Gyerekrablós álhírek miatt indult hajtóvadászat romák ellen Franciaországban

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.27. 16:14

A hatóságok nem győzik hangsúlyozni, hogy nem árt az óvatosság a közösségi médiában terjedő információk kapcsán.

Gyerekrablós álhírek miatt indult hajtóvadászat romák ellen Franciaországban

A francia főváros nem túl jó hírű észak-keleti agglomerációjában, Seine-Saint-Denis megyében több kisebb zavargás történt a napokban, miután a közösségi médiában a környéken garázdálkodó roma gyerekrabló-bandákról szóló posztok kezdtek el terjedni – adta hírül a francia közszolgálati rádió. Clichy-sous-Bois-ban és Bobigny-ben botokkal és késekkel felfegyverkezett emberek tucatjai követelték a hatóságoktól, hogy lépjenek fel az állítólagos emberrablásokkal szemben.

Sokan azonban nem várták meg a rendőrségi intézkedést, és inkább a saját kezükbe vették az igazságszolgáltatást.

Több roma származású embert is megvertek, a járműveiket is felgyújtották, és voltak olyanok, akiket rendőröknek kellett kimenekíteniük a rendbontók elől. A támadásokkal összefüggésben több embert letartóztattak, de sajtóbeszámolók szerint a Párizs környékén élő romák továbbra is félelemben élnek. A Bobigny szegénytelepnél például kisebb őrtornyokat is felállítottak.

A zavargást kirobbantó bejegyzések ráadásul valótlan információkat tartalmaznak.

A francia rendőrség szintén a közösségi médiában megjelent közleményben kérte a lakosságot, hogy megosztásaikkal ne tartsák fenn az álhírre alapozó hisztériát. Azt elismerték, hogy két kiskorú a szüleikkel együtt tényleg tett a napokban feljelentést emberrablási kísérlet miatt, de mint kiderült, valótlanul állították a gyerekek, hogy el akarták volna őket rabolni.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek