+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 28. csütörtök, 11:14
Száznál is több bevándorló utazott az eltérített tankerhajón: nem akartak visszamenni Líbiába.

A máltai fegyveres erők különleges egységei vetettek véget annak a szokatlan incidensnek, mely során Európába igyekvő bevándorlók térítettek el egy Törökországból Líbiába tartó tankerhajót. Máltai sajtóinformációk szerint az Elhiblu 1 legénységét az EU földközi-tengeri határait védelmező hadműveletben résztvevő repülőgépről utasították, hogy mentse meg a halálos veszélyben lévő bevándorlókat, mivel a líbiai partiőrség képtelen erre.

 

A török hajó kapitánya eleget is tett a kérésnek, ám

 

amikor kiderült, hogy a hajó visszavinné a tengerből kimentett bevándorlókat Líbiába, akkor kisebb zendülés tört ki a fedélzeten, és a bevándorlók átvették az irányítást.

 

A legénységet arra kényszerítették, hogy eredeti tervükkel ellentétben a legközelebbi uniós tagállam, Málta felé vegyék az irányt.

 

MÁLTA LÉGVONALBAN 350 KILOMÉTERRE FEKSZIK LÍBIA NYUGATI PARTJAITÓL

 

A szigetországhoz közeledve a helyi partiőrség felvette a kapcsolatot a hajóval, így fény derült arra, hogy azt eltérítették. A máltai hatóságok ezután döntöttek a mentőakcióról. A visszafoglalt hajót máltai kikötőbe vontatták. Arról nem érkezett pontos információ, hogy a fedélzeten utazó 108 bevándorló közül hányan vettek aktívan részt az Elhiblu 1 eltérítésében, de négy embert rögtön a partotérést követően őrizetbe vettek.

 

Az Európai Unió épp a napokban jelentette be, hogy az olasz kormány nyomására felhagynak a hajókkal való járőrözéssel a Földközi-tengeren. A római vezetés ugyanis úgy döntött, hogy a továbbiakban nem hajlandóak befogadni a tengerből kimenekített bevándorlókat.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kifürkészhetetlen utak ezek: miközben egykori párttársa épp életre hívta a Magyar Gárda utódját, Vona még a hiphopos mutogatást is imitálja kicsit.

Persze akkor, ha nem variáltak kicsit a jegyfoglalásokkal, de így is tény: a stadionépítési láz első hullámában átadott Nagyerdei Stadionnak az egyötödét használják csak átlagban.

Az euroszkeptikus politikus fényűző életének hátterét egy öttagú bizottság vizsgálja. Úgy panaszkodott szegénységére, hogy London legmenőbb negyedén fizettek neki lakást.

Vajon idén is lehal a valasztas.hu a szavazás napján? Lesznek kígyózó sorok az urnák előtt? És egyáltalán mennyibe kerül lebonyolítani az EP-választást? Az Azonnalinak a Nemzeti Választási Iroda válaszolt!

A szombaton még Strache mögött álló külügyminiszter, akinek az esküvőjén Putyin is ott volt, végül inkább maradna a Kurz-kormányban. A többi FPÖ-s miniszteren kívül Strache felesége is távozik.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

A Tanácstalan Köztársaság friss eseményének témája, hogy hogyan építették le itthon a környezetvédelmet.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás