+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. március 26. kedd, 12:40
Szerintük Soros György és Jean-Claude Junckerrel továbbra is kampányol a kormány. A néppárti frakció alelnöke szerint a Fidesz ügye még nincs lezárva.

Az Európai Parlament progresszív-liberális frakciójának, az ALDE-nak a vezetője, Guy Verhofstadt budapesti képekkel kezdte a szokásos kedd reggeli sajtótájékoztatóján Strasbourgban. Azokkal a magyar kormány által a magyar adófizetők pénzéből fizetett, jól ismert szórólapokat ábrázolták mondanivalójukat, amelyeken Jean-Claude Juncker és Soros György látható.

 

„Tegnap a magyar kormány minden állampolgárnak elküldte ezeket a szórólapokat, miközben Szájer még mindig a néppárti képviselõcsoport alelnöke és chief whip – ezek a dolgok továbbra is megtörténnek Magyarországon. Egy vicc, ami történik. A Néppárt minden hitelességét és morális autoritását elvesztette arra, hogy az új ciklusban vezethesse Európát” – mondta Guy Verhofstadt, az ALDE vezetője. 

 

Néppárt: Önök szerint fog még ezzel foglalkozni valaki?

 

Közvetlenül ezután következett a jobbközép Európai Néppárt sajtótájékoztatója is, tőlük megkérdezték, hogy ha egyszer fel lett függesztve a nagyobbik magyar kormánypárt Néppárt-tagsága, miért ül még bent a Fidesz a képviselőcsoportjukban? „Orbánnal kapcsolatban nincs még végső döntés, és amíg ez nincs meg, addig nem kellene viselni a következményeit a parlamenti csoportban sem. Különben is, a parlamenti csoportban egész más a procedúra, és meg kell mondanom, a csoporton belül még senki nem kezdeményezte a Fidesz felfüggesztését” – mondta Esteban Gonzalez Pons, az EPP-frakció spanyol alelnöke.

 

KÖZÉPEN A SPANYOL NÉPPÁRTI POLITIKUS. FOTÓ: WIKIMEDIA

 

Később, amikor rákérdeztek, hogy akkor tulajdonképpen milyen következményei vannak annak, hogy a Fideszt felfüggesztették, Gonzalez Pons elmondta, hogy a párt nem egyenlő az EP-frakcióval, mindkettőben vannak olyanok, akik a másikban nincsenek benne:

 

„Még egyszer megismétlem, senki nem kérte a frakcióban az eljárás elindítását, és gondoljanak bele, a maival együtt még egy plenáris van, önök szerint fog még ezzel foglalkozni valaki?”

 

A Fidesz amúgy a frakcióban is fel van függesztve, a sajtóosztályuk nemrég az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy a fideszes képviselőkre a frakción belül is nagyjából ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint a pártcsaládban: az üléseken ugyan részt vehetnek, de nem szavazhatnak, tehát nem vehetnek részt a döntéshozatalban, nem jelölhetnek pozíciókra jelölteket.

 

Szájer József úgy tűnik, maradni fog már a ciklus végéig alelnöknek is. A fideszes politikus chief whipként is tevékenykedik, azaz ő rendezi össze a plenáris ülések előtt, hogy hogyan fognak szavazni a néppárti frakció képviselői adott ügyekben, elsimítja a vitás helyzeteket.

 

Az Azonnali sajnos sem az ALDE, sem a Néppárt sajtótájékoztatóján sem lett felszólítva, hogy kérdezzen.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A nagyszabású tervvel az EP-s mainstreamet sikerült lecsitítani, de a legfőbb kérdés továbbra is az: mit szólnak ehhez az általában szűkmarkú nettó befizetők? Mutatjuk az erőviszonyokat!

Az olasz külügyminiszter június közepétől megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez nehézkes, mert az osztrák határszakaszon a beutazást Bécs nem engedi.

Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás