+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. március 26. kedd, 12:28
A kormánypárti média felmelegítette az LMP és a Jobbik flörtjének ügyét, de az európai zöldek frakcióvezetői szerint a Fidesz szélsőjobbra tolódása miatt őrült helyzet van Magyarországon, és amíg csak önkormányzati együttműködésről van szó az LMP és a Jobbik között, addig nincs ezzel semmi probléma.

Mint arról hétfő este megemlékeztünk: a kormánymédia – miután az LMP mellett a Jobbik is beállt Puzsér Róbert mögé a főpolgármester-választási kampányban – felmelegítette az Azonnali hetekkel ezelőtti sztoriját, amely arról szólt, hogy Philippe Lamberts, az EP zöldfrakciójának egyik vezetője azt nyilatkozta nekünk, hogy ha az LMP-sek együttműködnek a Jobbikkal, vagyis közös listát állítanak az EP-választáson, kizárják őket az Európai Zöldek pártcsaládjából.

 

Később az Azonnali megkérdezte Thomas Waitz osztrák EP-képviselőt is, az Európai Zöld Párt elnökségének kelet-közép-európai pártokkal kapcsolatot tartó tagját is az ügyben, aki elmondta: az állította volna nehéz helyzet elé a zöldeket, ha az LMP közös EP-listát állít a Jobbikkal, mert az, „ha a parlamentben vagy önkormányzatban együttműködnek pártok, az demokráciában egy normális dolog”. Időközben azonban mindkét párt külön listát állított az EP-választásra, tehát a történet tárgytalanná vált, ennek ellenére került most elő a Hír TV-n, majd a Lokálban is.

 

Őrült helyzet Magyarországon

 

Az Azonnali jelen volt az európai parlamenti frakciók hagyományos strasbourgi sajtótájékoztatóján kedd délelőtt, ahol egy Hír TV-s újságíró erről kérdezte a Zöldek frakcióvezetőit, Ska Kellert és Philippe Lamberts-t, kitérve arra, hogy az LMP és a Jobbik is Puzsér Róbert főpolgármesteri kampányát támogatja.

 

Ska Keller, hogy már évekkel ezelőtt felléptek a Jobbikkal szemben, amikor cigány falvakat támadtak meg, ő maga is demonstrált ez ellen. 

 

De értékelése szerint mostanság egy őrült helyzet van Magyarországon, mivel a Fidesz – ami, hangsúlyozta Keller, a Néppárt tagja – kiment a szélsőjobbra, és mivel ott már nincs hely, ezért a korábban szélsőséges Jobbik megy középre.

 

Továbbra sem támogatja őket, de más már a helyzet Magyarországon.


 
„Mi a CETA ellen szavaztunk, a szélsőjobb is, ez szélsőjobboldalivá tesz minket? Nem hiszem. Erre a helyzetre nincs mit mondanom, amennyiben lenne egy szervezettebb együttműködés, akkor lenne miről beszélni, de addig nincs” – mondta ugyanerre a kérdésre Phillipe Lamberts, a zöldfrakció másik frakcióvezetője.

 

FOTÓ: Laurie Dieffembacq / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Napokkal az EP-választás előtt bejelentette a volt görög pénzügyminiszter: nem azért indult, hogy megválasszák, hanem azért, hogy a német nagyközönség előtt végigvitázhassa a kampányt.

A progresszívek lettek a legerősebbek az EP-választáson Szlovákiában, bejutási küszöbön a Csáky Pál-féle MKP.

Mi az egyes olasz pártok célja, álomeredménye a mostani választáson? Összefoglaltuk!

Mi kell ahhoz, hogy szavazzak? Egyáltalán: kire lehet szavazni? Gyorstalpaló bizonytalanoknak.

A dublini választókerületet meg is nyerhette a korábban esélytelen zöldpárt, országosan pedig a jobbközép örülhet.

A hét kérdése

Eljött az igazság pillanata az Azonnalin: mondd meg nekünk, kire szavazol május 26-án!

Azért ide elnéznénk

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrában május 31-én.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A régió legjobbjait a Pécsi Borozó válogatta össze, június 15-én lehet megkóstolni őket.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás