A kínai kormány valamiért elégetett egy Cthulhuról szóló könyvet

Szerző: Pintér Bence
2019.03.26. 08:47

A kizárólag exportra szánt szerepjátékos könyvben valami nem tetszett a kínai kormány cenzorának, megsemmisítették az összeset.

A kínai kormány valamiért elégetett egy Cthulhuról szóló könyvet

Nemrég beszámoltunk róla itt a Könyves Kálmán rovatban, hogy a klasszikus horrorszerző, H. P. Lovecraft rajongótábora világszerte, így hazánkban is virágzik, naponta új és új videójátékok, könyvek, társas- és szerepjátékok készülnek a Lovecraft és követői által megálmodott Cthulhu-mítosz világában.

Egy, a Cthulhu-mítosz világában játszódó szerepjátékhoz, a Call of Chtulhuhoz készített kiegészítő könyvet a Sons of the Singularity The Sasson Files címmel: a könyv olyan küldetéseket írt le, illetve szolgáltatott hozzájuk segédanyagokat, amelyek a húszas években, Sanghajban játszódnak. A könyvet – mint oly sok más könyvet manapság – gazdasági okokból Kínában nyomtatták, a munka el is készült,

a kínai nyomda azonban hamarosan ismét jelentkezett, hogy közölje: a kínai kormány cenzorainak utasítására az összes könyvet meg kellett semmisíteniük

írja a szubkultúrával foglalkozó Yog-Sothoth portál.

A közösségi finanszírozással készülő kötet készítői visszakapták a pénzüket a nyomdától, ám arra nem kaptak választ, hogy mi volt az oka a lépésnek. Főleg azért csodálkoznak a dolgon, mert a könyvet Kínában nem is terjesztették volna, mindössze a nyomtatást végezték ott, ráadásul a könyvben szerintük semmi olyasmi nem volt, ami szembemenne a kínai kormány politikájával, vagy tiszteletlen lenne a kínai történelemmel. A könyv egyébként meg fog jelenni, csak az incidens miatt kicsit csúsznak vele.

Nem ez az első eset egyébként, hogy egy szerepjátékos könyv megjelenése ilyen problémákba ütközik. 1990-ben az amerikai Titkosszolgálat (Secret Service) razziát tartott a Steven Jackson Games irodáiban, ahol többek között lefoglalták a publikálás előtt álló GURPS Cyberpunk nevű szerepjátékos könyvet, amiről később azt mondták, hogy az egy kézikönyv számítógépes bűntettek elkövetéséhez. A kéziratot a cég nem kapta vissza időben, ezért az egész könyvet újra kellett írniuk.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek