+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. március 26. kedd, 12:40
Szerintük Soros György és Jean-Claude Junckerrel továbbra is kampányol a kormány. A néppárti frakció alelnöke szerint a Fidesz ügye még nincs lezárva.

Az Európai Parlament progresszív-liberális frakciójának, az ALDE-nak a vezetője, Guy Verhofstadt budapesti képekkel kezdte a szokásos kedd reggeli sajtótájékoztatóján Strasbourgban. Azokkal a magyar kormány által a magyar adófizetők pénzéből fizetett, jól ismert szórólapokat ábrázolták mondanivalójukat, amelyeken Jean-Claude Juncker és Soros György látható.

 

„Tegnap a magyar kormány minden állampolgárnak elküldte ezeket a szórólapokat, miközben Szájer még mindig a néppárti képviselõcsoport alelnöke és chief whip – ezek a dolgok továbbra is megtörténnek Magyarországon. Egy vicc, ami történik. A Néppárt minden hitelességét és morális autoritását elvesztette arra, hogy az új ciklusban vezethesse Európát” – mondta Guy Verhofstadt, az ALDE vezetője. 

 

Néppárt: Önök szerint fog még ezzel foglalkozni valaki?

 

Közvetlenül ezután következett a jobbközép Európai Néppárt sajtótájékoztatója is, tőlük megkérdezték, hogy ha egyszer fel lett függesztve a nagyobbik magyar kormánypárt Néppárt-tagsága, miért ül még bent a Fidesz a képviselőcsoportjukban? „Orbánnal kapcsolatban nincs még végső döntés, és amíg ez nincs meg, addig nem kellene viselni a következményeit a parlamenti csoportban sem. Különben is, a parlamenti csoportban egész más a procedúra, és meg kell mondanom, a csoporton belül még senki nem kezdeményezte a Fidesz felfüggesztését” – mondta Esteban Gonzalez Pons, az EPP-frakció spanyol alelnöke.

 

KÖZÉPEN A SPANYOL NÉPPÁRTI POLITIKUS. FOTÓ: WIKIMEDIA

 

Később, amikor rákérdeztek, hogy akkor tulajdonképpen milyen következményei vannak annak, hogy a Fideszt felfüggesztették, Gonzalez Pons elmondta, hogy a párt nem egyenlő az EP-frakcióval, mindkettőben vannak olyanok, akik a másikban nincsenek benne:

 

„Még egyszer megismétlem, senki nem kérte a frakcióban az eljárás elindítását, és gondoljanak bele, a maival együtt még egy plenáris van, önök szerint fog még ezzel foglalkozni valaki?”

 

A Fidesz amúgy a frakcióban is fel van függesztve, a sajtóosztályuk nemrég az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy a fideszes képviselőkre a frakción belül is nagyjából ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint a pártcsaládban: az üléseken ugyan részt vehetnek, de nem szavazhatnak, tehát nem vehetnek részt a döntéshozatalban, nem jelölhetnek pozíciókra jelölteket.

 

Szájer József úgy tűnik, maradni fog már a ciklus végéig alelnöknek is. A fideszes politikus chief whipként is tevékenykedik, azaz ő rendezi össze a plenáris ülések előtt, hogy hogyan fognak szavazni a néppárti frakció képviselői adott ügyekben, elsimítja a vitás helyzeteket.

 

Az Azonnali sajnos sem az ALDE, sem a Néppárt sajtótájékoztatóján sem lett felszólítva, hogy kérdezzen.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

Amikor már úgy tűnt, hogy a kommunisták akarata érvényesül, közbelépett az alkotmánybíróság.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás