+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. március 26. kedd, 12:40
Szerintük Soros György és Jean-Claude Junckerrel továbbra is kampányol a kormány. A néppárti frakció alelnöke szerint a Fidesz ügye még nincs lezárva.

Az Európai Parlament progresszív-liberális frakciójának, az ALDE-nak a vezetője, Guy Verhofstadt budapesti képekkel kezdte a szokásos kedd reggeli sajtótájékoztatóján Strasbourgban. Azokkal a magyar kormány által a magyar adófizetők pénzéből fizetett, jól ismert szórólapokat ábrázolták mondanivalójukat, amelyeken Jean-Claude Juncker és Soros György látható.

 

„Tegnap a magyar kormány minden állampolgárnak elküldte ezeket a szórólapokat, miközben Szájer még mindig a néppárti képviselõcsoport alelnöke és chief whip – ezek a dolgok továbbra is megtörténnek Magyarországon. Egy vicc, ami történik. A Néppárt minden hitelességét és morális autoritását elvesztette arra, hogy az új ciklusban vezethesse Európát” – mondta Guy Verhofstadt, az ALDE vezetője. 

 

Néppárt: Önök szerint fog még ezzel foglalkozni valaki?

 

Közvetlenül ezután következett a jobbközép Európai Néppárt sajtótájékoztatója is, tőlük megkérdezték, hogy ha egyszer fel lett függesztve a nagyobbik magyar kormánypárt Néppárt-tagsága, miért ül még bent a Fidesz a képviselőcsoportjukban? „Orbánnal kapcsolatban nincs még végső döntés, és amíg ez nincs meg, addig nem kellene viselni a következményeit a parlamenti csoportban sem. Különben is, a parlamenti csoportban egész más a procedúra, és meg kell mondanom, a csoporton belül még senki nem kezdeményezte a Fidesz felfüggesztését” – mondta Esteban Gonzalez Pons, az EPP-frakció spanyol alelnöke.

 

KÖZÉPEN A SPANYOL NÉPPÁRTI POLITIKUS. FOTÓ: WIKIMEDIA

 

Később, amikor rákérdeztek, hogy akkor tulajdonképpen milyen következményei vannak annak, hogy a Fideszt felfüggesztették, Gonzalez Pons elmondta, hogy a párt nem egyenlő az EP-frakcióval, mindkettőben vannak olyanok, akik a másikban nincsenek benne:

 

„Még egyszer megismétlem, senki nem kérte a frakcióban az eljárás elindítását, és gondoljanak bele, a maival együtt még egy plenáris van, önök szerint fog még ezzel foglalkozni valaki?”

 

A Fidesz amúgy a frakcióban is fel van függesztve, a sajtóosztályuk nemrég az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy a fideszes képviselőkre a frakción belül is nagyjából ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint a pártcsaládban: az üléseken ugyan részt vehetnek, de nem szavazhatnak, tehát nem vehetnek részt a döntéshozatalban, nem jelölhetnek pozíciókra jelölteket.

 

Szájer József úgy tűnik, maradni fog már a ciklus végéig alelnöknek is. A fideszes politikus chief whipként is tevékenykedik, azaz ő rendezi össze a plenáris ülések előtt, hogy hogyan fognak szavazni a néppárti frakció képviselői adott ügyekben, elsimítja a vitás helyzeteket.

 

Az Azonnali sajnos sem az ALDE, sem a Néppárt sajtótájékoztatóján sem lett felszólítva, hogy kérdezzen.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az európai liberálisoknak kínos volt, hogy a nevüket is lekopizó román tagpártjuk a szocdemekkel kormányoz együtt, Verhofstadt egy nappal a román EP-választás előtt szövetségest váltott.

Kevesebb, mint feleannyian bíznak csak az orosz elnökben, mint a Krím négy évvel ezelőtti annektálása után.

A dublini választókerületet meg is nyerhette a korábban esélytelen zöldpárt, országosan pedig a jobbközép örülhet.

„Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban”: ha ilyen az ellenszél, akkor milyen lenne az igazi hátszél?

Nem tudod még, kire szavazz? Az euandi2019 elmondja neked, miután kitöltötted. És ennél még sokkal, de sokkal többet is!

A hét kérdése

Eljött az igazság pillanata az Azonnalin: mondd meg nekünk, kire szavazol május 26-án!

Azért ide elnéznénk

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrában május 31-én.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A régió legjobbjait a Pécsi Borozó válogatta össze, június 15-én lehet megkóstolni őket.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás