

 

amikor kiderült, hogy a hajó visszavinné a tengerből kimentett bevándorlókat Líbiába, akkor kisebb zendülés tört ki a fedélzeten, és a bevándorlók átvették az irányítást.

 

A legénységet arra kényszerítették, hogy eredeti tervükkel ellentétben a legközelebbi uniós tagállam, Málta felé vegyék az irányt.

 

MÁLTA LÉGVONALBAN 350 KILOMÉTERRE FEKSZIK LÍBIA NYUGATI PARTJAITÓL

 

A szigetországhoz közeledve a helyi partiőrség felvette a kapcsolatot a hajóval, így fény derült arra, hogy azt eltérítették. A máltai hatóságok ezután döntöttek a mentőakcióról. A visszafoglalt hajót máltai kikötőbe vontatták. Arról nem érkezett pontos információ, hogy a fedélzeten utazó 108 bevándorló közül hányan vettek aktívan részt az Elhiblu 1 eltérítésében, de négy embert rögtön a partotérést követően őrizetbe vettek.

 

Az Európai Unió épp a napokban jelentette be, hogy az olasz kormány nyomására felhagynak a hajókkal való járőrözéssel a Földközi-tengeren. A római vezetés ugyanis úgy döntött, hogy a továbbiakban nem hajlandóak befogadni a tengerből kimenekített bevándorlókat.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A volt pártelnök reméli, nem kell, hogy megforduljon a kilépés gondolata a fejében, és abban is bízik, másoknak sem kell majd otthagyniuk a Jobbikot.

Elvileg Gyurcsány, majd a Pesti Srácok Youtube-csatornája letiltása miatt akár egy platformra is kerülhetnének, de a DK szóvivője eloszlatta a nagykoalíció reményét.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

Az új bevándorlási szabályok első részletei alapján egy egész magyar iparág fog megszűnni, a britek pontrendszert találtak ki ahhoz, kit engednek be magukhoz dolgozni.

Milanović elnöki beszédében az egységet hangsúlyozta, bár korábban Horvátország minden szomszédjával sikeresen összeveszett. Milyen elnök lesz?

Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobbközép pártok európai családjában.

Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás