Meghekkelték a parkolási maffia elleni élharcossá lett Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.27. 10:34

Ugyan veszteséges Zuglóban a két éve bevezetett parkolási rendszer, Karácsony Gergely polgármester szerint ő eddig is csatát vívott annak megváltoztatásáért. A politikus mindezt ellene demonstráló aktivisták gyűrűjében mondta egy sajtótájékoztatón a Városházán, ahol időhiányra hivatkozva alig lehetett kérdezni.

Meghekkelték a parkolási maffia elleni élharcossá lett Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját

Ugyan a párbeszédes Karácsony Gergely zuglói polgármester két éve tartózkodott, mikor a fideszes és MSZP-s önkormányzati képviselők megszavazták a kerület számára előnytelen parkolási szerződést, a politikus szerdán a parkolási maffia ellen szólalt fel a Városházán tartott sajtótájékoztatóján. Ezen több – Karácsony szerint jobbikos – aktivista is részt vett, akik Karácsonyt a parkolási maffiával összekötő táblákat tartottak fel.

Karácsony beleállt a parkolás ügyébe

A 444 budapesti parkolási maffiáról szóló filmje hívta fel rá a figyelmet: a Zuglóban veszteséges parkolást okozó szerződés elfogadásakor Karácsony tartózkodott. Ezzel kapcsolatban Karácsony gyakorlatilag elismerte az ATV-ben kedden: Fidesz-MSZP háttéralku született.

„Ez elég nagy baj, és elég rossz hír arra nézve, hogy én egyébként milyen politikai közösségnek a tagjaként indulok ezen a választáson, és ezen a helyzeten kéne változtatnunk”

– fejtegette Karácsony a műsorban. Ilyen előzménnyel tartotta jó ötletnek a politikus, hogy sajtótájékoztatót tartson „Megállítjuk a fővárosi parkolási maffiát!” címmel. Karácsony a sajtótájékoztatón – miután köszöntötte a „jobbikos barátainak” nevezett aktivistákat, arról beszélt: a budapesti parkolási rendszer úgy rossz, ahogy van. Emlékeztetett: kezdeményezte Varga Mihály pénzügyminiszternél, hogy a zuglói parkolási automatákat elsőként kössék be a NAV-hoz. Emellett felszólított minden budapesti kerületi, illetve fővárosi vezetőt, hogy a parkolással kapcsolatos minden információját ossza meg a nyilvánossággal. Emellett egységes parkolási rendszert is követelt.

„Legyen nagyon világos, egy olyan polgármester áll önökkel szemben, aki a maga csatáját eddig is vívta annak érdekében, hogy egy korszerűbb, átláthatóbb és alacsonyabb költségű parkolási rendszert üzemeltessen”

– mondta Karácsony, hangsúlyozva: nem veszi a nyakára mások rossz döntéseit, azokat azonban szeretné megváltoztatni majd főpolgármesterként is.

Hogy pontosan hogyan vívta eddig ezt a csatát Karácsony, arra egyébként nem tért ki.

Hozzátette: biztos abban, hogy azok a pártok, amelyek őt főpolgármester-jelöltként támogatják elkötelezettek abban, hogy a parkolás területén rendet teremtsenek, és a régi, adott esetben alkuk által meghatározott világon túllépjenek. Szerinte egyébként „ha vannak is rossz döntéseink”, arról a közvélemény azért tudhat, mert Zuglóban minden szerződést nyilvánosságra hoznak.

MOLINÓKKAL IS ÉRKEZTEK AZ AKTIVISTÁK

„Azokat, akik most táblákat mutogatnak, szövetségesként kezelem abban a harcban, amit ennek a parkolási rendszernek a megváltoztatása érdekében közösen vívünk” – szólította meg az ellene demonstráló fiatalokat. 

Csak egyet kérdezhetett az Azonnali

Az Azonnali több kérdést is szeretett volna feltenni a politikusnak, ám csak egyre volt lehetőségünk, miután arra hivatkoztak, hamarosan kezdetét veszi a Fővárosi Közgyűlés ülése. Arról kérdeztük Karácsonyt, hogy ha két éve szemet hunyt egy Fidesz-MSZP háttéralku felett, nem fordult a nyilvánossághoz, nem verte az asztalt, így hát miért tenne másképp, ha főpolgármesterré választják?

A politikus válaszában arról beszélt: amikor a sajtó erről őt megkérdezte, ő elmondta, miért nem támogatta az előterjesztést. Ezen a ponton megkérdeztük, hogy miért nem szavazott nemmel tartózkodás helyett, de Karácsony a kérdést figyelmen kívül hagyva azzal folytatta: „éppen egy olyan folyamatban vagyunk, ahol a parkolási rendszerünket újra tudjuk gondolni, és éppen azért kell a nyilvánossághoz fordulni, hogy világos legyen, hogy

ezeknek a köröknek a megszűnéséhez kell a választópolgárok támogatása, kellenek a jobbikos aktivisták is, akik szerintem rossz célpontot választottak ebben az ügyben”.

Az Azonnali ezt követően azt a kérdést tette fel, hogy ha egyszer Karácsony látta, hogy korrupt az MSZP, miért lett a miniszterelnök-, majd a főpolgármester-jelöltjük – esetleg azért, hogy belülről bomlassza a rendszert? Ám erre már nem kaptunk választ, elvették tőlünk a szót időhiányra hivatkozva. Miután az Azonnalinak nem volt lehetősége további kérdéseket feltenni, ezért szerdán interjút kértünk Karácsony Gergelytől a témában. 

Emlékezetes: a Párbeszéd politikusa az Azonnalinak adott legutóbbi nagyinterjúban többek közt arról beszélt,

agyvérzést kap, ha elvtelenséggel vádolják.

Az LMP átpakolná a parkolás ügyét

Karácsony előtt egyébként az LMP-s Gál József is sajtótájékoztatót tartott.

AZ LMP-S GÁL JÓZSEF, MÖGÖTTE A VÁRAKOZÓ KARÁCSONY GERGELY

Jelezte: olyan javaslatot terjeszt be a közgyűlés elé, amely felkérné a főpolgármestert, hogy dolgozzon ki egy előterjesztést, ami a kerületektől elvenné és kizárólagosan a főváros hatáskörébe tenné a parkolást.

FRISSÍTÉS (12:40): A demonstrációt Puzsér Róbert, az LMP és a Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt stábja szervezte, ezt a Facebookon később fel is vállalták. A sajtótájékoztatóról beszámoló állami hírügynökség, az MTI pedig csak erről az egy mozzanatról nem írt hírében.

FOTÓK: Hutter Marianna / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek